Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsBoys keep on Singing!
Repertoire - 20/05/2015

Boys keep on singing! is de welluidende naam voor een kleinschalig festival en symposium op 5 en 6 juni in Oldenzaal (Overijssel, Nederland). Inspirerende dagen voor iedereen die gespecialiseerd of geïnteresseerd is de jongensstem: koordirigenten, zangdocenten, leerkrachten, logopedisten. Het symposium en jongenskorenfestival wordt georganiseerd in het kader van het 100-jarige bestaan van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, dat onder leiding staat van Mariëtte Effing. In de volgende editie van Stemband magazine lees je een inspirerend interview met haar, maar wil je je helemaal onderdompelen in het thema, dan kan dat op 5 en 6 juni in Oldenzaal. 


 

Lees meer...


Requiem - Mozart voor S.O.S. Nepal
Koor - 20/05/2015

25 april 2015 was voor Nepal een ‘dies iræ’, een ‘dag van het kwade’ waarop de natuur haar verwoestende kracht liet zien. Niet alleen rond de Himalaya beefde het. Ook hier in Vlaanderen zijn we geschokt. Om Nepal een hart onder de riem te steken, slaan Paul Dombrecht en Il Fondamento de handen in elkaar met De Kunstkeuken, ideeënbureau voor cultuurprojecten als initiatiefnemers. In muzikale vriendschap zetten zij hun schouders onder een groots benefietconcert met Mozarts bloedmooie Maurerische Trauermusik en Requiem. De opbrengst van dit concert, op 7 juni in deSingel te Antwerpen, gaat integraal naar S.O.S Nepal

Lees meer...


Stemmiger wordt het niet in Gent
Repertoire - 11/05/2015

De vierde editie van Meer Stemmig Gent vindt plaats op zaterdag 27 juni 2015, van 11u tot 23u, op de historische site van de Sint-Baafsabdij en in de nabij gelegen Sint-Machariuskerk, hartje Gent. Op het podium staan: Kamerkoor El Grillo, het jonge Duits-Vlaamse Ensemble Polyharmonique, Erik Van nevel en zijn onovertroffen Currende, het virtuoze ensemble Aquil’AlterA. Bovendien wordt er ook een workshop voor amateurzangers georganiseerd (‘Gregoriaans met Petrus Alamire’) geleid door specialist Hendrik Vanden Abeele. Wie actief wil deelnemen, dient zich in te schrijven tegen uiterlijk 31 mei.

Lees meer...


Overlijden Jef Gooris, dir. Zangkoor Crescendo Boortmeerbeek
Koor - 11/05/2015

'Het nieuws van het overlijden van Jef Gooris op 3 mei 2015, heeft ons overvallen. Hoewel het een normale gang is van het leven en Jef reeds een gevorderde leeftijd had bereikt, was het door zijn dynamiek, zijn doorzetting en zijn onvoorwaardelijke inzet voor zijn koor Crescendo, alsof hij er altijd geweest was en ook altijd zou blijven.' -  Urbain Van Asch schreef namens de Provinciale Afdeling K&S Vlaams-Brabant een rouwbeklag. Hier in bijlage te lezen. Koor&Stem wenst familie en vrienden veel sterkte toe. 

Lees meer...


Europees Lets Zangfeest
Koor - 04/05/2015

Wie ze ooit live beleefde, is er jaren later nog vol van: de midzomer zang- en dansfeesten in Letland. Meeslepende spektakels van traditionele en hedendaagse muziek en zang, met een koor van wel 30.000 zangers en 15.000 dansers! Op 20 juni 2015 brengen 1000 Letten van over heel Europa voor het eerst een Europees Lets Zang- en Dansfeest in openlucht in Brussel. Met de prachtige Kunstberg als decor. Aanleiding is het eerste Letse voorzitterschap van de EU.

Lees meer...


Lied na lied de wereld mooier maken
Amateurkunsten - 30/04/2015

De Aarya Foundation lanceert Singing Cities, een interessant project voor grote steden – maar ook voor kleine gemeentes – dat mensen kansen geeft om regelmatig samen te zingen. Singing Cities promoot muziekeducatie door samen liederen te maken, te zingen en op te treden. Het blaast nieuw leven in lokale gemeenschappen en brengt mensen bij elkaar. Eén van de eerste hoogtepunten in Singing Brussels was het Singing Brussels Celebration Weekend in 2014. Toen opende BOZAR het muziekseizoen met een kleurrijk en vooral klankrijk evenement voor meer dan 2000 bezoekers. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 zal Singing Brussels het Paleis overigens weer innemen!

