Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsDoe mee met 'België dat zijn wij'
Amateurkunsten - 24/02/2017

Ben je jong of oud, woont jouw familie al generaties lang in België of ben je hier pas komen wonen, ben je arbeider of bediende, sociaal werker of leerkracht en houd je bovenal van zingen? Doe dan mee met dit op-en-top Belgisch koorproject tijdens het Irisfeest op zondag 7 mei op het Paleizenplein in Brussel. We willen een 50-koppig koor vormen dat alle schakeringen van België weerspiegelt. Het koor, begeleid door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Dirk Brossé, zingt samen met Ozark Henry, Marie Daulne, Sandra Kim, Natalia, Jef Neve, Christoff, Viktor Lazlo, Els De Schepper, Will Tura, Binti, … songs die behoren tot ons collectief geheugen.

Lees meer...


TENSO Koorwedstrijd
Koor - 09/02/2017

Het festival TENSO Days vindt ieder jaar plaats onder de vleugels van Mechelen hoort Stemmen. Die driedaagse is steeds erg interessant en inspirerend: de beste professionele kamerkoren zingen er hedendaagse koormuziek. In mei 2017 voegt men een heuse koorwedstrijd toe aan de programmatie. Acht amateurkamerkoren kunnen zich presenteren aan een internationale jury van topdirigenten en koorcomponisten.

Lees meer...


Vrijwilliger(s) gezocht voor het Belgisch Nationaal Jeugdkoor!
Koor - 06/02/2017

Wist je dat we momenteel plannen smeden voor de oprichting van een Belgisch Nationaal Jeugdkoor? Een nieuwe, creatieve samenwerking tussen de drie taalgemeenschappen in ons land. Het wordt een topkoor voor jongeren van 18 tot 30 jaar uit heel België, een ambassadeur voor koormuziek uit België die nationaal en internationaal optreedt. Heb je zin om deel uit te maken van ons organiserende team? Voor de oprichting en de uitbouw van het Belgisch Nationaal Jeugdkoor zoeken we de hulp van een aantal vrijwilligers. Contacteer ons gauw!

Lees meer...


Wist je dat Koor&Stem deel uitmaakt van Green Track?
Amateurkunsten - 15/12/2016

Green Track wil de ecologische voetafdruk van de culturele sector verkleinen en is actief in Brussel, Gent, Kortrijk, Brugge en Antwerpen. In Antwerpen zijn dat een dertigtal organisaties. Samen met hen denken we binnen Koor&Stem kritisch na over hoe we onze eigen werking zo duurzaam en maatschappelijk verantwoord mogelijk kunnen invullen en hoe de samenwerking met andere organisaties daarbij versterkend kan werken. Iedere organisatie tekent een charter tot engagement om actie te ondernemen.

Lees meer...


Stemmen voor vrede in de warmste week
Zingen met kinderen - 15/12/2016

Op 20 december verheffen 200 kinderen uit het zesde leerjaar uit zeven Mechelse scholen hun stem voor de toekomst van hun nieuwe klasgenoten. Met de aankoop van uw ticket en een warme chocolademelk of glühwein na het concert geeft u Steunpunt Asiel & Migratie een duwtje in de rug om kinderen van vluchtelingen in Mechelen op te vangen. Met uw steun organiseren ze noodhulp en vrijetijdsactiviteiten. p het programma staan trouwens verschillende liedjes uit onze Doewap liedcatalogus!  

Lees meer...


Doe mee aan onze grote enquête over koren in de kerk!
Koor - 05/12/2016

Het gaat niet goed met de kerkkoren in Vlaanderen, zegt men. Toch wees een eerdere enquête van Koor&Stem uit dat een kwart van alle bij Koor&Stem aangesloten koren minstens vier keer per jaar meewerkt aan een kerkdienst. Hoog tijd om eens te horen hoe dat tegenwoordig zit met al die koren die zich engageren voor de kerk. Met hoeveel zijn ze? Hoe vaak zingen Vlaamse koren nog in de kerk? Waarom? Wat zingen ze? Voor welke uitdagingen staan zij?

Lees meer...


