Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Repertoire > Aan de slag

Aan de slag
Aan de slag

Sinds 2012 zit er een nieuwe rubriek in het tijdschrift Stemband: Aan de slag. In die rubriek worden uitgaven of koorpagina's uitvoerig besproken in functie van structuur, aanpak, repetitietechniek, e.a. Ben je volop bezig met het instuderen van een bepaalde partituur, maar lukt het niet zo goed en zou je hulp willen inschakelen? