Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

Nieuws

 89 koren op EMJ
Koor - 01/02/2016

Reeds 89 koren hebben ingeschreven voor het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt. Opvallend is dat ook dit jaar, met China en Zuid-Afrika, niet-Europese landen zijn vertegenwoordigd. De volledige lijst vind je hier op www.emj.be. Voor de internationale vakjury wordt het een hele klus om al die koren in twee dagen tijd te beoordelen en evenveel pedagogisch onderbouwde juryrapporten te schrijven. De koren komen uit 24 landen en brengen bijna 4.000 jonge zangers en zangeressen naar Neerpelt. Meer dan de helft van hen blijven in Neerpelt en omliggende gemeenten overnachten. 

Lees meer...


Muziek van Binnenuit - expertiseweekend
Zingen met kinderen - 08/01/2016

Zingen is hot. Mensen zingen de sterren van de hemel en voor ze het weten zijn ze zelf een ster. Maar is zingen alleen iets voor The Voice Kids? Wanneer je met klas, koor of orkest aan het werk bent, ver van de glitter en glamour van TV en internet, wil je natuurlijk ook iets bereiken, maar wat? En hoe? Op 29, 30 en 31 januari in het Akoesticum te Ede (Nederland) staat een internationaal docententeam klaar om in verschillende praktische workshops inspirerende voorbeelden te laten zien. Alle info: www.muziekvanbinnenuit.nl 

Lees meer...


VOICE erkend als 'succesverhaal' door de Europese Commissie
A voice for vocal training - 18/12/2015

Het VOICE project is door het Directoraat-Generaal voor Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie erkend als 'succesverhaal'. 'Succesverhalen' zijn Europese samenwerkingsprojecten die afgelopen zijn en die zich kenmerken door hun impact, hun bijdrage aan beleidsvorming, innovatieve resultaten en/of creatieve aanpak en daardoor een bron van inspiratie voor anderen kan zijn.

Lees meer...


Een stem om U te danken
Koor - 14/12/2015

COLLOQUIUM LITURGISCHE MUZIEK / AUG 2016

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de nieuwe editie van het liedboek Zingt Jubilate, organiseren Koor&Stem, de ICLZ, het VCLM en het CCV in de zomer van 2016 een colloquium over liturgische muziek in Vlaanderen. Het colloquium richt zich tot iedereen die verantwoordelijkheid draagt bij de muzikale vormgeving van de liturgie: voorganger, koordirigent, organist, psalmist, catechist, cantor... In workshops, getuigenissen, referaten en groepsgesprekken denken we na over de inhoud en het functioneren van liturgische muziek in de samenleving van vandaag en morgen.

Lees meer...


1ste plaats Manteliusensemble
Koor - 25/11/2015

Zondag 22 november 2015 vond de Provinciale Koorwedstrijd Limburg 2015 plaats in het Muziekconservatorium te Hasselt. Tijdens deze wedstrijd namen 11 koren deel. Zij werden gejureerd door een 4-koppige jury bestaande uit Roland, Corijn, Florian Heyerick, Rudi Tas en Fritz Terwey. Het werd een lange en gezellige koornamiddag. Het publiek kon genieten van muziek uit verschillende stijperioden in een a capelle uitvoering of met begeleiding. Aan de juryleden wachtte de zware taak om appelen met peren te vergelijken. Niet onoverkomelijk zo sprak jurylid Rudi Tas want hoe dan ook is er nog steeds een genetische verwantschap tussen appelen en peren. Na een spannende wedstrijd viel iets na 20 uur in een bomvolle zaal het verdict van de jury.

Lees meer...


Octopus Kamerkoor stelt cd Birds of Paradise voor
Repertoire - 30/10/2015

Op 8 november in het Elzenveld in Antwerpen en in de Sint-Margaritakerk in Tielen. Het Octopus Kamerkoor stelt haar nieuwe cd voor met 2 concerten. Het koor brengt daarin werk van o.a. Ravel, Berg, Stanford, Finzi, Schumann, Brahms waarin vogels in allerlei vormen en kleuren centraal staan. Koorlink verwelkt je graag op zondag 8 november om 11 uur in het Elzenveld in Antwerpen en om 16 uur in de Sint-Margaritakerk in Tielen. Na de concerten kan je de cd kopen aan 20 euro.


