Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws > Lied na lied de wereld mooier maken

Lied na lied de wereld mooier maken
Singing Brussels - 30/04/2015

De Aarya Foundation lanceert Singing Cities, een interessant project voor grote steden – maar ook voor kleine gemeentes – dat mensen kansen geeft om regelmatig samen te zingen. Singing Cities promoot muziekeducatie door samen liederen te maken, te zingen en op te treden. Het blaast nieuw leven in lokale gemeenschappen en brengt mensen bij elkaar. Eén van de eerste hoogtepunten in Singing Brussels was het Singing Brussels Celebration Weekend in 2014. Toen opende BOZAR het muziekseizoen met een kleurrijk en vooral klankrijk evenement voor meer dan 2000 bezoekers. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 zal Singing Brussels het Paleis overigens weer innemen!


www.singingcities.net

Singing Cities promoot muziekeducatie door samen liederen te maken, te zingen en op te treden. Het blaast nieuw leven in lokale gemeenschappen, tussen mensen van verschillende generaties, sekse of etnische en culturele afkomst, tussen gelovigen en niet-gelovigen, rijke en achtergestelde buurten, mensen met en zonder handicaps, professionals en amateurs.

Singing Cities is ontwikkeld met partners in Berlijn (Duitsland), Brussel (België), Gateshead (Verenigd Koninkrijk) en Namsos (Noorwegen), met ondersteuning van het Cultuurprogramma van de Europese Unie. In Brussel werd het project gecoördineerd door BOZAR, met medewerking van de Vlaamse koororganisatie Koor&Stem en de Waals-Brusselse koororganisatie A Coeur Joie.

Het zijn twee bijzonder inspirerende jaren geweest, met meer dan 100 voorstellingen in concertgebouwen, scholen, kerken, ziekenhuizen, winkelcentra, musea, parken, gevangenissen en stations.

De eerste vier Singing Cities kozen voor een eigen benadering van het project. Er was geen strak ‘format’. Maar overal blijkt dat als mensen samen zingen, ze ook erg efficiënt samen kunnen werken. In een positieve sfeer worden obstakels overwonnen, met een resultaat waar iedereen zichtbaar trots op is.

Singing Brussels

Eén van de eerste hoogtepunten in Brussels was het Singing Brussels Celebration Weekend. Toen opende BOZAR het muziekseizoen met een kleurrijk en vooral klankrijk evenement voor meer dan 2000 bezoekers. Tijdens het weekend van 4 en 5 juni 2016 zal Singing Brussels het Paleis weer innemen. Met Cantania nodigt Singing Brussels kinderen van lagere scholen en hun leerkrachten uit om een jaar lang rond één muziekstuk te werken (slotconcert op 3 mei 2015 om 15u00 in BOZAR). Verder is er ook Sing-in BOZAR dat wekelijks zangsessies voor een heel uiteenlopend publiek biedt.

Als we de komende tientallen jaren op de ingeslagen weg doorgaan, zal Singing Cities miljoenen mensen aan het zingen zetten. Elke nieuwe stad die meedoet kan gebruik maken van de ervaringen van andere steden.