Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsPrijzen en resultaten Korenfestival Vlaanderen
Koor - 27/04/2015

 Publieksprijs : Kinderkoor Lirica // Prijs Koor&Stem, voor de beste vertolking van een éénstemmig volkslied : Amaranthe Oudenaarde // Hoofdprijs, geldprijs geschonken door de gemeente Kontich: Amaranthe Oudenaarde!

Lees meer...


Zingen is van iedereen
A voice for vocal training - 22/04/2015

Nieuwe internationale inspiratiegids van Koor&Stem. Als een kind zingt, is dat omdat hij dat ergens heeft geleerd: thuis, op school, in een koor….

Er is veel potentieel in de Europese koorgemeenschap: Europa telt één miljoen koren en maar liefst 37 miljoen zangers. Eén kleine actie van een koor kan het beslissende duwtje zijn dat in één generatie miljoenen kinderen kan laten zingen. De inspiratiegids bundelt kleine en grote initiatieven uit alle hoeken van Europa om kinderen aan het zingen te brengen. Sommige van de meest baanbrekende projecten zijn gestart in de schoot van een klein koor met een groot idee. Iets voor jouw koor?

Lees meer...


WAK linkt met ZOOM! Europa
Amateurkunsten - 15/04/2015

ZOOM! Europa is een initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen naar aanleiding van de jaarlijkse Dag van Europa. ZOOM! Europa zet Europese projecten in de kijker en toont de impact van Europese steun in jouw buurt. Zoom zelf in! Ontdek de Oost-Vlaamse projecten op deze site, doe mee aan de fotowedstrijd (nog tot 30 april) of kom naar het publieksevent en sluit meteen ook de WAK al zingend mee af op zondag 3 mei in Gent. Vanaf 15 uur heten we koren welkom op de Oude Dokken te Gent!

Lees meer...


Audities Kinderkoor Opera Vlaanderen
Zingen met kinderen - 14/04/2015

Wil je graag deel uit maken van Het Kinderkoor Opera Vlaanderen? Er zijn audities gepland op zaterdag 9 mei 2015 in de Opera te Antwerpen. Kunsthuis Opera Vlaanderen is op zoek naar enthousiaste jongens & meisjes tussen 7 & 10 jaar om het Kinderkoor te versterken. Van de koorleden wordt verwacht dat ze Algemene Muzikale Vorming volgen. Niet alleen moet je heel graag zingen en op een podium staan, maar ook stiptheid en betrouwbaarheid zijn zeer belangrijk. Zowel van de kinderen als van de ouders wordt een groot engagement verwacht.

Lees meer...


Feelgoodfilm Boychoir
Koor - 31/03/2015

Boychoir (met Dustin Hoffman) is vanaf 8 april te zien in de Belgische zalen. De 11-jarige Stet belandt op een muzikaal jongensinternaat in New Jersey, nadat hij zijn alleenstaande moeder verliest. Volledig uit zijn element, bevindt hij zich in een strijd tussen zijn eigen wil en die van zijn gemotiveerde en kritische koorleider Carvelle (Dustin Hoffman). Carvelle herkent een uniek talent in Stet en drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale kunnen. Een talent is geboren…

Lees meer...


De kleine artiest
Zingen met kinderen - 05/03/2015

In 2015 vindt de WAK plaats van vrijdag 24 april t.e.m. zondag 3 mei. Het thema van de WAK 2015 is 'De kleine artiest'. Over kinderen en kunst, over creatieve jongeren, over de kleine man in de straat, over kleine kunst, over de invloed van jong op oud en omgekeerd, over stimulerende plekken, over experimenteren, proberen en proeven, over nieuw en durven, over (her)ontdekken en doen!

Mis de WAK-communicatieboot niet en zorg dat jouw activiteit zichtbaar is in de kalender op www.wak.be en meegenomen wordt in persberichten en overzichten. Voer dan je activiteiten in voor 31 maart.

Lees meer...


Internationaal Gregoriaans Festival van Watou
Koor - 05/03/2015

Het Gregoriaans wordt soms als een specifieke vorm van koorzang beschouwd, maar deze oudste vorm van koorzang is tot op heden levend gebleven. Dat bevestigt het driejaarlijkse Internationaal Gregoriaans Festival van Watou. De 12de editie van de - op zijn gebied - grootste ontmoeting van Gregoriaanse koren ter wereld, vindt in de Belgisch-Franse grensgemeente van 13 tot 17 mei plaats met voorprogramma's in verschillende Belgische steden en gemeenten vanaf 8 mei.

