Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

Nieuws

 



The intelligent and the organic choir
Repertoire - 19/05/2016

WORKSHOP

Met Jim Daus Hjernøe (Aarhus Vocal Festival) en Peder Karlsson (The Real Group, Perpetuum Jazzile) is Evta-Be erin geslaagd om 2 internationaal vermaarde topdirigenten en docenten naar België te halen. Ze zijn de initiatiefnemers van The Intelligent Choir & The Organic Choir, innovatieve methodes voor dirigenten en zangers van rock/pop/jazz en andere zangstijlen. Je kan ermee kennismaken op 4 november tijdens een koorworkshop in deSingel te Antwerpen. Met experimenten op het gebied van rhythm & groove, pitch & intonatie, mix & geluid, interpretatie & expressie, soundpainting en cirkelzang. 

Lees meer...


Vacature directeur Forum voor Amateurkunsten
Amateurkunsten - 19/05/2016

Als directeur krijg je de verantwoordelijkheid over een dynamisch team van 7 personen en heb je de algemene, strategische leiding, zowel op inhoudelijk als zakelijk-financieel vlak. Je neemt een centrale rol in het uitzetten en operationaliseren van de doelstellingen van de vzw. 

Het Forum voor Amateurkunsten is een overlegcentrum en aanspreekpunt voor en over de amateurkunstensector in Vlaanderen. Samen met de landelijke erkende amateurkunstenorganisaties (waaronder Koor&Stem) biedt het ondersteuning, treedt het op als brugfiguur in een breed netwerk en vergroot het de onderlinge samenhang binnen de sector.

Lees meer...


P-kaffee participatie van kansengroepen en amateurkunsten
Amateurkunsten - 19/05/2016

 De actieve kunstbeoefening maakt van amateurkunsten een laagdrempelig en democratische vorm van cultuurparticipatie. Wil je meer diversiteit brengen in je werking? Benieuwd welke interessante invalshoeken er zijn om vanuit amateurkunsten in te zetten op de participatie van kansengroepen? Weten welke ideeën in andere organisaties leven? En wat houdt participatief werken eigenlijk in? (Eventueel) interesse in een aanvraag in het kader van 'participatieprojecten kansengroepen'? Kom dan naar het P-kaffee op donderdag 26 mei in Antwerpen.

Lees meer...


Teken de petitie van Muzes vzw
Zingen met kinderen - 03/05/2016

... en pleit voor meer aandacht voor muzische vorming in het onderwijs! Wil je dat kunsteducatie de plaats krijgt die het verdient in de eindtermen? Wil je dat leerkrachten en een meer kunstzinnige opleiding kunnen genieten? Teken dan de petitie. Muzes - de vereniging van leraren artistieke vakken en muzische vorming - trekt naar het Vlaams Parlement met deze aspiraties, en wil een breed draagvlak tonen. Ga naar www.muzes.be.

Lees meer...


Vier Vlaamse koren in de prijzen op EMJ 2016
Koor - 02/05/2016

De weergoden hadden het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd misschien wel een paar graden meer kunnen toebedelen. Toch groeide deze vocale editie van het EMJ uit tot één groot feest vol warmte, jeugdig enthousiasme, verbroedering en plezier in het samen zingen. Over alle politieke, ideologische en religieuze grenzen heen gaven de 3.200 jongeren van 84 koren uit 24 landen blijk van grote waardering en respect voor elkaars waarden en cultuur. Een opsteker van formaat !

Lees meer...


Wij hebben een nieuw bestuur!
Koor - 20/04/2016

De leden van de Algemene Vergadering van Koor&Stem namen gisteren enkele belangrijke beslissingen die we jullie graag melden. Zij aanvaardden unaniem het voorstel van de Raad van Bestuur met betrekking tot de nieuwe bestuursploeg. Die zal bestaan uit 10 leden. We nemen afscheid van 4 bestuursleden en er zijn 6 nieuwkomers. Thomas De Baets wordt de nieuwe voorzitter, Theo Gielen penningmeester.

Lees meer...


Proficiat Amarylca!
Repertoire - 06/04/2016

Afgelopen weekend, 2 en 3 april 2016, nam het meisjeskoor Amarylca o.l.v. Noëlle Schepens in Montreux (Zwitserland), deel aan de 52ste editie van de gerenommeerde internationale koorwedstrijd Montreux Choral Festival. (Zwitserland) De wedstrijd bestond uit een opgelegd programma en een programma naar keuze, gespreid over twee dagen.

Lees meer...


Call to Action! #MusicForBrussels - One City, One Love
Koor - 01/04/2016

#MusicForBrussels - One City, One Love

Een aantal Brusselse Cultuurhuizen roepen alle zangkoren en zangliefhebbers op om zondag 3 april om 12 u af te zakken naar het Beursplein in hartje Brussel om samen te zingen. Daarvoor hebben we u nodig!