 
Lees meer...


Vocale pedagogie van basis tot top
Studiedagen / workshops / audities - 26/10/2015

SYMPOSIUM 7 NOV - ANTWERPEN

Je volgt of geeft zangles (verschillende stijlen) of woord (voordracht, drama) als amateur of professioneel. Wat gebeurt er in je lichaam als je zingt of spreekt? Hoe geraak je van de basis aan de top? Dit symposium, een initiatief van evta-be, is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in goed stemgebruik op een holistische manier, of je nu actief zingt of spreekt of therapeut bent in stembegeleidende beroepen.

Lees meer...


Onvoltooid Landschap genomineerd voor de Sabam Awards
Repertoire - 19/10/2015

Dit weekend bereikte ons vreugdevol nieuws: Het werk Onvoltooid Landschap van Maarten Van Ingelgem op tekst van Annelies Verbeke is in de categorie Hedendaags Klassiek genomineerd voor de Sabam Awards. Die worden op 1 december uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. Spannnnnnend! Andere genomineerden in dezelfde categorie zijn Robert Groslot met Tristesse d’une étoile en Annelies Van Parys met Private view. We duimen voor iedereen, maar toch net nog iets meer voor… Onvoltooid Landschap.

Lees meer...


Officiële resultaten Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen in Maasmechelen
Nieuws (geen categorie) - 06/10/2015

De 13de editie van IKV Maasmechelen zit er op! Het was een mooie editie met een prima prestatie van Pantarhei o.l.v. An Meeusen uit Vlaanderen. Ze behaalden een 2de prijs in de categorie gemengde koren. Hier vind je de volledige uitslag.

Lees meer...


Audities Nederlands Studenten Kamerkoor
Repertoire - 24/09/2015

 In oktober 2015 vinden er weer audities plaats voor het Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK), dat onder leiding staat van Kurt Bikkembergs. Op dinsdag 13 oktober zijn ze te vinden in Leuven. De audities zijn voor alle studenten en pas afgestudeerden die van zingen houden. Van bas tot sopraan, van lichte muziek zingend tot klassiek getraind, van weinig tot veel ervaring: de audities zijn open voor iedereen.

Lees meer...


Financiële tussenkomst voor deelname aan een internationaal evenement
Amateurkunsten - 23/09/2015

Amateurkunstenaars kunnen voor deelname aan een internationaal evenement (minimaal drie landen) een financiële tussenkomst krijgen voor de reiskosten. 

Lees meer...


Koorlink voor kids vanaf 11 oktober
Koor - 23/09/2015

Muzische workshops voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Terwijl jij geniet van een koorconcert, kan je kleuter zich al zingend, spelend en dansend uitleven in een workshop speciaal voor hen. Mirjam de Wit is een jonge ervaren muziekpedagoge. Ze schrijft zelf muziek en werkt op scholen en muziekscholen met jonge kinderen. Ze begeleidt de kleuters op hun muzische zoektocht, samen met monitor Sara Sarac. Een aperitiefje op kindermaat sluit elke sessie af. 6 sessies op zondag van 11 tot 12 uur.

Lees meer...


Symposium: moeder, waarom zingen wij?
Koor - 14/09/2015

Op zaterdagnamiddag 24 oktober 2015 organiseert het Gentse koor Vivente Voce o.l.v Jeroen Keymeulen het symposium Moeder, waarom zingen wij? in het vormingscentrum Guislain te Gent. Dit symposium is interessant voor iedereen die op een bevattelijke manier actuele wetenschappelijke informatie wil over erfelijkheid, breinwerking en stem bij het zingen. In het tweede deel van het symposium wordt ruim tijd vrij gemaakt om de stemmogelijkheden te leren exploreren. Kristin Daemers, Prof.Vanakker, Dr. Vakaet en Sarah Algoet zijn sprekers met gezag in hun vakgebied. een aanrader voor alle zangers! Alle info op www.vivente-voce.be

Lees meer...


