Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

Nieuws

Rust inspireert: De bibliotheek van Koor&Stem is gesloten van 13 juli tot en met 31 juli. Vanaf 3 augustus zijn jullie opnieuw welkom voor nieuwe ontleningen. We vinden het fijn als je op voorhand even laten weten dat je langs komt. Het secretariaat blijft heel de zomervakantie open. Prettige zomer!
Aftellen naar Alamire Fringe!
Koor - 24/08/2015

Op zaterdag 29 augustus is het zo ver: 7 amateurkoren uit Vlaanderen en Nederland ontmoeten elkaar in AMUZ en krijgen een coaching door 3 specialisten uit de polyfone muziekwereld (Valerie Horst, Stratton Bull en Joep van Buchum). De voorbije maanden werden deze koren gemotiveerd om het uitgebreide repertoire uit Alamires handschriften te exploreren. Meer dan de helft van de koren zal dan ook uit de oorspronkelijke bronnen zingen. Op die manier wordt de muziek die Petrus Alamire heeft overgeleverd zo breed mogelijk uitgedragen naar iedereen, jong en oud, kenner en niet-kenner. Vanaf 10u30 in AMUZ, gratis bij te wonen!

Lees meer...


Maak kennis met DOEWAP
Zingen met kinderen - 20/08/2015

 Wist je dat we de laatste hand leggen aan www.doewap.be, een website vol liedjes voor leerkrachten? DOEWAP is de opvolger van ons Attakatamoeva-project. Ter kennismaking kan je nu gratis 6 liedjes met lesuitwerking, partituren en (karaoke)opnames downloaden. Het materiaal verschilt in moeilijkheidsgraad en sluit aan bij de thema’s van de lagere school. Begin september verwennen we jullie met 6 nieuwe liedjes over dieren, vrede, verkoudheden en Halloween. Schrijf je in op de DOEWAP-nieuwsbrief en we houden je op de hoogte! 

Lees meer...


Aarschot Volkoren op 12 september
Repertoire - 20/08/2015

Aarschot Volkoren, het grootse korenfestival van Vlaanderen, vindt voor de derde keer plaats in de Demerstad. Meer dan 50 koren uit binnen- en buitenland zakken op 12 september af naar Aarschot. Verspreid over een tiental locaties in de binnenstad treden ze op. Rond 17.30 uur sluit het korenfestival af met een samenzang. Gratis toegang. Verschillende locaties doorheen de stad, van 11 tot 18 uur. Alle info:www.aarschotvolkoren.be

Lees meer...


MATCH inspiratiedag - 1 oktober
Amateurkunsten - 13/08/2015

Bezig met kunst, cultuureducatie, jong talent, podiumkansen, kunst in de publieke ruimte, impulsen voor kunstbeoefening,…? Op 1 oktober is er een groot inspiratiebad voor al wie in steden en gemeenten aan de slag is of wil met artistiek potentieel tijdens de Week van de Amateurkunsten. Ontdek talloze inspirerende cases om artiesten in uw gemeente te ondersteunen en manieren om bruggen te slaan met andere lokale spelers. Soigneer uw kunstenaars!

Lees meer...


Afscheid van Mia De Smet-Niemegeers
Koor - 11/08/2015

Met droefheid vernemen wij het overlijden van Mia De Smet-Niemegeers, bestuurslid en secretaresse van Koor&Stem Vlaams-Brabant. Meer dan 35 jaar was zij de stuwende en sturende kracht van de provinciale afdeling Vlaams-Brabant. Urbain Van Asch noemt haar in zijn ‘in memoriam’ het gelaat en het geweten van het koorleven in Vlaams-Brabant. Koor&Stem betuigde haar medeleven aan de familie De Smet-Niemegeers bij dit verlies. De uitvaart van Mia De Smet-Niemegeers zal plaatsvinden op vrijdag 14 augustus a.s. om 11.00 u. in de kerk Sint-Joannes Bosco, Ortolanenstraat, Kessel-Lo. 

Lees meer...


Basisworkshop zang voor niet-zangers
Koor - 06/08/2015

 EVTA-be, de Belgische afdeling van de European Voice Teachers Association, organiseert op 25 september 2015 een basisworkshop voor niet-zangers. De workshop is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het ontdekken van de draagkracht van de stem. Zangervaring is niet nodig! De workshop staat onder leiding van Lieve Jansen, zangdocente aan het Lemmensinstituut in Leuven en zangeres met ervaring in binnen-en buitenland..