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekt vocale composities voor 'Prijs voor Muziek'
Repertoire - 22/03/2016

 In 2016 schrijft de Provincie West-Vlaanderen een nieuwe editie van de ‘Prijs voor Muziek’ uit. De Prijs is dit jaar bestemd voor vocale composities. Hiermee wordt bedoeld: elke partituur voor minimum 2 stemmen, ofwel a capella, of met begeleiding van één of meerdere instrumenten, een ensemble of orkest, om het even in welk muziekgenre. Wie in West-Vlaanderen geboren is of er gedomicilieerd is, kan deelnemen.

Lees meer...


Liedjes over de lente
Repertoire - 22/03/2016

Doewap, dat zijn nieuwe kinderliedjes, lesvoorbereidingen en workshops voor leerkrachten van de lagere school. Zodat kinderen nog liever zingen! In de nieuwe digitale bundel Doewap #2 vind je liedjes van Jan Coeck, Sebastiaan van Steenberge en Marc Van den Broeck over familie en de lente! Komen de vogels opnieuw piepen en mogen de tuinkabouters na een lange winter weer genieten van de zon? Dan is het lente! Opnieuw van Jan Coeck is een vrolijke meezinger. Ideaal voor die eerste, prachtige lentedagen! Rep je naar de website voor een luistervoorbeeld. Doewap #2 kan je meteen downloaden aan € 18. www.doewap.be

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekt vocale composities voor 'Prijs voor Muziek'
Repertoire - 22/03/2016

 In 2016 schrijft de Provincie West-Vlaanderen een nieuwe editie van de ‘Prijs voor Muziek’ uit. De Prijs is dit jaar bestemd voor vocale composities. Hiermee wordt bedoeld: elke partituur voor minimum 2 stemmen, ofwel a capella, of met begeleiding van één of meerdere instrumenten, een ensemble of orkest, om het even in welk muziekgenre. Wie in West-Vlaanderen geboren is of er gedomicilieerd is, kan deelnemen.

Lees meer...


Masterclass koorleiding tijdens EMJ
Koor - 21/03/2016

 Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd vzw organiseert tijdens het 64ste EMJ (29 april – 2 mei), in samenwerking met Koor&Stem, een masterclass koorleiding. Enthousiaste koordirigenten, masterstudenten conservatoria, jong-afgestudeerden of studenten koordirectie kunnen hieraan deelnemen.

Lees meer...


Stel je kandidaat voor de muziekcommissie van Koor&Stem
Koor - 02/03/2016

Vrijwilligers spelen op alle niveaus een belangrijke rol in de werking van Koor&Stem. Samen met een team van professionele medewerkers dragen zij zorg voor de artistieke en organisatorische werking van de organisatie. Koor&Stem wil de rol van vrijwilligers in de toekomst nog versterken en het oprichten van een ‘muziekcommissie’ is hierin een heel belangrijke schakel.

Lees meer...


WAK binnenkort weer van start
Amateurkunsten - 01/03/2016

De Week van de Amateurkunsten, of kortweg de WAK, gaat binnenkort weer van start! Vanaf vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei worden over het hele land activiteiten en festiviteiten georganiseerd die de grandeur van ‘kunst in de vrije tijd’ in de kijker zetten. Dit jaar is het thema: MATCH!

Lees meer...


Vacature projectmedewerker liturgische muziek/basiskoren
Nieuws (geen categorie) - 26/02/2016

Koor&Stem vzw heeft een heel divers aanbod waarin alle muziekgenres aan bod komen. Zo neemt ook de liturgische muziek een aparte plaats in binnen onze organisatie met onder meer de organisatie van liturgische zangdagen en de ontwikkeling en promotie van liturgisch liedrepertoire. Om dit aanbod verder te versterken, is Koor&Stem op zoek naar een tijdelijke projectmedewerker liturgische muziek/basiskoren in een deeltijdse functie (40%).

Lees meer...


Auditieconcerten Koorfestival West-Vlaanderen
Koor - 17/02/2016

 Voor de vierde maal worden de West-Vlaamse subsidies voor koren toegekend via een Festivalformule. In de tweede ronde van het festival organiseren de twaalf koren telkens per twee deelnemers een auditieconcert. Tussen januari en eind maart 2016 vindt deze unieke concertreeks plaats. Op basis van deze prestaties zal de jury drie koren selecteren voor de Finale. De volgende auditieconcerten met aanwezigheid van de jury vinden plaats op 5 maart in Torhout, 6 maart in Waregem, 12 maart in Ieper en 19 maart in Assebroek!

Lees meer...


89 koren op EMJ
Koor - 01/02/2016

Reeds 89 koren hebben ingeschreven voor het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Opvallend is dat ook dit jaar, met China en Zuid-Afrika, niet-Europese landen zijn vertegenwoordigd. De volledige lijst vind je hier op www.emj.be. Voor de internationale vakjury wordt het een hele klus om al die koren in twee dagen tijd te beoordelen en evenveel pedagogisch onderbouwde juryrapporten te schrijven. De koren komen uit 24 landen en brengen bijna 4.000 jonge zangers en zangeressen naar Neerpelt. Meer dan de helft van hen blijven in Neerpelt en omliggende gemeenten overnachten. 

Lees meer...