Zing jij a capella? Dan hebben wij jou en je groep nodig!
Repertoire - 01/12/2016

Zoek je naar een podiumkans voor jouw a capellagroep? Trek dan op 28 januari 2017 naar Leuven en treedt op naast kleppers als How Town en Beau Fort! Het CLOSE-festival organiseert masterclasses en workshops en biedt een podium aan tal van a capellagroepen. Meedoen? Stuur een e-mail voor 18 december naar bart@wisper.be waarin je groep zichzelf kort even voorstelt.

Lees meer...


Aarschot Volkoren 2017
Koor - 18/11/2016

De inschrijvingen voor Aarschot Volkoren 2017 lopen volop. Dit korentreffen is al aan haar 4e editie toe. Op zaterdag 29 april 2017 wil Aarschot Volkoren het brede publiek opnieuw laten kennismaken met een ruim scala aan koorgenres, van popkoren tot klassieke koren, van wereld- en solidariteitskoren tot jeugd- en kinderkoren… Op een 12-tal zorgvuldig uitgekozen locaties verspreid over de stad krijgen weer meer dan 50 koren de gelegenheid hun kunnen te tonen. 


 

Lees meer...


Doe mee aan het Korenfestival Vlaanderen 2017
Repertoire - 18/11/2016

In het weekend van 22 en 23 april 2017 organiseert het kinder- en jeugdkoor Dainavimo (vroeger: De Konsinjoorkes) uit Kontich voor de elfde keer het Korenfestival Vlaanderen. Het festival vindt plaats in de St. Martinuskerk van Kontich. Alle genres en alle soorten koren kunnen deelnemen. Deskundige juryleden geven een objectieve beoordeling van je prestatie. Naast de hoofdprijs zijn er nog tal van interessante prijzen te verdienen. Je krijgt een getuigschrift van deelname en een geluidsopname van jullie optreden. Bezorg ons je inschrijvingsformulier uiterlijk op 15 januari 2017. 


 

Lees meer...


Hij is er, de nieuwe cd met sintliedjes
Repertoire - 03/11/2016

Ouders, kinderen, leerkrachten, verenigt u en zing uit volle borst mee met de nieuwste sinterklaascd! Deze vrolijke opname staat boordevol nieuwe en oude sinterklaasliedjes, gezongen door koren uit Sint-Niklaas: Koritsia, Flanders Boys Choir, Kleurrijk Kinderkoor, Mozaïek, AMV-klassen, Gaudeamus, Caloroso (Wommelgem). Op de cd hoor je natuurlijk ook de Sint zelf, en onze solisten Sarah Van Mol en Goele De Raedt. Van elk liedje werd ook een instrumentale meezingversie opgenomen. €10 en sfeer verzekerd in huis! Bestellen kan via onze webshop.

Lees meer...


Hans Primusz stoomt een seniorenpop-upkoor klaar
Koor - 27/10/2016

 Hans Primusz geeft in opdracht van Zorgbedrijf Antwerpen een aantal koorworkshops in vier dienstencentra. De koren uit de verschillende dienstencentra vormen uiteindelijk samen één groot pop-upkoor op het slotconcert. Aan dit koorproject werkten Axl Peleman en Luc Caals al mee als gastartiesten, editie 2016 zal Nele Bauwens mee op het podium staan. Aanmelden om mee te zingen kan in de deelnemende dienstencentra.

Lees meer...


Koren vormen een 'zingende kerstboom'
Koor - 27/10/2016

Kom mee een 'Zingende Kerstboom' vormen aan de kathedraal van Antwerpen! Van 19 december tot en met 23 december 2016 staat er op de Handschoenmarkt voor de Antwerpse kathedraal een opmerkelijk podium, geïnspireerd door een bekend initiatief uit Zurich. Er zijn tot 30 staanplaatsen  voorzien. We zorgen voor mooie aankleding, groen- en sfeerverlichting. Zangers krijgen een kerstmuts, sjaal en trui te leen. Dit wordt een hit op de kerstmarkt! 

Lees meer...


