Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsRepertoirenamiddag liturgische muziek
Repertoire - 23/03/2017

 Zingen is tof, maar samen zingen is nog toffer! Speciaal voor dirigenten en zangers van parochiekoren is er daarom de liturgische repertoirenamiddag. In de zangateliers studeer je met een honderdtal andere enthousiaste zangers heel wat nieuwe liederen voor de liturgie, die je ’s avonds gewoon mee naar huis mag nemen. Inschrijven kan nog tot 27 maart! 

Lees meer...


Zing mee met Psallentes in de kerk van Alden Biesen
Repertoire - 15/03/2017

Op zaterdag 24 juni 2017, de dag voor Midzomerfestival AlbaNova, kan je tijdens een mini-masterclass geleid door Hendrik Vanden Abeele (Psallentes) met psalmen aan de slag gaan. Je zal samen psalmen zingen - in het Latijn en in verschillende modi, in licht-geïmproviseerde meerstemmigheid - en legte je toe op enkele van de Souterliedekens. Je gaat creatief om met dit repertoire en er wordt auditief gewerkt, zonder partituren. Iedereen - jong en oud - die houdt van zingen, kan meedoen. De dag nadien, op AlbaNova, zingen we mee met Psallentes tijdens een concert in de kerk van Alden Biesen. 

Lees meer...


Gentse Dag van de Stem
Zingen met kinderen - 15/03/2017

Voor de vierde maal al slaan de opleidingen bachelor in de logopedie van de Arteveldehogeschool en de Hogeschool Gent, en de diensten logopedie en NKO van het AZ Jan Palfijn en het AZ Maria Middelares de handen in elkaar voor de organisatie van de 'Gentse Dag van de Stem' die traditiegetrouw de eerste woensdag na de paasvakantie doorgaat. Dit jaar nemen vier ervaren sprekers samen met u enkele aspecten van de kinderstem onder de loep. Woensdag 19 april 2017 om 19.30 uur.

Lees meer...


Re-Mix XXL: het jaarlijkse communityproject van deFilharmonie
Nieuws (geen categorie) - 15/03/2017

Op het podium staat een mix van muziekschoolstudenten, leden van jeugdorkesten, amateurmuzikanten en deelnemers zonder muzikale voorkennis. Samen met coach Paul Gri“ths en special guest Wim Henderickx creëren ze hun eigen minicompositie, geïnspireerd op het grootse, monumentale werk Antifoon van Wim Henderickx. Een onvergetelijk spektakel in de nieuwe Koningin Elisabethzaal op zaterdagnamiddag 18 maart.

Lees meer...


Nederlands oefenen door samen te zingen
Amateurkunsten - 14/03/2017

Het koor Koruso op tournee

'Theater van A tot Z' heeft een eigen diversiteitskoor opgericht. Anderstaligen en Vlamingen zingen er samen bekende Nederlandstalige liedjes. De eerste concertreeks komt eraan, met optredens in Brussel, Vilvoorde, Zottegem en Antwerpen. Het koor is gegroeid uit de theaterproductie 'Gelukkig zijn', meer daarover in ons Stemband magazine van eind 2015.

Lees meer...


Workshop Turkse klanken op Gents Koorlinkconcert
Koor - 10/03/2017

Koorlink blijft ook dit jaar een podium bieden aan goede amateurkoren en professionele koren in Antwerpen, Gent en Tielen. In Gent gaat men dit voorjaar de exotische toer op. Heb je je ooit al afgevraagd of er zoiets bestaat als Turkse koormuziek en hoe die klinkt? Op paasmaandag 17 april brengt het Rotterdams Turks Klassieke Muziek Koor o.l.v. Emine Bostanci  zowel oude Ottomaanse koormuziek als meer moderne Turkse koormuziek, onder begeleiding van authentieke instrumenten. En wil je mee het podium op, schrijf je dan in voor een workshop door zangeres en voormalig Klarapresentatrice Melike Tarhan.

Lees meer...