Lees meer...


Zingen met Radio Crochet
Amateurkunsten - 29/04/2015

Samenzingen moét! De hele Gentse Kouter zingt immers op 16 mei mee met ‘Radio Crochet’, een grootse sing-along waaraan iedereen kan deelnemen. Muziekliefhebbers, muzikanten, douchezangers en toevallige passanten, verenigt u. Op Radio Crochet spelen en zingen we samen liedjes uit het collectieve geheugen.

Lees meer...


Prijzen en resultaten Korenfestival Vlaanderen
Koor - 27/04/2015

 Publieksprijs : Kinderkoor Lirica // Prijs Koor&Stem, voor de beste vertolking van een éénstemmig volkslied : Amaranthe Oudenaarde // Hoofdprijs, geldprijs geschonken door de gemeente Kontich: Amaranthe Oudenaarde!

Lees meer...


Zingen is van iedereen
A voice for vocal training - 22/04/2015

Nieuwe internationale inspiratiegids van Koor&Stem. Als een kind zingt, is dat omdat hij dat ergens heeft geleerd: thuis, op school, in een koor….

Er is veel potentieel in de Europese koorgemeenschap: Europa telt één miljoen koren en maar liefst 37 miljoen zangers. Eén kleine actie van een koor kan het beslissende duwtje zijn dat in één generatie miljoenen kinderen kan laten zingen. De inspiratiegids bundelt kleine en grote initiatieven uit alle hoeken van Europa om kinderen aan het zingen te brengen. Sommige van de meest baanbrekende projecten zijn gestart in de schoot van een klein koor met een groot idee. Iets voor jouw koor?

Lees meer...


Ode aan de vreeugde, zing mee!
Amateurkunsten - 15/04/2015

ZOOM! Europa is een initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen naar aanleiding van de jaarlijkse Dag van Europa. ZOOM! Europa zet Europese projecten in de kijker en toont de impact van Europese steun in jouw buurt. Kom naar het publieksevent en sluit meteen ook de WAK al zingend mee af op zondag 3 mei in Gent. Vanaf 15 uur heten we koren welkom op de Oude Dokken te Gent! Georganiseerde en niet-georganiseerde amateurzangers zingen er eenstemmig samen Europese volksliederen, en uiteraard Beethovens Ode an die Freude, het volkslied van de EU. Andries De Winter (Het Fenikskoor, Ninove-Meerbeke en Cantate Domino, Aalst) begeleidt de samenzang.


 
Lees meer...


Audities Kinderkoor Opera Vlaanderen
Zingen met kinderen - 14/04/2015

Wil je graag deel uit maken van Het Kinderkoor Opera Vlaanderen? Er zijn audities gepland op zaterdag 9 mei 2015 in de Opera te Antwerpen. Kunsthuis Opera Vlaanderen is op zoek naar enthousiaste jongens & meisjes tussen 7 & 10 jaar om het Kinderkoor te versterken. Van de koorleden wordt verwacht dat ze Algemene Muzikale Vorming volgen. Niet alleen moet je heel graag zingen en op een podium staan, maar ook stiptheid en betrouwbaarheid zijn zeer belangrijk. Zowel van de kinderen als van de ouders wordt een groot engagement verwacht.

Lees meer...


Feelgoodfilm Boychoir
Koor - 31/03/2015

Boychoir (met Dustin Hoffman) is vanaf 8 april te zien in de Belgische zalen. De 11-jarige Stet belandt op een muzikaal jongensinternaat in New Jersey, nadat hij zijn alleenstaande moeder verliest. Volledig uit zijn element, bevindt hij zich in een strijd tussen zijn eigen wil en die van zijn gemotiveerde en kritische koorleider Carvelle (Dustin Hoffman). Carvelle herkent een uniek talent in Stet en drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale kunnen. Een talent is geboren…

Lees meer...


