Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsLa Choraline opent Koorlinkseizoen
Koor - 28/09/2016

9 okt - Antwerpen

La Choraline is een groep uitstekende jongerenstemmen. De groep ontstond door een samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Op 9 oktober zijn ze in Antwerpen met een programma tussen klassiek en groovy...Dat betekent Schubert, Mendelssohn en Rheinberger, Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi, maar ook Jacques Brel, Christina Aguilera en Beyoncé. Mis het niet!

Lees meer...


Nieuwe cd De Stem van ons Geheugen nu beschikbaar
Social singing - 21/09/2016

Op woensdag 21 september 2016, Werelddag Dementie, werd de nieuwe cd De Stem van ons Geheugen voorgesteld aan het publiek. De Stem van ons Geheugen wil samen zingen met mensen met dementie aanmoedigen. Onderzoek duidde immers op de heilzame effecten van zingen. Met het uitgeven van 18 bekende liedjes in een aangepast arrangement hoopt het project om organisaties uit de zorgsector, en in de thuiszorg in het bijzonder, aan te zetten om zelf ook een koor voor mensen met dementie op te richten.


 

Lees meer...


Op 1 juli ll. werd de nieuwe Muziekcommissie van Koor&Stem geïnstalleerd.
Koor - 19/09/2016

De Muziekcommissie ontwikkelt een langetermijnvisie over de artistieke en educatieve werking van de organisatie en adviseert de Raad van Bestuur van Koor&Stem over de uitwerking van die visie in het koorlandschap.De Muziekcommissie ontwikkelt een langetermijnvisie over de artistieke en educatieve werking van de organisatie en adviseert de Raad van Bestuur van Koor&Stem over de uitwerking van die visie in het koorlandschap.

Lees meer...


Podium*Ops. Presentatiedag en boekvoorstelling op 13 okt
Amateurkunsten - 19/09/2016

Onder de noemer Podium*Ops onderzocht Dēmos vzw de plaats van mensen met een beperking in de Vlaamse en Brusselse podiumkunsten. Vier jaar lang brachten ze mensen samen rond dit thema.

Op donderdag 13 oktober 2016 stelt Dēmos de publicatie ‘Voor het voetlicht. Podiumkunst met mensen met een beperking’ voor.  Ook het Koor&Stem project La Noche sin Estrellas is daarin opgenomen! Nadien kan je fragmenten bijwonen uit een aantal straffe podiumvoorstellingen met mensen met een beperking die volgend seizoen op de planken kunnen.

Lees meer...


Koren met passie gezocht
Koor - 24/08/2016

 De provincie Antwerpen geeft passionele koren graag een duwtje in de rug en daagt hen uit deel te nemen aan het 64ste Koortornooi. Alle niet-professionele koren uit de provincie mogen deelnemen. Koren worden tijdens het tornooi beoordeeld door een deskundige jury en maken kans op financiële ondersteuning gedurende vier jaar. Hoe beter een koor wordt beoordeeld door de jury, hoe hoger de provinciale steun. De inschrijvingen lopen tot 15 oktober 2016, de wedstrijden vinden plaats in het voorjaar van 2017 op verschillende locaties in de provincie.

Lees meer...


Doe mee met Cantania tijdens het schooljaar 2016-2017
Singing Brussels - 20/06/2016

Voor leerlingen van het 3e tot het 6e leerjaar

Het internationale muziekproject Cantania wil leerlingen én leerkrachten het plezier van samen zingen laten voelen. Of je noten kan lezen of niet, na de driedaagse workshop in het Paleis voor Schone Kunsten heb je de smaak gegarandeerd te pakken. Samen met enthousiaste collega-leerkrachten werk je aan zangtechnieken als ritmiek, ademhaling of klankkleur, en tonen we hoe je op een spelende manier een zangstuk inoefent met je klas. 

Lees meer...


Meer Stemmig Gent op zaterdag 2 juli
Studiedagen / workshops / audities - 20/06/2016

Op zaterdag 2 juli organiseert Meer Stemmig Gent al voor de vijfde keer op rij de Dag van de Polyfonie in en om de eeuwenoude Sint-Baafsabdij en Sint-Machariuskerk, in hartje Gent. Met zijn unieke mix van hoogstaande programmering en no-nonsense gezelligheid timmert het ongetwijfeld stemmigste eendaags festival van Gent aan een stevige reputatie. Met El Grillo, Utopia, Cappella Pratensis en Psallentes...

Lees meer...


The intelligent and the organic choir
Repertoire - 19/05/2016

WORKSHOP

Met Jim Daus Hjernøe (Aarhus Vocal Festival) en Peder Karlsson (The Real Group, Perpetuum Jazzile) is Evta-Be erin geslaagd om 2 internationaal vermaarde topdirigenten en docenten naar België te halen. Ze zijn de initiatiefnemers van The Intelligent Choir & The Organic Choir, innovatieve methodes voor dirigenten en zangers van rock/pop/jazz en andere zangstijlen. Je kan ermee kennismaken op 4 november tijdens een koorworkshop in deSingel te Antwerpen. Met experimenten op het gebied van rhythm & groove, pitch & intonatie, mix & geluid, interpretatie & expressie, soundpainting en cirkelzang. 