Lees meer...


Cultuurmarkt in het Huis voor de Amateurkunsten
Amateurkunsten - 06/08/2015

Neem op 30 augustus deel aan de unieke belevingstoer door het leegstand pand van de Oude Beurs en baan je een weg door een bos gevuld met verrassende amateurkunstenacts. Onze gids neemt je mee doorheen het magische bos met bizarre artiesten die je pad kruisen. Geniet daarnaast van het doorlopend programma op het terras met o.a. een initiatie zeefdruk, een workshop zaadbommen maken, het knotsgek groen kinderkapsalon en de sfeervolle achtergrondmuziek van Hone (dj). Ook de bibliotheken van OPENDOEK en Koor&Stem zijn voor de gelegendheid geopend!  

Lees meer...


Jij bent één van de 37 miljoen zangers!
Koor - 14/07/2015

Hoeveel zangers zingen er in de koren in Europa? Op die vraag hadden we tot voor kort geen antwoord. De European Choral Association heeft in het kader van het VOICE project een studie verricht naar die veel gestelde vraag. De resultaten ervan zijn indrukwekkend!

Lees meer...


Zomerrooster
Nieuws (geen categorie) - 06/07/2015

Rust inspireert: De bibliotheek van Koor&Stem is gesloten van 13 juli tot en met 31 juli. Vanaf 3 augustus ben je opnieuw welkom voor nieuwe ontleningen. We vinden het fijn als je op voorhand even laten weten dat je langs komt.


Het secretariaat blijft heel de zomervakantie open.


Prettige zomer!

Lees meer...


Vacature communicatie, onthaal en subsidiefonds
Amateurkunsten - 25/06/2015

Fameus vzw, broedplaats voor amateurkunsten zoekt een nieuwe medewerker Communicatie, onthaal en subsidiefonds (38h) om het vijfkoppige team te vervolledigen. Ben jij de geknipte collega? Ontdek het hier en solliciteer voor 24 juli. Fameus ontwikkelt een diverse en inspirerende werking met en voor iedereen die kunst beoefent in de vrije tijd. Fameus werkt actief samen met andere culturele en sociale actoren in de grootstedelijke context van Antwerpen. Fameus beoogt een brede participatie en heeft een bijzondere aandacht voor diversiteit.

Lees meer...


Stemvorkfestival
Repertoire - 23/06/2015

De tweede editie van het a-capellafestival Stemvork vindt plaats op zaterdag 26 septem- ber 2015. Het festival verhuist naar een nieuwe locatie, het gebouwencomplex van de Scholengroep Sint-Rembert in de Bruggestraat in Torhout. Vier groepen treden aan: Septem Viri uit Torhout en D-Base uit de Kempen, de Duitse damesgroep Les Brünettes en Latvian Voices uit Letland. 

Lees meer...


Vier eeuwen veelstemmige muziek
Repertoire - 23/06/2015

Op 28 juni zingen het Vlaams Radio Koor en Ex Tempore samen vier eeuwen veelstemmige muziek onder leiding van Florian Heyerick, van barok tot romantiek. Dit is het laatste Koorlinkconcert van het seizoen. Locatie: Gent, Sint-Niklaaskerk.

Ook in het programma 2015-16 steekt al heel wat moois. Bekijk op de Koorlinkwebsite het nieuwe seizoen in Antwerpen, Tielen en Gent met veelbelovende uitvoerders als Ensemble Octopus onder leiding van Bart Van Reyn, Currende onder leiding van Erik Van Nevel, Cantilene onder leiding van Luc Anthonis en het uitstekende mannenkoor Camerata Musica Limburg onder leiding van Jan Schumacher.

Lees meer...


1000 Letse zangers en dansers op de Kunstberg
Koor - 05/06/2015

 Letse koormuziek geniet wereldfaam. En dat is niet zomaar. Op 20 juni kan je zelf komen ontdekken waarom, wanneer 1000 Letse zangers en dansers komende van over heel Europa een typisch Lets midzomerspektakel in open lucht brengen op de prachtige Kunstberg in Brussel. Zitplaatsen voor het spektakel zijn betalend, maar koren die lid zijn van Koor&Stem genieten van een voordeeltarief: 

Lees meer...