Deelnemen aan het koortornooi van de provincie Antwerpen?
Koor - 14/09/2015

 Alle niet-professionele koren uit de provincie kunnen deelnemen aan het 63ste koortornooi. Koren worden tijdens het tornooi beoordeeld door een deskundige jury en maken kans op financiële ondersteuning door het provinciebestuur. Inschrijven kan tot 15 oktober 2015. Met het jaarlijkse koortornooi ondersteunt het provinciebestuur niet-professionele koren en stimuleert hen om de kwaliteit van hun uitvoeringen verder te verhogen.

Lees meer...


Aftellen naar Alamire Fringe!
Koor - 24/08/2015

Op zaterdag 29 augustus is het zo ver: 7 amateurkoren uit Vlaanderen en Nederland ontmoeten elkaar in AMUZ en krijgen een coaching door 3 specialisten uit de polyfone muziekwereld (Valerie Horst, Stratton Bull en Joep van Buchum). De voorbije maanden werden deze koren gemotiveerd om het uitgebreide repertoire uit Alamires handschriften te exploreren. Meer dan de helft van de koren zal dan ook uit de oorspronkelijke bronnen zingen. Op die manier wordt de muziek die Petrus Alamire heeft overgeleverd zo breed mogelijk uitgedragen naar iedereen, jong en oud, kenner en niet-kenner. Vanaf 10u30 in AMUZ, gratis bij te wonen!

Lees meer...


Aarschot Volkoren op 12 september
Repertoire - 20/08/2015

Aarschot Volkoren, het grootse korenfestival van Vlaanderen, vindt voor de derde keer plaats in de Demerstad. Meer dan 50 koren uit binnen- en buitenland zakken op 12 september af naar Aarschot. Verspreid over een tiental locaties in de binnenstad treden ze op. Rond 17.30 uur sluit het korenfestival af met een samenzang. Gratis toegang. Verschillende locaties doorheen de stad, van 11 tot 18 uur. Alle info:www.aarschotvolkoren.be

Lees meer...


Maak kennis met DOEWAP
Zingen met kinderen - 20/08/2015

 Wist je dat we de laatste hand leggen aan www.doewap.be, een website vol liedjes voor leerkrachten? DOEWAP is de opvolger van ons Attakatamoeva-project. Ter kennismaking kan je nu gratis 6 liedjes met lesuitwerking, partituren en (karaoke)opnames downloaden. Het materiaal verschilt in moeilijkheidsgraad en sluit aan bij de thema’s van de lagere school. Begin september verwennen we jullie met 6 nieuwe liedjes over dieren, vrede, verkoudheden en Halloween. Schrijf je in op de DOEWAP-nieuwsbrief en we houden je op de hoogte! 

Lees meer...


MATCH inspiratiedag - 1 oktober
Amateurkunsten - 13/08/2015

Bezig met kunst, cultuureducatie, jong talent, podiumkansen, kunst in de publieke ruimte, impulsen voor kunstbeoefening,…? Op 1 oktober is er een groot inspiratiebad voor al wie in steden en gemeenten aan de slag is of wil met artistiek potentieel tijdens de Week van de Amateurkunsten. Ontdek talloze inspirerende cases om artiesten in uw gemeente te ondersteunen en manieren om bruggen te slaan met andere lokale spelers. Soigneer uw kunstenaars!

Lees meer...


Afscheid van Mia De Smet-Niemegeers
Koor - 11/08/2015

Met droefheid vernemen wij het overlijden van Mia De Smet-Niemegeers, bestuurslid en secretaresse van Koor&Stem Vlaams-Brabant. Meer dan 35 jaar was zij de stuwende en sturende kracht van de provinciale afdeling Vlaams-Brabant. Urbain Van Asch noemt haar in zijn ‘in memoriam’ het gelaat en het geweten van het koorleven in Vlaams-Brabant. Koor&Stem betuigde haar medeleven aan de familie De Smet-Niemegeers bij dit verlies. De uitvaart van Mia De Smet-Niemegeers zal plaatsvinden op vrijdag 14 augustus a.s. om 11.00 u. in de kerk Sint-Joannes Bosco, Ortolanenstraat, Kessel-Lo. 

