Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws >

NieuwsJubileumuitgave Koorlink
Repertoire - 09/04/2014

Naar aanleiding van haar 25-jarig bestaan gaf de concertorganisatie Koorlink een fotoboek met cd. De opname werd hen geschonken door het Vlaams Radio Koor en verzamelt Pentalpha van Raymond Schroyens, Passio super Galli cantu van Vic Nees en A tribute to William Blake van Roland Coryn op één schijfje.

Lees meer...


De profundis pour les soldats morts pour la patrie
Repertoire - 09/04/2014

Met de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog gaan veel koren op zoek naar repertoire rond het thema. Zo viel ons oog op een zelden uitgevoerd werk van Marcel Dupré (1886-1971) voor koor, sopraan-, tenor-, bassolo en orgel: De profundis pour les soldats morts pour la patrie. 

Lees meer...


In Flanders' Fields
Repertoire - 09/04/2014

John Alexander McCrae's wereldwijd erkende gedicht In Flanders Fields, ontstond op 3 mei 1915, bij de dood door vijandelijk artillerievuur van zijn vriend, oud-leerling en medestrijder, luitenant Alex Helmer. Het vers zou, volgens vertrouwde ooggetuigen, in minder dan een dag zijn neergeschreven, tussen sporadische vijandelijke aanvallen in. Het inspireerde vele componisten tot koormuziek.

Lees meer...


La Noche sin Estrellas: partituur beschikbaar
Repertoire - 09/04/2014

Sebastiaan van Steenberge (°1974) schreef voor Koor&Stem het swingende La noche sin estrellas. Het werk werd eind oktober 2013 gecreëerd in AMUZ naar aanleiding van de internationale conferentie Hearts in Harmony. Het werk is nu te koop via de webshop.

Lees meer...


Koorwerk ter herdenking van Monique Lesenne en Dolf Rabus
Repertoire - 09/04/2014

Dolf Rabus was een belangrijke figuur in de internationale koorwereld. Monique Lesenne gold als koormoeder van zingend Vlaanderen. Ter nagedachtenis van beiden schreef Rudi Tas het achtstemmige Ave.

Lees meer...


Open Voice: A-capella met Elise Caluwaerts
Studiedagen / workshops / audities - 21/03/2014

Tijdens het lange paasweekend, van 18 tot 21 april, organiseert het Brusselse Zinnema – open talentenhuis - een weekend rond ‘de stem’, genaamd “Open Voice”. Het belooft een divers weekend te worden, waar uitwisseling centraal staat en met pittige workshops, een randprogrammatie, een concertavond, een Open Talk met de artiesten, en een Open Stage. o.a.  Workshop Slampoetry met Seckou Ouologuem. Poetry slam is een doorleefde woordkunst tussen rap en poëzie in. Hier zullen de deelnemers zeker zelf teksten schrijven. Workshop A-capella en stemtechniek met Elise Caluwaerts. Elise Caluwaerts is soliste, soprano en zal werken met a-capella repertoire door de eeuwen heen. 

Lees meer...


NEW DEAL, netwerk- en inspiratiemoment
Amateurkunsten - 21/03/2014

Op dinsdag 1 april organiseert het Forum voor Amateurkunsten, samen met FOV, FARO, BBL en de Verenigde Verenigingen een netwerk- en inspiratiedag in Brussel voor (bestuurs)vrijwilligers, professionals uit verenigingen en organisaties uit het middenveld, lokale ambtenaren, gemeentesecretarissen, diensthoofden vrije tijd, cultuurbeleidscoördinatoren, … schepenen en al wie lokaal beleid nauw aan het hart ligt.

Lees meer...


John Rutter himself dirigeert in Hasselt en Maaseik!
Koor - 21/03/2014

26-27.04 // HASSELT-MAASEIK

Het Manteliusensemble uit Kuringen en Kinderkoor Cantitare uit Maaseik bereiden zich voor op een unieke tweedaagse. Samen met solisten Liesbeth Schepers (sopraan) en Romain Dayez (bariton) brengen zij met instrumentale begeleiding van Musica Eyckensis op 26 en 27 april twee uitvoeringen van Mass of the Children. Gelegenheidsdirigent is de Brit John Rutter, componist van Mass of the Children

Lees meer...


