U bent hier

Passieconcert Membra Jesu nostri

Geïnspireerd door het Stabat mater van Pergolesi van vorig seizoen, bieden we opnieuw een vertederend passieconcert aan. Niet de grootschaligheid van de Mattheuspassie, wel de intiem-treffende muzikale vertolking van het lijden van Christus legde Dietrich Buxtehude in de cantatecyclus Membra Jesu nostri.

Het geheel omvat zeven cantates die gewijd zijn aan een verschillend lichaamsdeel van de gekruisigde Christus: ad pedes (voeten), ad genua (knieën), ad manus (handen), ad latus (zijde), ad pectus (borst), ad cor (hart) en ad faciem (aangezicht). Het getal zeven werd uiteraard gekozen omwille van symbolische
redenen. Piëtistische toewijding, hartstocht, emotionaliteit en lijdensmystiek domineren de tekstinhoud. Muzikaal is dit een staaltje van durf en innovatie, gestrengheid en perfectie, een pareltje voor de vocale partijen, zowel solo als in koor. De zuiver instrumentale passages bieden een mooi tegenwicht. Hoewel elke
cantate afgesloten wordt door de herhaling van het openingskoor en een mooi geheel op zich vormt, lag het duidelijk in Buxtehudes bedoeling om de zeven cantates als een cyclus te laten uitvoeren.

Dat zal BachPlus - een vrij jong ensemble dat uitgelezen topmuzikanten uit binnen- en buitenland verzamelt - doen onder inspirerende en verfrissende leiding van Bart Naessens. Net zoals Pergolesi baadt deze passiemuziek van Buxtehude niet in diepe smart en bloed, maar overheerst een gevoel van intense liefde, mystieke hartstocht en troost.

Wanneer

16 maart 2018 om 20:00

Waar

Cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5
3500 Hasselt
Routebeschrijving