Muziek van Binnenuit - expertiseweekend
Zingen met kinderen - 08/01/2016

Zingen is hot. Mensen zingen de sterren van de hemel en voor ze het weten zijn ze zelf een ster. Maar is zingen alleen iets voor The Voice Kids? Wanneer je met klas, koor of orkest aan het werk bent, ver van de glitter en glamour van TV en internet, wil je natuurlijk ook iets bereiken, maar wat? En hoe? Op 29, 30 en 31 januari in het Akoesticum te Ede (Nederland) staat een internationaal docententeam klaar om in verschillende praktische workshops inspirerende voorbeelden te laten zien. Alle info: www.muziekvanbinnenuit.nl 

Lees meer...


VOICE erkend als 'succesverhaal' door de Europese Commissie
A voice for vocal training - 18/12/2015

Het VOICE project is door het Directoraat-Generaal voor Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie erkend als 'succesverhaal'. 'Succesverhalen' zijn Europese samenwerkingsprojecten die afgelopen zijn en die zich kenmerken door hun impact, hun bijdrage aan beleidsvorming, innovatieve resultaten en/of creatieve aanpak en daardoor een bron van inspiratie voor anderen kan zijn.

Lees meer...


Een stem om U te danken
Koor - 14/12/2015

COLLOQUIUM LITURGISCHE MUZIEK / AUG 2016

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de nieuwe editie van het liedboek Zingt Jubilate, organiseren Koor&Stem, de ICLZ, het VCLM en het CCV in de zomer van 2016 een colloquium over liturgische muziek in Vlaanderen. Het colloquium richt zich tot iedereen die verantwoordelijkheid draagt bij de muzikale vormgeving van de liturgie: voorganger, koordirigent, organist, psalmist, catechist, cantor... In workshops, getuigenissen, referaten en groepsgesprekken denken we na over de inhoud en het functioneren van liturgische muziek in de samenleving van vandaag en morgen.

Lees meer...


1ste plaats Manteliusensemble
Koor - 25/11/2015

Zondag 22 november 2015 vond de Provinciale Koorwedstrijd Limburg 2015 plaats in het Muziekconservatorium te Hasselt. Tijdens deze wedstrijd namen 11 koren deel. Zij werden gejureerd door een 4-koppige jury bestaande uit Roland, Corijn, Florian Heyerick, Rudi Tas en Fritz Terwey. Het werd een lange en gezellige koornamiddag. Het publiek kon genieten van muziek uit verschillende stijperioden in een a capelle uitvoering of met begeleiding. Aan de juryleden wachtte de zware taak om appelen met peren te vergelijken. Niet onoverkomelijk zo sprak jurylid Rudi Tas want hoe dan ook is er nog steeds een genetische verwantschap tussen appelen en peren. Na een spannende wedstrijd viel iets na 20 uur in een bomvolle zaal het verdict van de jury.

Lees meer...


Octopus Kamerkoor stelt cd Birds of Paradise voor
Repertoire - 30/10/2015

Op 8 november in het Elzenveld in Antwerpen en in de Sint-Margaritakerk in Tielen. Het Octopus Kamerkoor stelt haar nieuwe cd voor met 2 concerten. Het koor brengt daarin werk van o.a. Ravel, Berg, Stanford, Finzi, Schumann, Brahms waarin vogels in allerlei vormen en kleuren centraal staan. Koorlink verwelkt je graag op zondag 8 november om 11 uur in het Elzenveld in Antwerpen en om 16 uur in de Sint-Margaritakerk in Tielen. Na de concerten kan je de cd kopen aan 20 euro.


 
Lees meer...


Vocale pedagogie van basis tot top
Studiedagen / workshops / audities - 26/10/2015

SYMPOSIUM 7 NOV - ANTWERPEN

Je volgt of geeft zangles (verschillende stijlen) of woord (voordracht, drama) als amateur of professioneel. Wat gebeurt er in je lichaam als je zingt of spreekt? Hoe geraak je van de basis aan de top? Dit symposium, een initiatief van evta-be, is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in goed stemgebruik op een holistische manier, of je nu actief zingt of spreekt of therapeut bent in stembegeleidende beroepen.

Lees meer...


Onvoltooid Landschap genomineerd voor de Sabam Awards
Repertoire - 19/10/2015

Dit weekend bereikte ons vreugdevol nieuws: Het werk Onvoltooid Landschap van Maarten Van Ingelgem op tekst van Annelies Verbeke is in de categorie Hedendaags Klassiek genomineerd voor de Sabam Awards. Die worden op 1 december uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. Spannnnnnend! Andere genomineerden in dezelfde categorie zijn Robert Groslot met Tristesse d’une étoile en Annelies Van Parys met Private view. We duimen voor iedereen, maar toch net nog iets meer voor… Onvoltooid Landschap.

Lees meer...


Officiƫle resultaten Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen in Maasmechelen
Nieuws (geen categorie) - 06/10/2015

De 13de editie van IKV Maasmechelen zit er op! Het was een mooie editie met een prima prestatie van Pantarhei o.l.v. An Meeusen uit Vlaanderen. Ze behaalden een 2de prijs in de categorie gemengde koren. Hier vind je de volledige uitslag.

Lees meer...