Nieuwe koorpagina's
Nieuw in de bib - 10/03/2014

Voor de koorpagina’s kozen we voor hedendaagse toonspraak voor dameskoor door een jonge componist, Thomas Geudens (°1989). Daarnaast vroegen we Jetse Bremer om een bewerking te maken van Annelies uit Sas van Gent van Louis Neefs voor SATB met piano. 

Lees meer...


Russian Sacred Music for Choirs
Nieuw in de bib - 10/03/2014

Russian Sacred Music for Choirs presenteert het mooiste repertoire van Russische religieuze koormuziek voor gemengde stemmen a cappella. 

Lees meer...


Teaching singing to children and young adults
Nieuw in de bib - 10/03/2014

Jenevora Williams geeft al meer dan twintig jaar zanglessen aan kinderen en jongvolwassenen. Haar handboek Teaching singing to children and young adults is een handige gids voor leraars, dirigenten en zangstudenten.

Lees meer...


"Internationale Bachdagen" wordt "Kooracademie Brugge"
Koor - 27/02/2014

 2013 was voor de Internationale Bachdagen een transitiejaar. De ons zo vertrouwde Sint-Jakobskerk bleek niet meer bruikbaar (aflopen huurcontract, verwarming, ...) voor de jaarlijkse initiatieven onder de naam "International Bachdagen".  Koor&Stem West-Vlaanderen ging op zoek naar een nieuwe plek voor de cursussen en die hebben ze gevonden bij de paters Kapucijnen, in de Boeveriestraat te Brugge. Vanaf dit jaar vinden het Bachweekend (binnenkort op 7-9 maart), de Zomerweek en het Polyfonieweekend op deze locatie plaats. Van de gelegenhed werd ook gebruik gemaakt om de "internationale Bachdagen" om te dopen in "Kooracademie Brugge". Alle info via www.kooracademiebrugge.be

Lees meer...


Audities jongerenopera Muziektheater Transparant
Studiedagen / workshops / audities - 27/02/2014

De operastage van Muziektheater Transparant vindt dit jaar plaats van 18 tem 31 augustus in deSingel (Antwerpen). Jonge zangers en instrumentalisten die willen meedoen noteren alvast 15 en 16 maart in hun agenda.  Het artistieke team bestaat uit: Wouter Van Looy (regie), Nicolas Achten (muzikale leiding), Lucas Guimaraes Peres (orkestcoach), Deborah York (zangcoach), Johanna Trudzinski (kostuums), Tjy Liu (regieassistent)

Lees meer...


Samen zingen in Neerpelt
Koor - 20/02/2014

Koor&Stem en Koor&Stem Limburg organiseren op vrijdag 2 mei 2014 in samenwerking met het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt een spetterend “Sing-In-zangevent” met Vlaamse en buitenlandse koorzangers. Kom met je koor (of een deel van je koor) deelnemen en meezingen met het grote projectkoor dat we speciaal voor deze gelegenheid willen samenstellen. Het kooroptreden van het projectkoor wordt afgewisseld met samenzang en begeleid door een combo. Dit alles onder leiding van Ludo Claesen.

Lees meer...


61ste koortornooi Antwerpen in maart
Koor - 19/02/2014

Ook in de Provincie Antwerpen vindt binnenkort het Koortornooi plaats.  Op 9, 16, 23 en 30 maart in resp. Bornem, Turnhout en Ekeren kan je de tornooien gratis meepikken. Er is telkens een voormiddagsessie en een namiddagsessie geprogrammeerd. Een must voor de koorliefhebber die de koren uit de regio aan het werk wil zien. Lees verder voor het volledige programma...

Lees meer...