Lees meer...


Vacature directeur Forum voor Amateurkunsten
Amateurkunsten - 19/05/2016

Als directeur krijg je de verantwoordelijkheid over een dynamisch team van 7 personen en heb je de algemene, strategische leiding, zowel op inhoudelijk als zakelijk-financieel vlak. Je neemt een centrale rol in het uitzetten en operationaliseren van de doelstellingen van de vzw. 

Het Forum voor Amateurkunsten is een overlegcentrum en aanspreekpunt voor en over de amateurkunstensector in Vlaanderen. Samen met de landelijke erkende amateurkunstenorganisaties (waaronder Koor&Stem) biedt het ondersteuning, treedt het op als brugfiguur in een breed netwerk en vergroot het de onderlinge samenhang binnen de sector.

Lees meer...


P-kaffee participatie van kansengroepen en amateurkunsten
Amateurkunsten - 19/05/2016

 De actieve kunstbeoefening maakt van amateurkunsten een laagdrempelig en democratische vorm van cultuurparticipatie. Wil je meer diversiteit brengen in je werking? Benieuwd welke interessante invalshoeken er zijn om vanuit amateurkunsten in te zetten op de participatie van kansengroepen? Weten welke ideeën in andere organisaties leven? En wat houdt participatief werken eigenlijk in? (Eventueel) interesse in een aanvraag in het kader van 'participatieprojecten kansengroepen'? Kom dan naar het P-kaffee op donderdag 26 mei in Antwerpen.

Lees meer...


Teken de petitie van Muzes vzw
Zingen met kinderen - 03/05/2016

... en pleit voor meer aandacht voor muzische vorming in het onderwijs! Wil je dat kunsteducatie de plaats krijgt die het verdient in de eindtermen? Wil je dat leerkrachten en een meer kunstzinnige opleiding kunnen genieten? Teken dan de petitie. Muzes - de vereniging van leraren artistieke vakken en muzische vorming - trekt naar het Vlaams Parlement met deze aspiraties, en wil een breed draagvlak tonen. Ga naar www.muzes.be.

Lees meer...


Vier Vlaamse koren in de prijzen op EMJ 2016
Koor - 02/05/2016

De weergoden hadden het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd misschien wel een paar graden meer kunnen toebedelen. Toch groeide deze vocale editie van het EMJ uit tot één groot feest vol warmte, jeugdig enthousiasme, verbroedering en plezier in het samen zingen. Over alle politieke, ideologische en religieuze grenzen heen gaven de 3.200 jongeren van 84 koren uit 24 landen blijk van grote waardering en respect voor elkaars waarden en cultuur. Een opsteker van formaat !

Lees meer...


Wij hebben een nieuw bestuur!
Koor - 20/04/2016

De leden van de Algemene Vergadering van Koor&Stem namen gisteren enkele belangrijke beslissingen die we jullie graag melden. Zij aanvaardden unaniem het voorstel van de Raad van Bestuur met betrekking tot de nieuwe bestuursploeg. Die zal bestaan uit 10 leden. We nemen afscheid van 4 bestuursleden en er zijn 6 nieuwkomers. Thomas De Baets wordt de nieuwe voorzitter, Theo Gielen penningmeester.

Lees meer...


Proficiat Amarylca!
Repertoire - 06/04/2016

Afgelopen weekend, 2 en 3 april 2016, nam het meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens in Montreux (Zwitserland), deel aan de 52ste editie van de gerenommeerde internationale koorwedstrijd Montreux Choral Festival. (Zwitserland) De wedstrijd bestond uit een opgelegd programma en een programma naar keuze, gespreid over twee dagen.

Lees meer...


Call to Action! #MusicForBrussels - One City, One Love
Koor - 01/04/2016

#MusicForBrussels - One City, One Love

Een aantal Brusselse Cultuurhuizen roepen alle zangkoren en zangliefhebbers op om zondag 3 april om 12 u af te zakken naar het Beursplein in hartje Brussel om samen te zingen. Daarvoor hebben we u nodig!

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekt vocale composities voor 'Prijs voor Muziek'
Repertoire - 22/03/2016

 In 2016 schrijft de Provincie West-Vlaanderen een nieuwe editie van de ‘Prijs voor Muziek’ uit. De Prijs is dit jaar bestemd voor vocale composities. Hiermee wordt bedoeld: elke partituur voor minimum 2 stemmen, ofwel a capella, of met begeleiding van één of meerdere instrumenten, een ensemble of orkest, om het even in welk muziekgenre. Wie in West-Vlaanderen geboren is of er gedomicilieerd is, kan deelnemen.

Lees meer...