Middelen op drift
Repertoire - 03/06/2015

Welke toekomst voor de provinciale bevoegdheden en middelen voor cultuur? De interne staatshervorming, waarbij provincies hun culturele bevoegdheden verliezen (bvb. de provinciale koortornooien) en moeten overdragen naar Vlaams of lokaal niveau, blijft een hot item. Na een bevraging van de provincies zelf, legt de sector nu een tweede nota op tafel met bijkomende inzichten en wensen. Hierover gaat het Forum voor Amateurkunsten in gesprek met het kabinet Gatz. Vanaf 2016 worden de provinciale bevoegdheden en middelen voor cultuur en jeugd overgeheveld naar het Vlaamse en/of lokale niveau.

Lees meer...


Cantania? Het plezier van samen zingen!
Zingen met kinderen - 02/06/2015

Het internationale muziekproject Cantania wil leerlingen het plezier van samen zingen laten voelen. Tijdens een driedaagse vorming in het Paleis voor Schone Kunsten, werken jullie aan zangtechnieken als ritmiek, ademhaling of klankkleur, en tonen we hoe je op een spelende manier een zangstuk inoefent met je klas. Aan het einde van het schooljaar trekken de leerlingen naar het Paleis voor Schone Kunsten voor een slotconcert met zelfgemaakte kostuums, attributen en een choreografie met honderden deelnemers van Brusselse scholen. De ambitie van Cantania is om alle leerlingen in Brussel aan het zingen te krijgen.

Lees meer...


Educatief spel voor jeugdkoren
Koor - 02/06/2015

 In het kader van het Europese VOICE Project (Visions on Innovation in Choral Music in Europe) ontwikkelde het Expertisecentrum Stem [KU Leuven] The Singing Sofa. In The Singing Sofa stond het verband tussen koorzang en de ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal. De resultaten van het project zijn vrij beschikbaar voor iedereen, en omvatten relevante informatie voor alle zingende kinderen, jongeren en hun dirigenten. Naast de onderzoeksresultaten van hun European Young Singers Inventory (EYSI), springt vooral het educatie spel in het oog.

Lees meer...


NIEUW! Postgraduaat Kinder- en jeugdkoordirectie
Zingen met kinderen - 02/06/2015

Leid je een samenzanggroep of een kinder- of jeugdkoor? Wil je de muzikale grenzen van jonge zangers verleggen en bent je op zoek naar de knepen van het vak? Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen richt vanaf academiejaar 2015-2016 een postgraduaat kinder- en jeugdkoordirectie in (niveau Hoger onderwijs). De opleiding wordt gezien als een vervolgopleiding waarbij verworven competenties verder worden uitgediept en omvat theoretische cursussen, praktijkstages als masterclasses. 


 

Lees meer...


Koorlink voor kleuters
Studiedagen / workshops / audities - 02/06/2015

Koorlink pakt volgend seizoen uit met een nieuw initiatief. Terwijl jij geniet van een koorconcert in het Elzenveld, wordt je kleuter op een speelse manier ondergedompeld in de muziek. De kinderen gaan aan de slag met ritme, leren luisteren, zingen en improviseren. Ook andere disciplines zoals dansen, tekenen en theater maken komen aan bod. De menselijke stem loopt als een rode draad doorheen de lessen. Mirjam de Wit is muziekpedagoge en heeft veel ervaring met muziek voor (kleine) kinderen. Ze schrijft kinderliedjes en won zelfs een heuse compositiewedstrijd. 

Lees meer...


Voxtra
Nieuws (geen categorie) - 01/06/2015

Ontmoeting van zangtradities uit Sardinië, Albanië, Madagascar, Finland en België

Vijf jaar na Blindnote komt Muziekpublique vzw met een nieuwe interculturele productie. In dit ambitieuze project ontmoeten de wonderlijkste zangtradities elkaar. In een fusie die geen fusie is – iedere traditie blijft bijzonder herkenbaar – ontdekken we de snikkende iso-polyfonie uit Albanië, de rurale canta e tenore uit Sardinië, de Beko-stijl uit Zuid-Madagascar, rune-liederen en joik uit Finland en de verhalende volkszang uit België. Naast diepe emotie en gewaagde combinaties luister je naar opzwepende dansen met de nodige humor in een voorstelling die nooit verveelt. Krachtige muziek!

Lees meer...