Auditieconcerten Koorfestival West-Vlaanderen aan de gang
Koor - 19/02/2014

De auditieconcerten van het provinciaal Koorfestival West-Vlaanderen (cyclus 2013 - 2015)  zijn in volle gang. Nog op 22 februari, 21, 22 en 29 maart kan je de concerten bijwonen, respectievelijk in Oostende, Desselgem, Knokke-Heist en Waregem. 12 koren mogen zich presenteren op 6 auditieconcerten verspreid over de hele provincie. Uiteindelijk zullen zes koren mogen deelnemen aan de finale in het najaar van 2014. De jury bestaat uit Dirk De Nef (voorzitter), Luc Anthonis, Erika Budai, Elisabeth Hermans, en Rudi Tas.

Lees meer...


Zingen met de Letten
Studiedagen / workshops / audities - 18/02/2014

TENSO Days Mechelen (16-17 mei) belooft ook deze keer een creatieve kettingreactie teweeg te brengen. Professionele kamerkoren, dirigenten, amateurs en concertorganisatoren ontmoeten elkaar tijdens koorconcerten, workshops en muzikale salons in de binnenstad. TENSO Days doet een greep uit de internationale canon van de twintigste-eeuwse koormuziek, presenteert nieuwe werken voor koor en bouwt bruggen tussen amateurs en professionelen. Op het programma: workshop met Lets Radio Koor, concerten door DR VokalEnsemblet, Rias Kammerchor, en de wereldcreatie van een hedendaags werk door componist Joris Blanckaert.  


 
Lees meer...


Workshop EVT in koorrepertoire
Studiedagen / workshops / audities - 18/02/2014

Hoe kan je de technieken van Estill Voice Training (EVT) gebruiken om een betere klank in je koor te krijgen in verschillende specifieke stijlen? Hoe bereik je de perfecte klassieke klank? Hoe krijg je een pop-, gospel- of musical eluid in je koor met een gezond stemgebruik? Op zondag 9 maart (Conservatorium A'pen) geeft Alberto ter Doest je aan de hand van EVT-technieken allerlei tips en tools om jou en/ of je koor als een klok te doen klinken! Iemand die klassiek zingt kan ook écht pop leren zingen. Een popzanger kan óók een mooie klassieke klank leren maken. Met deze unieke workshop vocal coaching haal je meer uit jezelf en haal je meer uit je koor.

Lees meer...


Spreken en zingen in het openbaar
Studiedagen / workshops / audities - 07/02/2014

MASTERCLASS 14-18 april

Stempedagogen Michael Morgan (US) en Michael Peterman (D) komen opnnieuw naar Leuven. In samenwerking met het Expertisecentrum Stem, Els Jourquin (LUCA drama) en Peter Rouffaer is er een boeiende stemweek gepland waarin de deelnemers zowel de spreek- als de zangstem ontdekken en uitbreiden om die met flair en zelfvertrouwen in allerlei situaties te kunnen inzetten.

Lees meer...


European Award for Choral Composers
Repertoire - 06/02/2014

Twee jaar geleden won Maarten Van Ingelgem nog deze Europese wedstrijd voor jonge koorcomponisten.  38 deelnemers uit 11 landen waagden toen hun kans. Het winnende werk, 24 12 1914, schreef Maarten in opdracht van het vocaal ensemble Molitva van Hugo Smekens. Het werd ook uitgevoerd tijdens het Europa Cantatfestival in Turijn in 2012. The European Award for Choral Composers is de opvolger van de Gouden Stemvork (AGEC) en wordt nu driejaarlijks uitgereikt door de European Choral Association - Europa Cantat. Koor&Stem kan maximum 9 beloftevolle composities insturen voor deze wedstrijd, verspreid over 3 categoriën. Aarzel niet en stuur je compositie voor 15 mei 2014 naar liesbeth.segers@koorenstem.be.

Lees meer...


Onvoltooid landschap
Repertoire - 29/01/2014

Sssssst... hier rijpt een compositie.


Iedere zich respecterende organisatie herdenkt de Eerste Wereldoorlog. Altra Voce engageerde Koor&Stem in een meerkorenproject dat de volgende jaren doorheen Vlaanderen te horen zal zijn. Annelies Verbeke (foto) schreef een beklijvende tekst, Maarten Van Ingelgem zorgt voor een passend klankbeeld.

Lees meer...


