Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Projecten > Voorbije projecten > Onvoltooid landschap

Onvoltooid landschap
Onvoltooid landschap

Het hele land organiseert herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog met de vredesgedachte als centrale thema. Het samenbrengen van mensen rond vrede is daarbij een belangrijk element. De initiatiefnemers Altra Voce (Kortrijks Gemengd Koor) en Koor&Stem doen dat door samen te zingen met zangers van alle leeftijden. De muziek van het oratorium wordt geschreven door de componist Maarten Van Ingelgem (°1976), die reeds heel wat ervaring heeft in componeren voor koor. De teksten zijn van de hand van Annelies Verbeke (°1976). De meertalige tekst zal gedeeltelijk gedeclameerd, gedeeltelijk gezongen worden, gebaseerd op thema’s rond alle tegenstellingen die in de oorlog terug te vinden zijn: oorlog-vrede, lokaal-internationaal, vriend-vijand, leven-dood, wanhoop-hoop, individu-gemeenschap, herinnering, bewustwording enz.

 


 

Vredesoratorium


De muziek van het oratorium werd geschreven door de componist Maarten Van Ingelgem (°1976), die reeds heel wat ervaring heeft in componeren voor koor. Maarten Van Ingelgem heeft meer dan 40 composities op zijn naam staan, o.a. een kameropera voor het Jeugd Opera Festival in Utrecht, een pianoconcerto dat al in Sint-Petersburg uitgevoerd werd en tal van opdrachtwerken voor koren. In 2008 won hij de Gouden Klaproos voor koorcompositie, een prijs uitgereikt door SABAM. In 2012 ontving hij de European Award for Choral Composers met het werk 1914. De teksten zijn van de hand van Annelies Verbeke (°1976). De meertalige tekst zou gedeeltelijk gedeclameerd, gedeeltelijk gezongen worden, gebaseerd op thema’s rond alle tegenstellingen die in de oorlog terug te vinden zijn: oorlog-vrede, lokaal-internationaal, vriend-vijand, leven-dood, wanhoop-hoop, individu-gemeenschap, herinnering, bewustwording enz. Sinds haar debuutroman SLAAP! in 2003 schreef Verbeke nog verschillende romans en verhalenbundels, scenario's en theaterteksten. Haar werk verscheen in 22 talen en won verschillende prijzen. In 2015 verschijnt haar nieuwe roman DERTIG DAGEN, die zich net als Onvoltooid landschap in de Westhoek afspeelt.

 

In de Westhoek en elders


Op 20 december  2014 creëert Altra Voce het werk in de Stadschouwburg van Kortrijk. Na december 2014 kan het oratorium op andere plaatsen in het land worden opgevoerd. De compositie is zo opgebouwd dat koren van verschillende niveaus verschillende delen van het oratorium kunnen zingen. Een concertkoor van technisch eerder hoog niveau staat in voor de hoofdbrok van het werk, basiskoren en/of jeugdkoren zingen driestemmige koralen. Om het verbroederingsidee kracht bij te zetten, streven we ook naar deelname van buitenlandse koren. Een professioneel verteller verhaalt. De componist voorziet een bescheiden instrumentale begeleiding. Het project kan in elke gemeente een andere invulling krijgen, als deel van een herdenking of een op zichzelf staand evenement. Het is de bedoeling dat het oratorium ook buiten de specifieke context van de oorlogsherdenking gebruikt kan worden, zodat het een zinvolle repertoire-aanvulling voor de koren is.
 

Info en tickets voor de première vind je hier: www.onvoltooid-landschap.be

 

Met je koor in jouw gemeente?


De afgewerkte compositie verwachten we eind juni 2014.
Draag je koormuziek van jonge componisten een warm hart toe, zoek je naar een intergenerationeel en origineel project of is er ruimte in je gemeente om de Grote Oorlog zinvol te herdenken? Neem dan contact met ons op. Samen met je koor of gemeente bekijken we hoe dit project bij jou geprogrammeerd kan worden vanaf eind 2014.

 

Contactpersoon: Liesbeth Segers, stafmedewerker bibliotheek, repertoire & uitgaven, liesbeth.segers@koorenstem.be, T.+32 (0)3 237 96 43 

 

Met steun van het cultuurprogramma Gone West van de provincie West-Vlaanderen.

 

 


In 2014 zal het concert in West-Vlaanderen het startschot geven voor een hele reeks concerten over heel Vlaanderen met binnen- en buitenlandse koren. De compositie die uitgevoerd wordt, wordt opgevoerd op verschillende locaties door verschillende koren in 2014 en 2015.

  • 20 december 2014, 20u. Stadsschouwburg Kortrijk 
  • 21 december 2014, 16u. Christus Koning kerk
  • 31 mei 2015, 15u. C-mine Genk 
  • 11 november 2015, uur te bepalen, Basiliek Edegem
  • ntb 2015, Sint-Pauluskerk Antwerpen
     

  

Meer lezen: reclamespot