Liedjes over de lente
Repertoire - 22/03/2016

Doewap, dat zijn nieuwe kinderliedjes, lesvoorbereidingen en workshops voor leerkrachten van de lagere school. Zodat kinderen nog liever zingen! In de nieuwe digitale bundel Doewap #2 vind je liedjes van Jan Coeck, Sebastiaan van Steenberge en Marc Van den Broeck over familie en de lente! Komen de vogels opnieuw piepen en mogen de tuinkabouters na een lange winter weer genieten van de zon? Dan is het lente! Opnieuw van Jan Coeck is een vrolijke meezinger. Ideaal voor die eerste, prachtige lentedagen! Rep je naar de website voor een luistervoorbeeld. Doewap #2 kan je meteen downloaden aan € 18. www.doewap.be

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekt vocale composities voor 'Prijs voor Muziek'
Repertoire - 22/03/2016

 In 2016 schrijft de Provincie West-Vlaanderen een nieuwe editie van de ‘Prijs voor Muziek’ uit. De Prijs is dit jaar bestemd voor vocale composities. Hiermee wordt bedoeld: elke partituur voor minimum 2 stemmen, ofwel a capella, of met begeleiding van één of meerdere instrumenten, een ensemble of orkest, om het even in welk muziekgenre. Wie in West-Vlaanderen geboren is of er gedomicilieerd is, kan deelnemen.

Lees meer...


Masterclass koorleiding tijdens EMJ
Koor - 21/03/2016

 Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw organiseert tijdens het 64ste EMJ (29 april – 2 mei), in samenwerking met Koor&Stem, een masterclass koorleiding. Enthousiaste koordirigenten, masterstudenten conservatoria, jong-afgestudeerden of studenten koordirectie kunnen hieraan deelnemen.

Lees meer...


Stel je kandidaat voor de muziekcommissie van Koor&Stem
Koor - 02/03/2016

Vrijwilligers spelen op alle niveaus een belangrijke rol in de werking van Koor&Stem. Samen met een team van professionele medewerkers dragen zij zorg voor de artistieke en organisatorische werking van de organisatie. Koor&Stem wil de rol van vrijwilligers in de toekomst nog versterken en het oprichten van een ‘muziekcommissie’ is hierin een heel belangrijke schakel.

Lees meer...


WAK binnenkort weer van start
Amateurkunsten - 01/03/2016

De Week van de Amateurkunsten, of kortweg de WAK, gaat binnenkort weer van start! Vanaf vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei worden over het hele land activiteiten en festiviteiten georganiseerd die de grandeur van ‘kunst in de vrije tijd’ in de kijker zetten. Dit jaar is het thema: MATCH!

Lees meer...


Vacature projectmedewerker liturgische muziek/basiskoren
Nieuws (geen categorie) - 26/02/2016

Koor&Stem vzw heeft een heel divers aanbod waarin alle muziekgenres aan bod komen. Zo neemt ook de liturgische muziek een aparte plaats in binnen onze organisatie met onder meer de organisatie van liturgische zangdagen en de ontwikkeling en promotie van liturgisch liedrepertoire. Om dit aanbod verder te versterken, is Koor&Stem op zoek naar een tijdelijke projectmedewerker liturgische muziek/basiskoren in een deeltijdse functie (40%).

Lees meer...


Auditieconcerten Koorfestival West-Vlaanderen
Koor - 17/02/2016

 Voor de vierde maal worden de West-Vlaamse subsidies voor koren toegekend via een Festivalformule. In de tweede ronde van het festival organiseren de twaalf koren telkens per twee deelnemers een auditieconcert. Tussen januari en eind maart 2016 vindt deze unieke concertreeks plaats. Op basis van deze prestaties zal de jury drie koren selecteren voor de Finale. De volgende auditieconcerten met aanwezigheid van de jury vinden plaats op 5 maart in Torhout, 6 maart in Waregem, 12 maart in Ieper en 19 maart in Assebroek!

Lees meer...


89 koren op EMJ
Koor - 01/02/2016

Reeds 89 koren hebben ingeschreven voor het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Opvallend is dat ook dit jaar, met China en Zuid-Afrika, niet-Europese landen zijn vertegenwoordigd. De volledige lijst vind je hier op www.emj.be. Voor de internationale vakjury wordt het een hele klus om al die koren in twee dagen tijd te beoordelen en evenveel pedagogisch onderbouwde juryrapporten te schrijven. De koren komen uit 24 landen en brengen bijna 4.000 jonge zangers en zangeressen naar Neerpelt. Meer dan de helft van hen blijven in Neerpelt en omliggende gemeenten overnachten. 

Lees meer...


Muziek van Binnenuit - expertiseweekend
Zingen met kinderen - 08/01/2016

Zingen is hot. Mensen zingen de sterren van de hemel en voor ze het weten zijn ze zelf een ster. Maar is zingen alleen iets voor The Voice Kids? Wanneer je met klas, koor of orkest aan het werk bent, ver van de glitter en glamour van TV en internet, wil je natuurlijk ook iets bereiken, maar wat? En hoe? Op 29, 30 en 31 januari in het Akoesticum te Ede (Nederland) staat een internationaal docententeam klaar om in verschillende praktische workshops inspirerende voorbeelden te laten zien. Alle info: www.muziekvanbinnenuit.nl 

Lees meer...