In Memoriam Monique Lesenne
Koor - 20/01/2014

Met droefheid melden we jullie het plotse overlijden van Monique Lesenne, op 76-jarige leeftijd te Gent, 16 januari 2014. Monique haar inzet voor de Vlaamse koorwereld is legendarisch: RvB Koor&Stem, voorzitter VFJK vzw, organisatie en begeleiding van de pre-tornooien, de Koordagen voor de Kinderen, internationale zangweken, wedstrijden, festivals en concerten in binnen- en buitenland, … Ze was er àltijd bij. We zullen je erg missen Monique, het ga je goed. Hierbij een In Memoriam namens de Raad van Bestuur van Koor&Stem. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in de parochiekerk O.L.V. Sint-Pieters (Sint-Pietersplein) te Gent op zaterdag 25 januari 2014 om 10.30 uur.

Lees meer...


Koortornooi Vlaams-Brabant 2014
Koor - 17/01/2014

Op zondag 16, 23 en 30 maart, en op zondag 27 april wordt het koortornooi 2014 van de Provincie Vlaams-Brabant ingericht. Deze tornooien zijn georganiseerd in een 3-jarige cyclus. Dit jaar is het de beurt aan de koren uit de eerste afdeling, uitmuntendheid en ereafdeling.

Lees meer...


Vacature The Singing Sofa
Studiedagen / workshops / audities - 06/01/2014

Het Expertisecentrum Stem zoekt een parttime wetenschappelijk medewerker (30% VTE) voor 1 jaar voor de ondersteuning van het onderzoek VOICE: The Singing Sofa. Het project bestaat uit twee luiken: enerzijds een gegevensverzameling, verwerking en analyse m.b.t. zingende jongeren in Europese koren via survey-­onderzoek; anderzijds een didactisch luik, met materiaalontwikkeling voor dirigent en koorzangers, "om hen in staat stellen op een interactieve, leeftijdsaangepaste en geïntegreerde manier kennis te verwerven en vaardigheden te ontwikkelen omtrent de ervaren aspecten van groei en ontwikkeling in relatie tot de stem." De deadline is al binnenkort: reageren tegen 13 januari 2014!

Lees meer...


Binnenkort Oost-Vlaamse Provinciale koortoernooien
Koor - 06/01/2014

De Oost-Vlaamse koorzangtoernooien 2014 kome eraan. Ze vinden zoals altijd plaats in de Hogeschool Gent - Conservatorium,  op zondag 2, 9, 16 en 23 februari om 14u30. Alle Oost-Vlaamse koren kunnen deelnemen aan de provinciale koorzangtoernooien en een klassering verwerven in één van de vijf categorieën. Zij ontvangen dan 4 jaar lang een subsidie. Tijdens de provinciale toernooien voeren de deelnemende koren een keuzeprogramma uit. Lees verder voor een gedetailleerd programma....

Lees meer...


CANVAS zoekt amateurtalent
Amateurkunsten - 13/12/2013

CANVAS lanceerde vijf stadsprojecten onder de overkoepelende titel 'Atelier de stad': in Brussel, Kortrijk, Hasselt en Genk, Oostende en Gent. Samen met de projectorganisatoren gaan Canvas en andere VRT-netten nu op zoek naar creatief talent om mee te werken aan die projecten. Het resultaat is in de loop van 2014 te zien, op locatie en op Canvas. Om die projecten te realiseren doen de vijf projectorganisatoren samen met Canvas en andere VRT-netten een oproep aan architecten, stadsplanners, ontwerpers, uitvinders en andere creatieve burgers, jong of oud, amateur of professioneel, om hun talent en creativiteit in te zetten voor één van de vijf projecten.

Lees meer...


Lollipop
Nieuw in de bib - 13/12/2013

Een lolly in je haar! Het zal je maar overkomen. Beverly Ross greep die netelige situatie aan om er een vrolijk popnummer Lollipop van te maken dat in de versie voor vocaal kwartet door de Chordettes in 1958 wereldberoemd werd. Roger Emerson bewerkte het snoepje voor SSA en piano, Greg Jasperse schreef een bewerking voor zowel SSA als SATB. Alle versies werden uitgegeven door Hal Leonard. Beschikbaar in de bib!