Hart voor Kunsteducatie
Zingen met kinderen - 05/03/2015

11 MAA - BOZAR

Hilde Crevits (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD) gaan op Hart voor Kunsteducatie rechtstreeks in dialoog met leraren, studenten en kunsteducatoren. Het belang van kwaliteitsvolle kunsteducatie binnen het onderwijs staat centraal. Je kan zelf aan de ministers de vragen stellen die je belangrijk vindt. Hart voor Kunsteducatie is een unieke inspiratiedag voor leraren, studenten en kunsteducatoren. Je wordt ondergedompeld in kunst, muziek, dans van eerste tot laatste minuut. In de namiddag kan je deelnemen aan verschillende kunsteducatieve opleidingen en vormingen. Koor&Stem stelt er het Pluis het UIt-lesproject voor!

Lees meer...


De kleine artiest
Zingen met kinderen - 05/03/2015

In 2015 vindt de WAK plaats van vrijdag 24 april t.e.m. zondag 3 mei. Het thema van de WAK 2015 is 'De kleine artiest'. Over kinderen en kunst, over creatieve jongeren, over de kleine man in de straat, over kleine kunst, over de invloed van jong op oud en omgekeerd, over stimulerende plekken, over experimenteren, proberen en proeven, over nieuw en durven, over (her)ontdekken en doen!

Mis de WAK-communicatieboot niet en zorg dat jouw activiteit zichtbaar is in de kalender op www.wak.be en meegenomen wordt in persberichten en overzichten. Voer dan je activiteiten in voor 31 maart.

Lees meer...


Internationaal Gregoriaans Festival van Watou
Koor - 05/03/2015

Het Gregoriaans wordt soms als een specifieke vorm van koorzang beschouwd, maar deze oudste vorm van koorzang is tot op heden levend gebleven. Dat bevestigt het driejaarlijkse Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. De 12de editie van de - op zijn gebied - grootste ontmoeting van Gregoriaanse koren ter wereld, vindt in de Belgisch-Franse grensgemeente van 13 tot 17 mei plaats met voorprogramma's in verschillende Belgische steden en gemeenten vanaf 8 mei.

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekrt deelnemers 'Provinciaal Koorfestival'
Koor - 05/03/2015

In 2015 gaat een nieuwe cyclus van het ‘Provinciaal Koorfestival’ van start. Alle West-Vlaamse koren kunnen deelnemen, ongeacht hun genre of samenstelling.

Kandidaten dienen een dossier voor deelname in te dienen met een luisterfragment van een tiental minuten. Een jury zal de twaalf beste, opmerkelijkste of interessantste koren selecteren. Deze twaalf geselecteerde koren kunnen de volgende jaren rekenen op een jaarlijkse werkingssubsidie van 2.000 euro en zullen in 2015-2016 tijdens auditiewedstrijden het beste van zichzelf moeten geven. De drie koren die dan het beste scoren, gaan naar de finale. 

Lees meer...


Kamerkoor Pantarhei naar IKV-Maasmechelen
Koor - 05/03/2015

Vocaal Ensemble Kaïros o.l.v. Bruno Crabbé en Kamerkoor Pantarhei o.l.v. An Meeusen zijn geslecteerd voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen (2-4 okt). In totaal twaalf toonaangevende koren uit Indonesië, Letland, Tsjechië, Oekraïne, Italië, Duitsland, Nederland en België treden aan op de 13de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen. Ze zullen het eerste weekend van oktober wedijveren in twee categorieën voor verschillende prijzen. De internationale jury staat onder leiding van Ludo Claesen en Peter Pieters zorgde voor de verplichte werken.

Lees meer...


62ste Koortornooi in Ekeren, Turnhout en Bornem
Koor - 03/03/2015

Dit voorjaar organiseert de provincie Antwerpen opnieuw haar jaarlijkse koortornooi. 3 zondagen – 3 locaties – 28 koren – dat zijn bijna 1.000 koorleden die het beste van hun zangtalent laten horen. Een professionele jury beoordeelt telkens een 10-tal koren en plaatst hen in één van de 6 categorieën. Elk koor ontvangt daarbij ook persoonlijke feedback en adviezen voor de toekomst. Aan elke categorie is een subsidiebedrag verbonden, dat de koren helpt hun kwaliteit te verhogen. Iedereen kan komen luisteren. Je kiest zelf welke optredens je wil bijwonen. 

Lees meer...