Lees meer...


Cultuurmarkt in het Huis voor de Amateurkunsten
Amateurkunsten - 06/08/2015

Neem op 30 augustus deel aan de unieke belevingstoer door het leegstand pand van de Oude Beurs en baan je een weg door een bos gevuld met verrassende amateurkunstenacts. Onze gids neemt je mee doorheen het magische bos met bizarre artiesten die je pad kruisen. Geniet daarnaast van het doorlopend programma op het terras met o.a. een initiatie zeefdruk, een workshop zaadbommen maken, het knotsgek groen kinderkapsalon en de sfeervolle achtergrondmuziek van Hone (dj). Ook de bibliotheken van OPENDOEK en Koor&Stem zijn voor de gelegendheid geopend!  

Lees meer...


Basisworkshop zang voor niet-zangers
Koor - 06/08/2015

 EVTA-be, de Belgische afdeling van de European Voice Teachers Association, organiseert op 25 september 2015 een basisworkshop voor niet-zangers. De workshop is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het ontdekken van de draagkracht van de stem. Zangervaring is niet nodig! De workshop staat onder leiding van Lieve Jansen, zangdocente aan het Lemmensinstituut in Leuven en zangeres met ervaring in binnen-en buitenland..

Lees meer...


Jij bent één van de 37 miljoen zangers!
Koor - 14/07/2015

Hoeveel zangers zingen er in de koren in Europa? Op die vraag hadden we tot voor kort geen antwoord. De European Choral Association heeft in het kader van het VOICE project een studie verricht naar die veel gestelde vraag. De resultaten ervan zijn indrukwekkend!

Lees meer...


Zomerrooster
Nieuws (geen categorie) - 06/07/2015

Rust inspireert: De bibliotheek van Koor&Stem is gesloten van 13 juli tot en met 31 juli. Vanaf 3 augustus ben je opnieuw welkom voor nieuwe ontleningen. We vinden het fijn als je op voorhand even laten weten dat je langs komt.


Het secretariaat blijft heel de zomervakantie open.


Prettige zomer!

Lees meer...


Vacature communicatie, onthaal en subsidiefonds
Amateurkunsten - 25/06/2015

Fameus vzw, broedplaats voor amateurkunsten zoekt een nieuwe medewerker Communicatie, onthaal en subsidiefonds (38h) om het vijfkoppige team te vervolledigen. Ben jij de geknipte collega? Ontdek het hier en solliciteer voor 24 juli. Fameus ontwikkelt een diverse en inspirerende werking met en voor iedereen die kunst beoefent in de vrije tijd. Fameus werkt actief samen met andere culturele en sociale actoren in de grootstedelijke context van Antwerpen. Fameus beoogt een brede participatie en heeft een bijzondere aandacht voor diversiteit.

Lees meer...


Vier eeuwen veelstemmige muziek
Repertoire - 23/06/2015

Op 28 juni zingen het Vlaams Radio Koor en Ex Tempore samen vier eeuwen veelstemmige muziek onder leiding van Florian Heyerick, van barok tot romantiek. Dit is het laatste Koorlinkconcert van het seizoen. Locatie: Gent, Sint-Niklaaskerk.

Ook in het programma 2015-16 steekt al heel wat moois. Bekijk op de Koorlinkwebsite het nieuwe seizoen in Antwerpen, Tielen en Gent met veelbelovende uitvoerders als Ensemble Octopus onder leiding van Bart Van Reyn, Currende onder leiding van Erik Van Nevel, Cantilene onder leiding van Luc Anthonis en het uitstekende mannenkoor Camerata Musica Limburg onder leiding van Jan Schumacher.

Lees meer...