Lees meer...


Provincie West-Vlaanderen zoekrt deelnemers 'Provinciaal Koorfestival'
Koor - 05/03/2015

In 2015 gaat een nieuwe cyclus van het ‘Provinciaal Koorfestival’ van start. Alle West-Vlaamse koren kunnen deelnemen, ongeacht hun genre of samenstelling.

Kandidaten dienen een dossier voor deelname in te dienen met een luisterfragment van een tiental minuten. Een jury zal de twaalf beste, opmerkelijkste of interessantste koren selecteren. Deze twaalf geselecteerde koren kunnen de volgende jaren rekenen op een jaarlijkse werkingssubsidie van 2.000 euro en zullen in 2015-2016 tijdens auditiewedstrijden het beste van zichzelf moeten geven. De drie koren die dan het beste scoren, gaan naar de finale. 

Lees meer...


Kamerkoor Pantarhei naar IKV-Maasmechelen
Koor - 05/03/2015

Vocaal Ensemble Kaïros o.l.v. Bruno Crabbé en Kamerkoor Pantarhei o.l.v. An Meeusen zijn geslecteerd voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen (2-4 okt). In totaal twaalf toonaangevende koren uit Indonesië, Letland, Tsjechië, Oekraïne, Italië, Duitsland, Nederland en België treden aan op de 13de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen. Ze zullen het eerste weekend van oktober wedijveren in twee categorieën voor verschillende prijzen. De internationale jury staat onder leiding van Ludo Claesen en Peter Pieters zorgde voor de verplichte werken.

Lees meer...


Hart voor Kunsteducatie
Zingen met kinderen - 05/03/2015

11 MAA - BOZAR

Hilde Crevits (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD) gaan op Hart voor Kunsteducatie rechtstreeks in dialoog met leraren, studenten en kunsteducatoren. Het belang van kwaliteitsvolle kunsteducatie binnen het onderwijs staat centraal. Je kan zelf aan de ministers de vragen stellen die je belangrijk vindt. Hart voor Kunsteducatie is een unieke inspiratiedag voor leraren, studenten en kunsteducatoren. Je wordt ondergedompeld in kunst, muziek, dans van eerste tot laatste minuut. In de namiddag kan je deelnemen aan verschillende kunsteducatieve opleidingen en vormingen. Koor&Stem stelt er het Pluis het UIt-lesproject voor!

Lees meer...


Creatieve stage voor kinderen
Zingen met kinderen - 03/03/2015

Kan je klank voelen? Zingen? Ruiken? Smaken? Tekenen? Bewegen? … Kinderen tussen 8 en 14 jaar komen dat te weten tijdens de Creatieve stage van het Klankkasteel (initiatief van Inge Feyen / Kurt Bikkembergs) in Klooster Steinfeld in het Duitse Eifelgebied, van maandag 6 juli tot en met vrijdag 10 juli 2015. Tijdens deze week zal er vanuit verschillende hoeken gezocht worden naar de wisselwerking van beweging, kleur, materie,… op klank. Het is een stage waar kinderen worden uitgenodigd om via muzische domeinen contact te maken met zichzelf. Elk kind wordt een midweek ondergedompeld in een klankbad!


 

Lees meer...


62ste Koortornooi in Ekeren, Turnhout en Bornem
Koor - 03/03/2015

Dit voorjaar organiseert de provincie Antwerpen opnieuw haar jaarlijkse koortornooi. 3 zondagen – 3 locaties – 28 koren – dat zijn bijna 1.000 koorleden die het beste van hun zangtalent laten horen. Een professionele jury beoordeelt telkens een 10-tal koren en plaatst hen in één van de 6 categorieën. Elk koor ontvangt daarbij ook persoonlijke feedback en adviezen voor de toekomst. Aan elke categorie is een subsidiebedrag verbonden, dat de koren helpt hun kwaliteit te verhogen. Iedereen kan komen luisteren. Je kiest zelf welke optredens je wil bijwonen. 

Lees meer...


i.m. Gust Teugels, bezieler van het Vlaamse volkslied.
Koor - 21/01/2015

Met droefheid vernemen we het overlijden van Gust Teugels op maandag 19 januari te Schoten. Gust Teugels werd 77 jaar.