Lees meer...


Geef de Turnhoutse begijnen een stem
Koor - 12/12/2013

In februari 2000 werd in het begijnhof van Turnhout bij het opruimen van de zolder van de infirmerie een verrassende ontdekking gedaan: onder het stof lagen 17 muziekhandschriften en 56 drukken van de 16de tot de 20ste eeuw opgeborgen. Een buitengewone vondst want muziekcollecties uit begijnhoven zijn bijzonder zeldzaam. Het meest opmerkelijke handschrift van de collectie kreeg een ereplaats in het Begijnhofmuseum: een “processionale” uit 1550. Dit handschrift bevat gregoriaanse gezangen voor de jaarlijkse processies en heiligenfeesten. Middels een crowdfundingsactie wil het Begijnhofmuseum het boek ontsluiten (digitaliseren, opname liederen). Bekijk het filmpje met het koor De Vedel o.l.v. Els Germonpré in een glansrol!

Lees meer...


Ledenkorting in webshop
Repertoire - 11/12/2013

Koor&Stem maakt sinds kort gebruik van een handige webshop: www.koorenstem.be/webshop. Als eindejaarsactie en ter kennismaking met deze webshop geeft Koor&Stem 20% korting aan de individuele leden en de aangesloten koren (en hun zangers!), vanaf nu tot eind januari 2014. Het betreft een éénmalige korting per persoon. Deze korting geldt voor alle artikelen in de webshop: boeken, partituren en liedbundels, cd's, het aanbod voor kinderen (met bvb. de Attakatamoeva-liedboekjes, het luisterverhaal Is beter nog ver?), de publicaties in het kader van het project De Stem van ons Geheugen, de nieuwe leerkrachtenhandleiding Do you like music?, enz. 

Lees meer...


Balk cursus Liedteksten schrijven
Koor - 09/12/2013

Deze cursus, georganiseerd door Balk, is bestemd voor leden van koren en vocal groups die zelf Nederlandstalige liedteksten willen schrijven. Het kan gaan om een andere tekst op een bestaande melodie (een vertaling, of een geheel eigen interpretatie), maar ook om een nieuwe tekst voor een nieuwe compositie. In de cursus komen de belangrijkste aspecten van het schrijven van liedteksten aan bod, waaronder rijm en ritme. De cursus vindt plaats in Amersfoort, feb-maa 2014.

Lees meer...


Liedbundel/handleiding Do you like music?
A voice for vocal training - 27/11/2013

Nieuw zangmateriaal voor in de klas // Experts uit verschillende Europese landen deelden hun kennis en ervaring over zingen met kinderen. Zij schreven direct bruikbare didactische tips bij elkaar. De mix van internationale expertise zorgt voor een brede muzische benadering met aandacht voor verschillende kunstvormen. Do you like music is een tweetalige (NL-ENG) didactische leerkrachtenhandleiding met cd bij een selectie liedjes uit Attakatamoeva, een muzisch schoolproject van Koor&Stem. Je vindt er liedjes voor alle graden van het lager onderwijs die wereldwijd gezongen kunnen worden. 

Lees meer...


Benefietconcert 'Miserere Mei' voor de Filipijnen
Koor - 26/11/2013

HAIYAN 21-21 //  O.L.V-Kathedraal Antwerpen

12 dec,  20u30


Ontheemde mensen, vluchtelingen die niet weten waarheen, wanhoop op gezichten geschreven ... het zijn beelden die jammer genoeg regelmatig terugkomen en ons niet koud kunnen laten. In Haïti, in Syrië en nu op de Filipijnen. Een vocaal ad-hocensemble met o.a. leden van ensemble Polyfoon zal onder leiding staan van Lieven Deroo. Rond het prachtige werk van Gregorio Allegri (1582-1652) bouwen ze een programma met muziek van o.a. Josquin Desprez, Samuel Barber, Morten Lauridsen, Alain de Ley. Sarah en Gert Bettens brengen een verrassende extra dimensie.

Lees meer...