Binnenkort inspiratiedag Week van de Amateurkunsten
Amateurkunsten - 26/10/2016

De Week van de Amateurkunsten (WAK) komt er ook in 2017 weer aan. Wie iets wil organiseren kan zich alvast laten inspireren op 8 november in VOORUIT, Gent. Het thema ‘THE MAKING OF’…is een insteek die gedachtenluikjes opent, ideeën sprokkelt en de focus legt op het artistieke proces i.p.v. enkel op het eindresultaat. Suggesties voor een zinvolle invulling krijg je op deze inspiratiedag. O.a. over nieuwe dynamieken uitpluizen, tips absorberen of ervaringen opstrijken..... want de Week van de Amateurkunsten maak je niet alleen. Kom dus zeker af!

Lees meer...


Brussel zingt!
Singing Brussels - 26/10/2016

Eerste workshop o.l.v. Paul Smith / 3 dec / BOZAR Hoogtepunt van de 3e editie van het Singing Brussels Celebration Weekend op 20 en 21 mei 2017 is een groot participatief concert waar de grenzen tussen publiek en uitvoerders zullen vervagen. Een muzikale blauwdruk van Brussel en haar vele muzikale gezichten. Een groots concert als ode aan de stad waar elke Brusselaar zijn noot in kwijt kan. Een uitnodiging aan koorleiders, zangers, leerkrachten, sociaal-cultureel werkers en iedereen met een hart voor Brussel die er van droomt om al zingend de stad op haar grondvesten te doen daveren! Een eerste voorbereidende workshop vindt plaats op 3 december in BOZAR.

Lees meer...


La Choraline opent Koorlinkseizoen
Koor - 28/09/2016

9 okt - Antwerpen

La Choraline is een groep uitstekende jongerenstemmen. De groep ontstond door een samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem. Op 9 oktober zijn ze in Antwerpen met een programma tussen klassiek en groovy...Dat betekent Schubert, Mendelssohn en Rheinberger, Miklos Kocsar, Vic Nees en Jaako Mäntyjärvi, maar ook Jacques Brel, Christina Aguilera en Beyoncé. Mis het niet!

Lees meer...


Nieuwe cd De Stem van ons Geheugen nu beschikbaar
Social singing - 21/09/2016

Op woensdag 21 september 2016, Werelddag Dementie, werd de nieuwe cd De Stem van ons Geheugen voorgesteld aan het publiek. De Stem van ons Geheugen wil samen zingen met mensen met dementie aanmoedigen. Onderzoek duidde immers op de heilzame effecten van zingen. Met het uitgeven van 18 bekende liedjes in een aangepast arrangement hoopt het project om organisaties uit de zorgsector, en in de thuiszorg in het bijzonder, aan te zetten om zelf ook een koor voor mensen met dementie op te richten.


 

Lees meer...


Op 1 juli ll. werd de nieuwe Muziekcommissie van Koor&Stem geïnstalleerd.
Koor - 19/09/2016

De Muziekcommissie ontwikkelt een langetermijnvisie over de artistieke en educatieve werking van de organisatie en adviseert de Raad van Bestuur van Koor&Stem over de uitwerking van die visie in het koorlandschap.De Muziekcommissie ontwikkelt een langetermijnvisie over de artistieke en educatieve werking van de organisatie en adviseert de Raad van Bestuur van Koor&Stem over de uitwerking van die visie in het koorlandschap.

Lees meer...


Podium*Ops. Presentatiedag en boekvoorstelling op 13 okt
Amateurkunsten - 19/09/2016

Onder de noemer Podium*Ops onderzocht Dēmos vzw de plaats van mensen met een beperking in de Vlaamse en Brusselse podiumkunsten. Vier jaar lang brachten ze mensen samen rond dit thema.

Op donderdag 13 oktober 2016 stelt Dēmos de publicatie ‘Voor het voetlicht. Podiumkunst met mensen met een beperking’ voor.  Ook het Koor&Stem project La Noche sin Estrellas is daarin opgenomen! Nadien kan je fragmenten bijwonen uit een aantal straffe podiumvoorstellingen met mensen met een beperking die volgend seizoen op de planken kunnen.

Lees meer...


Koren met passie gezocht
Koor - 24/08/2016

 De provincie Antwerpen geeft passionele koren graag een duwtje in de rug en daagt hen uit deel te nemen aan het 64ste Koortornooi. Alle niet-professionele koren uit de provincie mogen deelnemen. Koren worden tijdens het tornooi beoordeeld door een deskundige jury en maken kans op financiële ondersteuning gedurende vier jaar. Hoe beter een koor wordt beoordeeld door de jury, hoe hoger de provinciale steun. De inschrijvingen lopen tot 15 oktober 2016, de wedstrijden vinden plaats in het voorjaar van 2017 op verschillende locaties in de provincie.