Gust Teugels was één en al passie voor zang. Gedurende vele jaren schitterde hij als solist bij de Antwerpse Kameropera. Als overtuigd Vlaming promootte hij onverdroten het volkslied en het Vlaamse kunstlied, en als ‘Antwerpse Bard’ reisde hij heel Vlaanderen rond om samenzangstonden te leiden. Op de Vlaams Nationaal Zangfeesten manifesteerde hij zich jaar na jaar als een bezielende vertolker van traditionele en nieuwe liederen.

Lees meer...


BesteBuren matchingfonds
Amateurkunsten - 16/01/2015

De tweede – en laatste – ronde van het BesteBuren matchingfonds is van start gegaan. Het matchingfonds staat open voor nieuwe culturele en creatieve samenwerkingsprojecten van Nederlandse en Vlaamse bodem. 2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking wordt gevierd. De Vlaamse en de Nederlandse overheid hebben een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. Voor deze tweede ronde staat 246,000 euro ter beschikking. Deadline aanvraag: 1 februari.

Lees meer...


Winterkorting in webshop Koor&Stem
Koor - 15/01/2015

Nog tot eind januari kan je genieten van speciale winterkorting van 20% op alle uitgaven in de Koor&Stem webshop! Een uitgelezen kans om voordelig je persoonlijke bibliotheek aan te vullen me een van onze liedbundels.

Bij het overzicht ('winkelmandje') van je aankopen geef je de couponcode EVHJ14KES in en de korting wordt meteen verrekend. Je kan betalen via overschrijving, PayPal of kredietkaart. Ga naar www.koorenstem.be/webshop

Lees meer...


Singing Brussels te bekijken op Cultuur7
Koor - 15/01/2015

Tijdens het Singing Brussels Celebration Weekend in september 2014 was een indrukwekkende reeks koren te gast in het Paleis voor Schone Kunsten: professionele koren met een sterke reputatie, maar vooral amateurkoren uit heel België. Je hoort muziek in alle genres: klassieke muziek en renaissanceliederen, gospel, pop, jazz en wereldmuziek. De digitale zender Cultuur 7 heeft 7 afleveringen van ruim een uur gemonteerd. Elke zondag van 18/01 tot 12/04. 

Lees meer...


Je suis Charlie, tu es Charlie, nous sommes Charlie, ...
Amateurkunsten - 09/01/2015

Reactie aanslag Charlie Hebdo // sector amateurkunsten, 8 januari 2015

Geraakt in het wezen van ons zijn. De aanslag gisteren op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs sloopt de vrijheid als fundamentele waarde in de democratie. Verbijsterd zijn we, geschokt en geraakt door de koelbloedige aanval op het hart van een generatie die in Frankrijk humor, kritiek en kunst samenbrengt in een actuele stem over het denken rond de hedendaagse samenleving. Vrijheid van mening, in woord, beeld, artistieke creatie... is een onaantastbare grondslag in een gemeenschap van mensen. De maatschappij zoekt en behoeft dialoog en debat, diversiteit in opinies tot op het scherp van de snee. Daar waar het oproepen tot of plegen van geweld het voorwerp wordt van het uiten van eender welke overtuiging, is menselijkheid zoek.

Lees meer...


Singing Sofa vragenlijst
Koor - 06/01/2015

Graag jullie hulp!

Sinds maart 2014 werkt het Expertisecentrum Stem [KUL] aan een onderzoek ('The Singing Sofa'), dat zich richt op kinder- en jeugdkoren. Ze ontwikkelen momenteel een informatie- en werkpakket voor dirigenten en koorzangers met informatie over de stem (allerlei materialen en werkvormen) in relatie tot de ontwikkelingsaspecten van kind tot jongvolwassene [emotioneel, sociaal, psychologisch, communicatief, cognitief, fysiek…]. 

Lees meer...


Stemband magazine #2
Koor - 19/12/2014

Tussen kerst en nieuw valt het nieuwe Stemband magazine in de bus bij aangesloten koren en individuele abonnees. In dit nummer praten we met Els Cuypers, Anne Halffman, Inez Carsauw en Jan Bervoets over communitykoren en ik-kan-niet-zingen koren. Verder nog een boeiend interview met Paul Dujardin (BOZAR), een repertoirestuk over de Welshe componist Karl Jenkins (razend populair bij Vlaamse koren!), vele repertoiretips, nieuwtjes, kalender, enz. Lees Stemband magazine in combinatie met www.koorklank.be, waarop zopas een partituur van de betreurd Vic Nees werd gepubliceerd: Het daget in den oosten, een bewerking op een Middelnederlandse ballade.