Just Music en Rise Up winnaars op het Balk Topfestival
Koor - 26/11/2013

Just Music en Rise Up wonnen allebei op het Balk Topfestival in Nederland eerder deze maand. Ze kregen lovende commentaren van de jury voor de mooie koorklank, de prachtige uitstraling en choreografie én het grote aantal kippenvelmomenten. Voor Just Music betekent dit dat ze ook rechtstreeks geplaatst zijn om deel te nemen aan de finale van het Nederlands Korenfestival in juni 2014. Heel bijzonder voor een Belgisch koor... proficiat! Rise up was de beste van 13 jeugdkoren en mag op het Nederlands Korenfestival een gastoptreden geven.

Lees meer...


De Eerste Koorronde op Amateurkunstenblog
Koor - 25/11/2013

Op de Amateurkunstenblog kan je een verslagje lezen over De Eerste Koorronde in Oost-Vlaanderen, 16 november 2013. Het doel van deze ontmoeting was koren en zangers uit de regio Ronse, Kluisbergen, Maarkedal, Brakel en Horebeke samen te brengen en zingend elkaar te leren kennen.  Een lied zingen doe je soms in je eentje. Maar samen zingen heeft toch dat ietsje méér en staat symbool voor fijne ontmoetingen en avontuur. Dat bewees De Eerste Koorronde ten volle. De organisatie was in handen van Koor&Stem Oost-Vlaanderen i.s.m. Kunstacademie van de Vlaamse Ardennen, de Dienst voor Cultuur van Ronse en de provincie Oost-Vlaanderen. http://blog.amateurkunsten.be/2013/11/eerste-koorronde-oost-vlaanderen.html

Lees meer...


Koren gezocht voor Song For Life!
Koor - 19/11/2013

In Stars for life (binnenkort op Eén) zullen de kijkers niet enkel te weten komen wie het gezicht en de stem van de Song for life zal worden, maar ook welk koor in Vlaanderen het leukst, verrassendst of best is. Stars for life is daarom op zoek naar karaktervolle koren, die er letterlijk of figuurlijk uitspringen. Breng je met je koor een gospelversie van Get lucky of hebben jullie een heel eigen versie van El bandido van Will Tura? Zijn jullie het enige brandweerkoor van Vlaanderen? Vormen jullie deze kerst een gelegenheidskoor met de collega's van de derde verdieping?

Lees meer...


'Coro' mio ben
Nieuw in de bib - 05/11/2013

'Coro' mio ben bundelt 10 solo-aria's in een bewerking voor gemengd koor. Zing nu zelf de mooiste operamelodieën van o.a. Mozart, Wagner, Händel en Verdi met je koor. Alle bewerkingen zijn voorzien van een pianobegeleiding.

Lees meer...


Chorlieder van Robert Fuchs
Nieuw in de bib - 05/11/2013

Helbling bundelde een reeks a cappella Chorlieder voor gemengd koor in twee volumes met een uitgebreide toelichting in het Duits en het Engels, kritische noten, vertalingen naar het Engels van de liedteksten en een pianobegeleiding voor de repetities. Mooi en onbekend werk.

Lees meer...


John Tavener: Favourite anthems for SATB choir
Nieuw in de bib - 05/11/2013

Taveners bekendste werk is wellicht Song for Anthene uit 1993 dat in 1997 tijdens de begrafenis van Lady Diana te horen was. In Favourite anthems for SATB choir vind je meer sfeervolle koormuziek van zijn hand.

Lees meer...


Pluis het uit!
Koorpagina - 05/11/2013

In januari lanceert Koor&Stem een nieuw project voor kinderen lagere school: Pluis het uit, een keileuk verhaal met steengoede liedjes, dito tekeningen en plezierige opdrachten. Voor de kinderkoren voorzag Hans Helsen alvast een bewerking van één van de hits: Krak.

Lees meer...


Ballade des aüseren Lebens
Nieuw in de bib - 05/11/2013

Hans Leenders schreef de Ballade des aüseren Lebens voor de Internationale Chorbiennale Aachen 2013. Het vier- tot zesstemmige werk kan uitgevoerd worden voor kamerkoor, maar ook door een veel grotere bezetting. De muziek verklankt de zinloosheid van het bestaan...