Boys keep on Singing!
Repertoire - 20/05/2015

Boys keep on singing! is de welluidende naam voor een kleinschalig festival en symposium op 5 en 6 juni in Oldenzaal (Overijssel, Nederland). Inspirerende dagen voor iedereen die gespecialiseerd of geïnteresseerd is de jongensstem: koordirigenten, zangdocenten, leerkrachten, logopedisten. Het symposium en jongenskorenfestival wordt georganiseerd in het kader van het 100-jarige bestaan van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, dat onder leiding staat van Mariëtte Effing. In de volgende editie van Stemband magazine lees je een inspirerend interview met haar, maar wil je je helemaal onderdompelen in het thema, dan kan dat op 5 en 6 juni in Oldenzaal. 


 

Lees meer...


Requiem - Mozart voor S.O.S. Nepal
Koor - 20/05/2015

25 april 2015 was voor Nepal een ‘dies iræ’, een ‘dag van het kwade’ waarop de natuur haar verwoestende kracht liet zien. Niet alleen rond de Himalaya beefde het. Ook hier in Vlaanderen zijn we geschokt. Om Nepal een hart onder de riem te steken, slaan Paul Dombrecht en Il Fondamento de handen in elkaar met De Kunstkeuken, ideeënbureau voor cultuurprojecten als initiatiefnemers. In muzikale vriendschap zetten zij hun schouders onder een groots benefietconcert met Mozarts bloedmooie Maurerische Trauermusik en Requiem. De opbrengst van dit concert, op 7 juni in deSingel te Antwerpen, gaat integraal naar S.O.S Nepal

Lees meer...


Stemmiger wordt het niet in Gent
Repertoire - 11/05/2015

De vierde editie van Meer Stemmig Gent vindt plaats op zaterdag 27 juni 2015, van 11u tot 23u, op de historische site van de Sint-Baafsabdij en in de nabij gelegen Sint-Machariuskerk, hartje Gent. Op het podium staan: Kamerkoor El Grillo, het jonge Duits-Vlaamse Ensemble Polyharmonique, Erik Van nevel en zijn onovertroffen Currende, het virtuoze ensemble Aquil’AlterA. Bovendien wordt er ook een workshop voor amateurzangers georganiseerd (‘Gregoriaans met Petrus Alamire’) geleid door specialist Hendrik Vanden Abeele. Wie actief wil deelnemen, dient zich in te schrijven tegen uiterlijk 31 mei.

Lees meer...


Overlijden Jef Gooris, dir. Zangkoor Crescendo Boortmeerbeek
Koor - 11/05/2015

'Het nieuws van het overlijden van Jef Gooris op 3 mei 2015, heeft ons overvallen. Hoewel het een normale gang is van het leven en Jef reeds een gevorderde leeftijd had bereikt, was het door zijn dynamiek, zijn doorzetting en zijn onvoorwaardelijke inzet voor zijn koor Crescendo, alsof hij er altijd geweest was en ook altijd zou blijven.' -  Urbain Van Asch schreef namens de Provinciale Afdeling K&S Vlaams-Brabant een rouwbeklag. Hier in bijlage te lezen. Koor&Stem wenst familie en vrienden veel sterkte toe. 

Lees meer...


Europees Lets Zangfeest
Koor - 04/05/2015

Wie ze ooit live beleefde, is er jaren later nog vol van: de midzomer zang- en dansfeesten in Letland. Meeslepende spektakels van traditionele en hedendaagse muziek en zang, met een koor van wel 30.000 zangers en 15.000 dansers! Op 20 juni 2015 brengen 1000 Letten van over heel Europa voor het eerst een Europees Lets Zang- en Dansfeest in openlucht in Brussel. Met de prachtige Kunstberg als decor. Aanleiding is het eerste Letse voorzitterschap van de EU.

Lees meer...


Lied na lied de wereld mooier maken
Amateurkunsten - 30/04/2015

De Aarya Foundation lanceert Singing Cities, een interessant project voor grote steden – maar ook voor kleine gemeentes – dat mensen kansen geeft om regelmatig samen te zingen. Singing Cities promoot muziekeducatie door samen liederen te maken, te zingen en op te treden. Het blaast nieuw leven in lokale gemeenschappen en brengt mensen bij elkaar. Eén van de eerste hoogtepunten in Singing Brussels was het Singing Brussels Celebration Weekend in 2014. Toen opende BOZAR het muziekseizoen met een kleurrijk en vooral klankrijk evenement voor meer dan 2000 bezoekers. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 zal Singing Brussels het Paleis overigens weer innemen!

Lees meer...