Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Vorming & Opleiding > Koor- & Dirigentendag > Koor- en Dirigentendag 2010

Koor- en Dirigentendag 2010
Koor- en Dirigentendag 2010

De 4de Koor- en Dirigentendag vond plaats in september en oktober 2010. In samenwerking met de Provinciale Afdelingen Koor&Stem Oost-Vlaanderen en Koor&Stem Antwerpen werd de studiedag voor het eerst op twee locaties gehouden om meer koren in staat te stellen deze dag bij te wonen.

De volgende thema's kwamen aan bod: de nieuwe handboeken voor koordirectie en stemvorming van Michaël Scheck en Jeanine Lambrechts, kerst- en volksliedrepertoire voor verschillende koren, de ontwikkeling van een lange termijnvisie voor het koor en het nut van netwerken.


Nieuwe handboeken koordirectie en stemvorming

Luc Anthonis en Godfried Van de Vyvere presenteerden de nieuwe handboeken rond koordirectie en stemvorming van de hand van Michaël Scheck en Jeanine Lambrechts aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden. Ook maakten ze daarbij een vergelijking met andere methoden.

Repertoiresessies: kerstrepertoire en volksliedrepertoire

Marc Van den Borre en Filip Martens presenteerden nieuw kerstrepertoire voor allerlei soorten koren en haalden enkele pareltjes uit de koorliteratuur van onder het stof. Mik Deboes liet de deelnemers proeven van bekend en minder bekend volksliedrepertoire, o.a. genomen uit de bundel 'Ik heb de wereld rondgerezen', uitgegeven bij Koor&Stem.

Ontwikkelen van een (middel)lange termijnvisie

Koorwerking is oog hebben voor de (middel)lange termijn. Wie een koorwerking wil ontwikkelen die mensen aanspreekt, moet een boeiend concept hebben. Durf dus de vraag te stellen waar je koor binnen enkele jaren op artistiek en organisatorische vlak moet staan en beantwoord die vraag met een concreet stappenplan. Een dergelijke aanpak motiveert mensen en versterkt de groepsdynamiek. Koenraad De Meulder, directeur van Koor&Stem, gaf tips rond de ontwikkeling van een (middel)lange termijnvisie, de uitwerking van een stappenplan en de opmaak van een project- of subsidiedossier.

Bekijk hier de presentatie.

Netwerking werkt!

Tijdens deze workshop gaf Jan Stofferis, communicatiemedewerker van Koor&Stem, informatie rond de ontwikkeling van een goed communicatieplan voor de activiteiten van een koor. Hoe kunnen de nieuwe sociale netwerken ingeschakeld worden bij de promotie van je kooractiviteiten?

Bekijk hier de presentatie.