Lees meer...


Zingen als vanzelf
Nieuw in de bib - 28/10/2013

De meeste koren zingen in bij het begin van elke repetitie om opgewarmd ten strijde te trekken. Inzingen stimuleert echter ook de concentratie en het groepsgevoel en kan een muzikale voorbereiding zijn voor wat er aan bod komt tijdens de repetitie. In Zingen als vanzelf van Reinier Bavinck vind je canons en oefeningen die variëren in stijl, moeilijkheidsgraad en toepassingen, geschikt voor koordirigenten en zangdocenten. De oefeningen werken op ademsteun, legato, resonantie, dictie en articulatie met didactische en vocale aanwijzingen. 

Lees meer...


Bereikbaarheid van de koorbibliotheek tijdens de herfstvakantie
Repertoire - 25/10/2013

Tijdens de herfstvakantie zal de bibliotheek van Koor&Stem geopend zijn van maandag 28 oktober tot en met donderdag 31 oktober. Op maandag 28 en woensdag 30 oktober kan je in de bibliotheek terecht voor ontleningen en advies tussen 10u. en 16u. Het is handig voor ons om op voorhand je komst te melden. Op dinsdag 29 oktober en donderdag 31 oktober kan je alleen partituren terugbrengen of ontlenen. We kunnen je die dag helaas geen inhoudelijk advies geven. Op vrijdag 1 november zijn de kantoren en de bibliotheek gesloten.

Lees meer...


@MISSAM
Repertoire - 24/10/2013

 Met @MISSAM geeft Currende aandacht aan het onuitgevoerde misrepertoire. Vanaf januari 2014 zingt het ensemble quasi maandelijks een polyfone mis in de Sint-Pieterskerk van Leuven. Aanstaande zondag 27 oktober kan je alvast een try-out meemaken tijdens de eredienst van 10u. in diezelfde kerk. Zes uitstekende zangers staan garant voor een beklijvende uitvoering.

Lees meer...


Antwerpse zangers gezocht voor Re-Mix XXL
Social singing - 14/10/2013

Re-Mix XXL is het jaarlijks community project van deFilharmonie waarbij verschillende groepen zonder en mét muzikale achtergrond onder leiding van Paul Griffiths klaargestoomd worden om het podium te delen met deFilharmonie. De editie 2014 “Night club” zal in het teken staan van de Argentijnse tango. Accordeonist Gwen Cresens is solist. Bij deze editie zullen 17 muzikanten van deFilharmonie een ensemble vormen en meespelen (improvisatie en geheugenspel, er komen geen uitgeschreven partijen aan te pas!). deFilharmonie zoekt hiervoor nog 50 enthousiaste Antwerpse zangers!

Lees meer...


Muziektheatrale happening 'Het laatste feest'
Koor - 09/10/2013

 'Het laatste feest' is een muziektheatraal experiment waarin gepoogd wordt vijf toneelstukken (Oom Wanja, De meeuw, Ivanov, Drie zusters en De kersentuin) van Anton Tsjechov vocaal te verklanken en door middel van tableaux vivants te vertellen. De muziek is van Kurt Bikkembergs, de zang door Amicantus (Heusden-Zolder), Basaltes o.l.v. Hans Scholliers (Grimbergen) en Laidos o.l.v. Marleen Annemans (Waregem). Het stuk gaat in première op za. 12 oktober in 30 CC Leuven. De replieken van de oorspronkelijke toneelstukken worden gecondenseerd tot  lichamelijke attitudes, zanglijnen en korte gesproken interventies (Russisch met boventitels).  

Lees meer...


