Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

Nieuwsi.m. Gust Teugels, bezieler van het Vlaamse volkslied.
Koor - 21/01/2015

Met droefheid vernemen we het overlijden van Gust Teugels op maandag 19 januari te Schoten. Gust Teugels werd 77 jaar.

Gust Teugels was één en al passie voor zang. Gedurende vele jaren schitterde hij als solist bij de Antwerpse Kameropera. Als overtuigd Vlaming promootte hij onverdroten het volkslied en het Vlaamse kunstlied, en als ‘Antwerpse Bard’ reisde hij heel Vlaanderen rond om samenzangstonden te leiden. Op de Vlaams Nationaal Zangfeesten manifesteerde hij zich jaar na jaar als een bezielende vertolker van traditionele en nieuwe liederen.

Lees meer...


BesteBuren matchingfonds
Amateurkunsten - 16/01/2015

De tweede – en laatste – ronde van het BesteBuren matchingfonds is van start gegaan. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem. 2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking wordt gevierd. De Vlaamse en de Nederlandse overheid hebben een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. Voor deze tweede ronde staat 246,000 euro ter beschikking. Deadline aanvraag: 1 februari.

Lees meer...


Singing Brussels te bekijken op Cultuur7
Koor - 15/01/2015

Tijdens het Singing Brussels Celebration Weekend in september 2014 was een indrukwekkende reeks koren te gast in het Paleis voor Schone Kunsten: professionele koren met een sterke reputatie, maar vooral amateurkoren uit heel België. Je hoort muziek in alle genres: klassieke muziek en renaissanceliederen, gospel, pop, jazz en wereldmuziek. De digitale zender Cultuur 7 heeft 7 afleveringen van ruim een uur gemonteerd. Elke zondag van 18/01 tot 12/04. 

Lees meer...


Winterkorting in webshop Koor&Stem
Koor - 15/01/2015

Nog tot eind januari kan je genieten van speciale winterkorting van 20% op alle uitgaven in de Koor&Stem webshop! Een uitgelezen kans om voordelig je persoonlijke bibliotheek aan te vullen me een van onze liedbundels.

Bij het overzicht ('winkelmandje') van je aankopen geef je de couponcode EVHJ14KES in en de korting wordt meteen verrekend. Je kan betalen via overschrijving, PayPal of kredietkaart. Ga naar www.koorenstem.be/webshop

Lees meer...


Je suis Charlie, tu es Charlie, nous sommes Charlie, ...
Amateurkunsten - 09/01/2015

Reactie aanslag Charlie Hebdo // sector amateurkunsten, 8 januari 2015

Geraakt in het wezen van ons zijn. De aanslag gisteren op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs sloopt de vrijheid als fundamentele waarde in de democratie. Verbijsterd zijn we, geschokt en geraakt door de koelbloedige aanval op het hart van een generatie die in Frankrijk humor, kritiek en kunst samenbrengt in een actuele stem over het denken rond de hedendaagse samenleving. Vrijheid van mening, in woord, beeld, artistieke creatie... is een onaantastbare grondslag in een gemeenschap van mensen. De maatschappij zoekt en behoeft dialoog en debat, diversiteit in opinies tot op het scherp van de snee. Daar waar het oproepen tot of plegen van geweld het voorwerp wordt van het uiten van eender welke overtuiging, is menselijkheid zoek.

Lees meer...


Singing Sofa vragenlijst
Koor - 06/01/2015

Graag jullie hulp!

Sinds maart 2014 werkt het Expertisecentrum Stem [KUL] aan een onderzoek ('The Singing Sofa'), dat zich richt op kinder- en jeugdkoren. Ze ontwikkelen momenteel een informatie- en werkpakket voor dirigenten en koorzangers met informatie over de stem (allerlei materialen en werkvormen) in relatie tot de ontwikkelingsaspecten van kind tot jongvolwassene [emotioneel, sociaal, psychologisch, communicatief, cognitief, fysiek…]. 

Lees meer...


Stemband magazine #2
Koor - 19/12/2014

Tussen kerst en nieuw valt het nieuwe Stemband magazine in de bus bij aangesloten koren en individuele abonnees. In dit nummer praten we met Els Cuypers, Anne Halffman, Inez Carsauw en Jan Bervoets over communitykoren en ik-kan-niet-zingen koren. Verder nog een boeiend interview met Paul Dujardin (BOZAR), een repertoirestuk over de Welshe componist Karl Jenkins (razend populair bij Vlaamse koren!), vele repertoiretips, nieuwtjes, kalender, enz. Lees Stemband magazine in combinatie met www.koorklank.be, waarop zopas een partituur van de betreurd Vic Nees werd gepubliceerd: Het daget in den oosten, een bewerking op een Middelnederlandse ballade.

Lees meer...


Op zoek naar opnames met Dirk Snellings
Koor - 17/12/2014

Op 17 juli overleed Dirk Snellings. Met zijn verlies breekt ook een nieuw tijdperk aan voor de Capilla Flamenca, nu Capilla. Naast zijn werk als artistiek leider en bas in dat ensemble, leende hij als solist zijn stem aan tal van koorconcerten. Daar zaten veel passies tussen - Mache dich mein Herze rein uit de Matthespassie van Bach zal nooit meer hetzelfde zijn - en oratoria. Graag verzamelen we zoveel mogelijk live-opnames van koorconcerten waarin Dirk Snellings als solist optrad. 

Lees meer...


Amaranthe in de studio met Johan Verminnen
Koor - 10/12/2014

 Onlangs bracht Johan Verminnen de cd ‘Stemmen’ uit. De zanger dook de studio in om zijn bekendste nummers opnieuw in te zingen en liet zich bijstaan door verschillende koren en enkele sterke vocalisten. Onder hen Zap Mamma, Scala en kinderkoor De Arnootjes. Ook het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde, o.l.v. Johannes Dewilde, mocht deel uitmaken van dit project.

Lees meer...


Dubbelslag voor dirigent Rudy Van der Cruyssen
Koor - 03/12/2014

 Op zondagavond 30 november schreven de twee Knokke-Heistse koren Rondinella en Voices! koorgeschiedenis door zich respectievelijk op de eerste en tweede plaats van het Provinciaal Koorfestival te plaatsen. Beide koren worden gedirigeerd door Rudy Van der Cruyssen. Eerder hadden een twintigtal West-Vlaamse koren zich aangeboden om aan de derde editie van het West-Vlaamse Provinciaal Koorfestival deel te nemen. 

Lees meer...