Lees meer...


Meer Stemmig Gent op zaterdag 2 juli
Studiedagen / workshops / audities - 20/06/2016

Op zaterdag 2 juli organiseert Meer Stemmig Gent al voor de vijfde keer op rij de Dag van de Polyfonie in en om de eeuwenoude Sint-Baafsabdij en Sint-Machariuskerk, in hartje Gent. Met zijn unieke mix van hoogstaande programmering en no-nonsense gezelligheid timmert het ongetwijfeld stemmigste eendaags festival van Gent aan een stevige reputatie. Met El Grillo, Utopia, Cappella Pratensis en Psallentes...

Lees meer...


Doe mee met Cantania tijdens het schooljaar 2016-2017
Singing Brussels - 20/06/2016

Voor leerlingen van het 3e tot het 6e leerjaar

Het internationale muziekproject Cantania wil leerlingen én leerkrachten het plezier van samen zingen laten voelen. Of je noten kan lezen of niet, na de driedaagse workshop in het Paleis voor Schone Kunsten heb je de smaak gegarandeerd te pakken. Samen met enthousiaste collega-leerkrachten werk je aan zangtechnieken als ritmiek, ademhaling of klankkleur, en tonen we hoe je op een spelende manier een zangstuk inoefent met je klas. 

Lees meer...


The intelligent and the organic choir
Repertoire - 19/05/2016

WORKSHOP

Met Jim Daus Hjernøe (Aarhus Vocal Festival) en Peder Karlsson (The Real Group, Perpetuum Jazzile) is Evta-Be erin geslaagd om 2 internationaal vermaarde topdirigenten en docenten naar België te halen. Ze zijn de initiatiefnemers van The Intelligent Choir & The Organic Choir, innovatieve methodes voor dirigenten en zangers van rock/pop/jazz en andere zangstijlen. Je kan ermee kennismaken op 4 november tijdens een koorworkshop in deSingel te Antwerpen. Met experimenten op het gebied van rhythm & groove, pitch & intonatie, mix & geluid, interpretatie & expressie, soundpainting en cirkelzang. 

Lees meer...


P-kaffee participatie van kansengroepen en amateurkunsten
Amateurkunsten - 19/05/2016

 De actieve kunstbeoefening maakt van amateurkunsten een laagdrempelig en democratische vorm van cultuurparticipatie. Wil je meer diversiteit brengen in je werking? Benieuwd welke interessante invalshoeken er zijn om vanuit amateurkunsten in te zetten op de participatie van kansengroepen? Weten welke ideeën in andere organisaties leven? En wat houdt participatief werken eigenlijk in? (Eventueel) interesse in een aanvraag in het kader van 'participatieprojecten kansengroepen'? Kom dan naar het P-kaffee op donderdag 26 mei in Antwerpen.

Lees meer...


Teken de petitie van Muzes vzw
Zingen met kinderen - 03/05/2016

... en pleit voor meer aandacht voor muzische vorming in het onderwijs! Wil je dat kunsteducatie de plaats krijgt die het verdient in de eindtermen? Wil je dat leerkrachten en een meer kunstzinnige opleiding kunnen genieten? Teken dan de petitie. Muzes - de vereniging van leraren artistieke vakken en muzische vorming - trekt naar het Vlaams Parlement met deze aspiraties, en wil een breed draagvlak tonen. Ga naar www.muzes.be.

Lees meer...


Vier Vlaamse koren in de prijzen op EMJ 2016
Koor - 02/05/2016

De weergoden hadden het 64ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd misschien wel een paar graden meer kunnen toebedelen. Toch groeide deze vocale editie van het EMJ uit tot één groot feest vol warmte, jeugdig enthousiasme, verbroedering en plezier in het samen zingen. Over alle politieke, ideologische en religieuze grenzen heen gaven de 3.200 jongeren van 84 koren uit 24 landen blijk van grote waardering en respect voor elkaars waarden en cultuur. Een opsteker van formaat !

Lees meer...