Uitslagen IKV Maasmechelen
Koor - 07/10/2013

Tijdens het weekend van 4 tot 6 oktober vond de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen-Maasmechelen plaats. Drie dameskoren, een mannenkoor en acht gemengde koren uit acht Europese landen en één uit Venezuela werden geselecteerd. Bij de gemengde koren gingen plaats 1, 2 en 3 respectievelijk naar: Zbor Svetega Nikolaja Litija (Slovenië), Latvijas Universitātes Jauktais Koris Juventus (Letland) en het Oldenburger Kammerchor (Duitsland). Makeblijde uit Zele behaalde een schitterende tweede plaats (met 85 punten) in de categorie 'Gelijkstemmig' en strandde op een zucht van het mannenkoor Mlada uit Rusland (86 punten). Bovendien mocht Makeblijde ook nog de publieksprijs ontvangen. Inderdaad, ze lieten van zich horen, de Vlaamse deelnemers! Proficiat aan allen. Hierbij de volledige resultaten en prijzen.

Lees meer...


Denk groots, doe mee met de WAK!
Amateurkunsten - 20/09/2013

Ook het komend cultureel seizoen aan het plannen?
 Vergeet dan de Week van de Amateurkunsten niet. Van 25 april t.e.m. 4 mei zetten we overal in Vlaanderen opnieuw 10 dagen extra spots op amateurkunsten en we zien het GROOT! Het thema van de WAK 2014 is ‘De Groote Kunst’: Wat betekent kunst in oorlogstijd? En hoe reflecteert oorlog in de kunst? Maar eveneens 'waarin is kunst groots', 'kunst met een grote en een kleine K', letterlijk grote kunst, enz…

Lees meer...


Johan Heldenberg ZKT zangers voor nieuwe voorstelling
Koor - 19/09/2013

Johan Heldenberg en Mieke Dobbels zoeken mensen om met hen mee te zingen in een nieuwe voorstelling: De Soldaat-facteur en Rachel. Dit toneelstuk over WOI werd in 1988 geschreven door Arne Sierens. Compagnie Cecilia wil voor de herdenking van de “Groote Oorlog” dit stuk hernemen, met véél muziek. Geen country, maar koormuziek deze keer! Zing je al in een koor, of heb je een klein beetje ervaring, maar is het lang geleden? Kan je tijd vrijmaken in de herfst en winter van 2014 om te repeteren en op tournee te gaan in West-Vlaanderen? Kom dan zeker donderdag 24 oktober 2013 om 19u30 naar de Magdalenazaal, Brugge.

Lees meer...


Twaalf koren geselecteerd voor Provinciaal Koorfestival West-Vlaanderen
Koor - 11/09/2013

Twaalf koren, het ‘Roeselaars Kamerkoor’ (Roeselare), het ‘Iepers Kamerkoor’ (Ieper), het ‘Kortrijks Vocaal Ensemble’ (Kortrijk), ‘Con Cuore’ (Waregem), het ‘Orlandusensemble’ (Oostende), ‘Da Cantar’ (Brugge), het ‘Vocaal ensemble Eufonia’ (Torhout), het ‘Jeugdkoor Rondinella’ (Knokke-Heist), ‘Laidos’ (Waregem), ‘Qui Vive’ (Desselgem), ‘Voices!’ (Knokke-Heist) en ‘Collegium de Dunis’ (Brugge), werden geselecteerd voor de tweede ronde van het Provinciaal Koorfestival West-Vlaanderen. Ze zullen in het najaar 2013 / voorjaar 2014 tijdens zes auditieconcerten het beste van zichzelf geven.

Lees meer...


Stadssopraan Noémie Schellens en 9 koren op Canta Luna
Koor - 11/09/2013

Elk jaar opent 30CC het seizoen met een feestelijk evenement op locatie voor een ruim publiek. Dit jaar, op zaterdag 21 september, is het een stemmig concept waarbij stadssopraan Noémie Schellens samen met negen koren en een straffe liveband aan de slag gaat. Het provinciedomein van Kessel-Lo wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een magische plek waar meer dan 200 stemmen samen weerklinken. Je wordt ontvangen door de mooiste melodieën van elk deelnemend koor. Daarna smelten de koren letterlijk en figuurlijk samen om - versterkt met drie uitzonderlijke solisten en enkele professionele instrumentalisten - gestalte te geven aan de warme en verrassende partituren van toondichter en onomatopeeëngenie Olivier Thomas

Lees meer...