U bent hier

Antonio Vivaldi: GLORIA

Twee hoogtepunten uit de Barok.

Het 'Gloria' van Vivaldi is een van de meest uitgevoerde koorwerken uit de Barok. De bezetting met solostemmen voor vrouwen suggereert dat hij het werk gecomponeerd heeft tijdens zijn verblijf aan de ‘Ospedale della Pietà’, een weeshuis voor meisjes in Venetië, rond 1716. Vivaldi bouwde dit stuk op als een concert: in de twaalf bewegingen van het ‘Gloria’, laat hij het hele bereik van zijn muzikale pallet aan bod komen, gaande van teder intieme ontboezemingen tot feestelijk uitbundige lofzangen.

Händel schreef het ‘Funeral Anthem for Queen Caroline’ (een uitvaarthymne, ook bekend onder de titel ‘The ways of Zion do mourn’) in vijf dagen. Aanleiding was het overlijden in 1737, van zijn beschermvrouw Caroline von Ansbach, koningin van Engeland. Waar het Anthem begint met een sombere dodenmars, uitdrukking van diepe rouw en verdriet (met een thema dat Mozart later zal overnemen in zijn Requiem), klinken in de verdere bewegingen steeds meer gevoelens van oprechte erkentelijkheid en bewondering voor de overledene.

Hortus Musicalis brengt deze parels uit de Barok, samen met twee sopranen – Bepke Keersmaekers en Nina van Essen – en een barokensemble met oude instrumenten. Tussenin staat nog een sprankelend concerto van Händel geprogrammeerd voor orgel en orkest. Organist is niemand minder dan dé Händel-specialist in Vlaanderen, Bart Rodyns. Dirigent Luc Laurent staat in voor de algemene leiding.

Wanneer

18 november 2017 om 20:00, 19 november 2017 om 16:00

Waar

Sint-Jan de Doperkerk
kerkstraat 1
3211 Binkom (Lubbeek)
Routebeschrijving

Contact

0497 433 122

Reservatie

0497 433 122

Prijzen

€15.0
Basistarief: 15,00 €; Kinderen tot 12 j.: 0,00 €; Kassa ingang: 18,00 €