Lees meer...


Op zoek naar opnames met Dirk Snellings
Koor - 17/12/2014

Op 17 juli overleed Dirk Snellings. Met zijn verlies breekt ook een nieuw tijdperk aan voor de Capilla Flamenca, nu Capilla. Naast zijn werk als artistiek leider en bas in dat ensemble, leende hij als solist zijn stem aan tal van koorconcerten. Daar zaten veel passies tussen - Mache dich mein Herze rein uit de Matthespassie van Bach zal nooit meer hetzelfde zijn - en oratoria. Graag verzamelen we zoveel mogelijk live-opnames van koorconcerten waarin Dirk Snellings als solist optrad. 

Lees meer...


Amaranthe in de studio met Johan Verminnen
Koor - 10/12/2014

 Onlangs bracht Johan Verminnen de cd ‘Stemmen’ uit. De zanger dook de studio in om zijn bekendste nummers opnieuw in te zingen en liet zich bijstaan door verschillende koren en enkele sterke vocalisten. Onder hen Zap Mamma, Scala en kinderkoor De Arnootjes. Ook het meisjeskoor Amaranthe uit Oudenaarde, o.l.v. Johannes Dewilde, mocht deel uitmaken van dit project.

Lees meer...


Dubbelslag voor dirigent Rudy Van der Cruyssen
Koor - 03/12/2014

 Op zondagavond 30 november schreven de twee Knokke-Heistse koren Rondinella en Voices! koorgeschiedenis door zich respectievelijk op de eerste en tweede plaats van het Provinciaal Koorfestival te plaatsen. Beide koren worden gedirigeerd door Rudy Van der Cruyssen. Eerder hadden een twintigtal West-Vlaamse koren zich aangeboden om aan de derde editie van het West-Vlaamse Provinciaal Koorfestival deel te nemen. 

Lees meer...


Creatie Onvoltooid landschap
Nieuws (geen categorie) - 27/11/2014

Na meer dan 3 jaar voorbereiden staan we aan de vooravond van de creatie van Onvoltooid Landschap, een vredesoratorium én meerkorenproject voor concertkoor, driestemmig gemengd koor, jeugdkoor en kinderkoor op tekst van Annelies Verbeke en muziek van Maarten Van Ingelgem. Op zaterdag 20 en zondag 21 december kan je maar liefst 11 koren aan het werk horen en zien in Kortrijk en Gent.

Lees meer...


Nieuw magazine Koor&Stem
Repertoire - 26/11/2014

Eind oktober viel het vernieuwde tijdschrift Stemband magazine in de bus bij aangesloten koren en abonnees. Het tijdschrift bundelt het beste van Stemband en Koorkrant, de vorige publicaties. Het bevat interviews met bekende en minder bekende dirigenten en zangers, repertoiretips, actuele bijdragen over koormuziek, nieuws en kalender. 

Lees Stemband magazine in combinatie met www.koorklank.be voor luistervoorbeelden, partituren (als download) en nog meer repertoirenieuws en inspiratie. 

Op eenvoudig verzoek kan je je individueel abonneren op het tijdschrift. Vier nummers per jaar kosten 25 euro. www.koorenstem.be/tijdschrift 

Lees meer...


Inschrijvingen Aarschot Volkoren 2015 van start
Koor - 26/11/2014

De inschrijvingen voor Aarschot Volkoren 2015 zijn van start gegaan. Uit de vele vragen naar informatie weten we dat veel koren hiervoor op vinkenslag zitten. De 3e editie van dit unieke festival vindt plaats op de tweede zaterdag van september in het gezellige Aarschot. Aarschot Volkoren zal het grote publiek op nieuw laten kennismaken met een breed scala aan koorgenres: van popkoren tot klassieke koren, van wereld- en solidariteitskoren tot jeugd- en kinderkoren...

Kruis dus zaterdag 12 september 2015 alvast aan in je agenda. Inschrijven via www.aarschotvolkoren.be

Lees meer...