Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Nieuws > Nederlands oefenen door samen te zingen

Nederlands oefenen door samen te zingen
Amateurkunsten - 14/03/2017

Het koor Koruso op tournee
'Theater van A tot Z' heeft een eigen diversiteitskoor opgericht. Anderstaligen en Vlamingen zingen er samen bekende Nederlandstalige liedjes. De eerste concertreeks komt eraan, met optredens in Brussel, Vilvoorde, Zottegem en Antwerpen. Het koor is gegroeid uit de theaterproductie 'Gelukkig zijn', meer daarover in ons Stemband magazine van eind 2015.In 2015-2016 toerde de theaterproductie 'Gelukkig zijn' door het land, waarin een vierstemmig koor van anderstaligen bekende Vlaamse liedjes zong. Ze traden zo'n 60 keer op en haalden er de Gentse Feesten mee. In Brussel openden ze het festival Boterhammen in het Park. Een aantal enthousiaste acteurs-zangers uit 'Gelukkig zijn', aangevuld met nieuwe mensen, vormt nu het koor Koruso.

Dit jaar komen liedjes aan bod van o.a. Will Tura, Eva De Roovere, Boudewijn de Goot, Lennaert Nijgh, Urbanus, Raymond van het Groenewoud, Wannes Van de Velde en Ann Christy. Andy Dhondt, directeur van de stedelijke muziekacademie in Zottegem leidt het koor, dat een vaste stek heeft gevonden in GC Elzenhof in Elsene, Brussel.

Koruso — wat Esperanto is voor 'koor' — zal jaarlijks in de lente enkele exclusieve concerten geven, in verschillende steden. Dit jaar vinden ze plaats in Elsene (15/3, 20 uur, GC Elzenhof), Vilvoorde (17/3, 20 uur, CC Het Bolwerk), Zottegem (25/3, 19.30 uur, Kasteel van Egmont) en Antwerpen (26/3, 15 uur, Sint-Anna-ten-Drieënkerk).

Peter Schoenaerts (dagelijks leider van 'Theater van A tot Z'): 'We zijn heel blij dat we als theatergroep nu ook dit koor onder onze hoede hebben. De theaterproductie 'Gelukkig zijn' heeft heel wat losgemaakt bij acteurs en publiek, en via dit koor kunnen we de boodschap van diversiteit en verdraagzaamheid blijven uitdragen.'

Andy Dhondt (koorleider): 'Dat we jaarlijks slechts een paar exclusieve concerten zullen geven, is een bewuste keuze: we willen de deelnemers niet te zwaar belasten. Elk jaar zullen we de tijd nemen om onze zangers heel goed te begeleiden en daarom werken we intensief naar een concertreeks in de lente toe.'

Meer info op www.theaterAZ.be.