Creatieve stage voor kinderen
Zingen met kinderen - 03/03/2015

Kan je klank voelen? Zingen? Ruiken? Smaken? Tekenen? Bewegen? … Kinderen tussen 8 en 14 jaar komen dat te weten tijdens de Creatieve stage van het Klankkasteel (initiatief van Inge Feyen / Kurt Bikkembergs) in Klooster Steinfeld in het Duitse Eifelgebied, van maandag 6 juli tot en met vrijdag 10 juli 2015. Tijdens deze week zal er vanuit verschillende hoeken gezocht worden naar de wisselwerking van beweging, kleur, materie,… op klank. Het is een stage waar kinderen worden uitgenodigd om via muzische domeinen contact te maken met zichzelf. Elk kind wordt een midweek ondergedompeld in een klankbad!


 

Lees meer...


i.m. Gust Teugels, bezieler van het Vlaamse volkslied.
Koor - 21/01/2015

Met droefheid vernemen we het overlijden van Gust Teugels op maandag 19 januari te Schoten. Gust Teugels werd 77 jaar.

Gust Teugels was één en al passie voor zang. Gedurende vele jaren schitterde hij als solist bij de Antwerpse Kameropera. Als overtuigd Vlaming promootte hij onverdroten het volkslied en het Vlaamse kunstlied, en als ‘Antwerpse Bard’ reisde hij heel Vlaanderen rond om samenzangstonden te leiden. Op de Vlaams Nationaal Zangfeesten manifesteerde hij zich jaar na jaar als een bezielende vertolker van traditionele en nieuwe liederen.

Lees meer...


BesteBuren matchingfonds
Amateurkunsten - 16/01/2015

De tweede – en laatste – ronde van het BesteBuren matchingfonds is van start gegaan. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem. 2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking wordt gevierd. De Vlaamse en de Nederlandse overheid hebben een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. Voor deze tweede ronde staat 246,000 euro ter beschikking. Deadline aanvraag: 1 februari.

Lees meer...


Singing Brussels te bekijken op Cultuur7
Koor - 15/01/2015

Tijdens het Singing Brussels Celebration Weekend in september 2014 was een indrukwekkende reeks koren te gast in het Paleis voor Schone Kunsten: professionele koren met een sterke reputatie, maar vooral amateurkoren uit heel België. Je hoort muziek in alle genres: klassieke muziek en renaissanceliederen, gospel, pop, jazz en wereldmuziek. De digitale zender Cultuur 7 heeft 7 afleveringen van ruim een uur gemonteerd. Elke zondag van 18/01 tot 12/04. 

Lees meer...


Winterkorting in webshop Koor&Stem
Koor - 15/01/2015

Nog tot eind januari kan je genieten van speciale winterkorting van 20% op alle uitgaven in de Koor&Stem webshop! Een uitgelezen kans om voordelig je persoonlijke bibliotheek aan te vullen me een van onze liedbundels.

Bij het overzicht ('winkelmandje') van je aankopen geef je de couponcode EVHJ14KES in en de korting wordt meteen verrekend. Je kan betalen via overschrijving, PayPal of kredietkaart. Ga naar www.koorenstem.be/webshop

Lees meer...


Je suis Charlie, tu es Charlie, nous sommes Charlie, ...
Amateurkunsten - 09/01/2015

Reactie aanslag Charlie Hebdo // sector amateurkunsten, 8 januari 2015

Geraakt in het wezen van ons zijn. De aanslag gisteren op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs sloopt de vrijheid als fundamentele waarde in de democratie. Verbijsterd zijn we, geschokt en geraakt door de koelbloedige aanval op het hart van een generatie die in Frankrijk humor, kritiek en kunst samenbrengt in een actuele stem over het denken rond de hedendaagse samenleving. Vrijheid van mening, in woord, beeld, artistieke creatie... is een onaantastbare grondslag in een gemeenschap van mensen. De maatschappij zoekt en behoeft dialoog en debat, diversiteit in opinies tot op het scherp van de snee. Daar waar het oproepen tot of plegen van geweld het voorwerp wordt van het uiten van eender welke overtuiging, is menselijkheid zoek.

Lees meer...


Singing Sofa vragenlijst
Koor - 06/01/2015

Graag jullie hulp!

Sinds maart 2014 werkt het Expertisecentrum Stem [KUL] aan een onderzoek ('The Singing Sofa'), dat zich richt op kinder- en jeugdkoren. Ze ontwikkelen momenteel een informatie- en werkpakket voor dirigenten en koorzangers met informatie over de stem (allerlei materialen en werkvormen) in relatie tot de ontwikkelingsaspecten van kind tot jongvolwassene [emotioneel, sociaal, psychologisch, communicatief, cognitief, fysiek…]. 

Lees meer...