Camerata Aetas Nova en Amaranthe naar Maasmechelen
Repertoire - 09/03/2017

Zopas zijn de deelnemende koren geselecteerd voor de 14de editie van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen. IKV viert in 2017 zijn 30-jarige bestaan en vindt plaats op 7 en 8 oktober 2017. Dertien koren werden uit de ingezonden kandidaturen weerhouden: acht gemengde koren, vier vrouwenkoren en één mannenkoor. De herkomst van de koren is zeer divers en daar zijn drie koren uit eigen land bij zijn: Camerata Aetas Nova uit Leuven, Amaranthe uit Oudenaarde en Carmina Viva uit Sankt-Vith (Oostkantons). Geweldig nieuws dus!

Lees meer...


Provinciale koortornooien in maart
Koor - 09/03/2017

Deze maand treden tientallen koren op tijdens de provinciale koortornooien van Vlaams-Brabant (Oud-Heverlee) en Antwerpen (Lier, Ekeren, Turnhout). Absoluut de moeite waard en gratis toegankelijk voor publiek.

Lees meer...


Nieuw subsidiereglement amateurmuziek verenigingen stad Gent
Amateurkunsten - 27/02/2017

De talrijke muziekgroepen en muziekverenigingen die in Gent actief zijn, zowel in de amateurkunsten als in de professionele sector, maken van Gent een bruisende muziekstad. Ook daardoor werd de Stad Gent in 2009 erkend als UNESCO Creative City of Music. Het stadsbestuur waardeert hun inzet door de nodige ondersteuning te bieden. Recent werd een nieuw reglement in werking gesteld om amateurmuziekverenigingen (waaronder koren!) een extra financieel duwtje in de rug te geven. 


 

Lees meer...


Doe mee met 'België dat zijn wij'
Amateurkunsten - 24/02/2017

Ben je jong of oud, woont jouw familie al generaties lang in België of ben je hier pas komen wonen, ben je arbeider of bediende, sociaal werker of leerkracht en houd je bovenal van zingen? Doe dan mee met dit op-en-top Belgisch koorproject tijdens het Irisfeest op zondag 7 mei op het Paleizenplein in Brussel. We willen een 50-koppig koor vormen dat alle schakeringen van België weerspiegelt. Het koor, begeleid door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Dirk Brossé, zingt samen met Ozark Henry, Marie Daulne, Sandra Kim, Natalia, Jef Neve, Christoff, Viktor Lazlo, Els De Schepper, Will Tura, Binti, … songs die behoren tot ons collectief geheugen.

Lees meer...


TENSO Koorwedstrijd
Koor - 09/02/2017

Het festival TENSO Days vindt ieder jaar plaats onder de vleugels van Mechelen hoort Stemmen. Die driedaagse is steeds erg interessant en inspirerend: de beste professionele kamerkoren zingen er hedendaagse koormuziek. In mei 2017 voegt men een heuse koorwedstrijd toe aan de programmatie. Acht amateurkamerkoren kunnen zich presenteren aan een internationale jury van topdirigenten en koorcomponisten.

Lees meer...


Vrijwilliger(s) gezocht voor het Belgisch Nationaal Jeugdkoor!
Koor - 06/02/2017

Wist je dat we momenteel plannen smeden voor de oprichting van een Belgisch Nationaal Jeugdkoor? Een nieuwe, creatieve samenwerking tussen de drie taalgemeenschappen in ons land. Het wordt een topkoor voor jongeren van 18 tot 30 jaar uit heel België, een ambassadeur voor koormuziek uit België die nationaal en internationaal optreedt. Heb je zin om deel uit te maken van ons organiserende team? Voor de oprichting en de uitbouw van het Belgisch Nationaal Jeugdkoor zoeken we de hulp van een aantal vrijwilligers. Contacteer ons gauw!

Lees meer...


Wist je dat Koor&Stem deel uitmaakt van Green Track?
Amateurkunsten - 15/12/2016

Green Track wil de ecologische voetafdruk van de culturele sector verkleinen en is actief in Brussel, Gent, Kortrijk, Brugge en Antwerpen. In Antwerpen zijn dat een dertigtal organisaties. Samen met hen denken we binnen Koor&Stem kritisch na over hoe we onze eigen werking zo duurzaam en maatschappelijk verantwoord mogelijk kunnen invullen en hoe de samenwerking met andere organisaties daarbij versterkend kan werken. Iedere organisatie tekent een charter tot engagement om actie te ondernemen.

Lees meer...


Stemmen voor vrede in de warmste week
Zingen met kinderen - 15/12/2016

Op 20 december verheffen 200 kinderen uit het zesde leerjaar uit zeven Mechelse scholen hun stem voor de toekomst van hun nieuwe klasgenoten. Met de aankoop van uw ticket en een warme chocolademelk of glühwein na het concert geeft u Steunpunt Asiel & Migratie een duwtje in de rug om kinderen van vluchtelingen in Mechelen op te vangen. Met uw steun organiseren ze noodhulp en vrijetijdsactiviteiten. p het programma staan trouwens verschillende liedjes uit onze Doewap liedcatalogus!  

Lees meer...


Doe mee aan onze grote enquête over koren in de kerk!
Koor - 05/12/2016

Het gaat niet goed met de kerkkoren in Vlaanderen, zegt men. Toch wees een eerdere enquête van Koor&Stem uit dat een kwart van alle bij Koor&Stem aangesloten koren minstens vier keer per jaar meewerkt aan een kerkdienst. Hoog tijd om eens te horen hoe dat tegenwoordig zit met al die koren die zich engageren voor de kerk. Met hoeveel zijn ze? Hoe vaak zingen Vlaamse koren nog in de kerk? Waarom? Wat zingen ze? Voor welke uitdagingen staan zij?

Lees meer...


Zing jij a capella? Dan hebben wij jou en je groep nodig!
Repertoire - 01/12/2016

Zoek je naar een podiumkans voor jouw a capellagroep? Trek dan op 28 januari 2017 naar Leuven en treedt op naast kleppers als How Town en Beau Fort! Het CLOSE-festival organiseert masterclasses en workshops en biedt een podium aan tal van a capellagroepen. Meedoen? Stuur een e-mail voor 18 december naar bart@wisper.be waarin je groep zichzelf kort even voorstelt.

Lees meer...


Doe mee aan het Korenfestival Vlaanderen 2017
Repertoire - 18/11/2016

In het weekend van 22 en 23 april 2017 organiseert het kinder- en jeugdkoor Dainavimo (vroeger: De Konsinjoorkes) uit Kontich voor de elfde keer het Korenfestival Vlaanderen. Het festival vindt plaats in de St. Martinuskerk van Kontich. Alle genres en alle soorten koren kunnen deelnemen. Deskundige juryleden geven een objectieve beoordeling van je prestatie. Naast de hoofdprijs zijn er nog tal van interessante prijzen te verdienen. Je krijgt een getuigschrift van deelname en een geluidsopname van jullie optreden. Bezorg ons je inschrijvingsformulier uiterlijk op 15 januari 2017. 


 

Lees meer...


Aarschot Volkoren 2017
Koor - 18/11/2016

De inschrijvingen voor Aarschot Volkoren 2017 lopen volop. Dit korentreffen is al aan haar 4e editie toe. Op zaterdag 29 april 2017 wil Aarschot Volkoren het brede publiek opnieuw laten kennismaken met een ruim scala aan koorgenres, van popkoren tot klassieke koren, van wereld- en solidariteitskoren tot jeugd- en kinderkoren… Op een 12-tal zorgvuldig uitgekozen locaties verspreid over de stad krijgen weer meer dan 50 koren de gelegenheid hun kunnen te tonen. 


 

Lees meer...


Hij is er, de nieuwe cd met sintliedjes
Repertoire - 03/11/2016

Ouders, kinderen, leerkrachten, verenigt u en zing uit volle borst mee met de nieuwste sinterklaascd! Deze vrolijke opname staat boordevol nieuwe en oude sinterklaasliedjes, gezongen door koren uit Sint-Niklaas: Koritsia, Flanders Boys Choir, Kleurrijk Kinderkoor, Mozaïek, AMV-klassen, Gaudeamus, Caloroso (Wommelgem). Op de cd hoor je natuurlijk ook de Sint zelf, en onze solisten Sarah Van Mol en Goele De Raedt. Van elk liedje werd ook een instrumentale meezingversie opgenomen. €10 en sfeer verzekerd in huis! Bestellen kan via onze webshop.

Lees meer...


Hans Primusz stoomt een seniorenpop-upkoor klaar
Koor - 27/10/2016

 Hans Primusz geeft in opdracht van Zorgbedrijf Antwerpen een aantal koorworkshops in vier dienstencentra. De koren uit de verschillende dienstencentra vormen uiteindelijk samen één groot pop-upkoor op het slotconcert. Aan dit koorproject werkten Axl Peleman en Luc Caals al mee als gastartiesten, editie 2016 zal Nele Bauwens mee op het podium staan. Aanmelden om mee te zingen kan in de deelnemende dienstencentra.

Lees meer...


Koren vormen een 'zingende kerstboom'
Koor - 27/10/2016

Kom mee een 'Zingende Kerstboom' vormen aan de kathedraal van Antwerpen! Van 19 december tot en met 23 december 2016 staat er op de Handschoenmarkt voor de Antwerpse kathedraal een opmerkelijk podium, geïnspireerd door een bekend initiatief uit Zurich. Er zijn tot 30 staanplaatsen  voorzien. We zorgen voor mooie aankleding, groen- en sfeerverlichting. Zangers krijgen een kerstmuts, sjaal en trui te leen. Dit wordt een hit op de kerstmarkt! 

Lees meer...


Brussel zingt!
Singing Brussels - 26/10/2016

Eerste workshop o.l.v. Paul Smith / 3 dec / BOZAR Hoogtepunt van de 3e editie van het Singing Brussels Celebration Weekend op 20 en 21 mei 2017 is een groot participatief concert waar de grenzen tussen publiek en uitvoerders zullen vervagen. Een muzikale blauwdruk van Brussel en haar vele muzikale gezichten. Een groots concert als ode aan de stad waar elke Brusselaar zijn noot in kwijt kan. Een uitnodiging aan koorleiders, zangers, leerkrachten, sociaal-cultureel werkers en iedereen met een hart voor Brussel die er van droomt om al zingend de stad op haar grondvesten te doen daveren! Een eerste voorbereidende workshop vindt plaats op 3 december in BOZAR.

Lees meer...


Binnenkort inspiratiedag Week van de Amateurkunsten
Amateurkunsten - 26/10/2016

De Week van de Amateurkunsten (WAK) komt er ook in 2017 weer aan. Wie iets wil organiseren kan zich alvast laten inspireren op 8 november in VOORUIT, Gent. Het thema ‘THE MAKING OF’…is een insteek die gedachtenluikjes opent, ideeën sprokkelt en de focus legt op het artistieke proces i.p.v. enkel op het eindresultaat. Suggesties voor een zinvolle invulling krijg je op deze inspiratiedag. O.a. over nieuwe dynamieken uitpluizen, tips absorberen of ervaringen opstrijken..... want de Week van de Amateurkunsten maak je niet alleen. Kom dus zeker af!

Lees meer...


La Choraline opent Koorlinkseizoen
Koor - 28/09/2016

9 okt - Antwerpen

La Choraline is een groep uitstekende jongerenstemmen. De groep ontstond door een samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Op 9 oktober zijn ze in Antwerpen met een programma tussen klassiek en groovy...Dat betekent Schubert, Mendelssohn en Rheinberger, Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi, maar ook Jacques Brel, Christina Aguilera en Beyoncé. Mis het niet!

Lees meer...


Nieuwe cd De Stem van ons Geheugen nu beschikbaar
Social singing - 21/09/2016

Op woensdag 21 september 2016, Werelddag Dementie, werd de nieuwe cd De Stem van ons Geheugen voorgesteld aan het publiek. De Stem van ons Geheugen wil samen zingen met mensen met dementie aanmoedigen. Onderzoek duidde immers op de heilzame effecten van zingen. Met het uitgeven van 18 bekende liedjes in een aangepast arrangement hoopt het project om organisaties uit de zorgsector, en in de thuiszorg in het bijzonder, aan te zetten om zelf ook een koor voor mensen met dementie op te richten.


 

Lees meer...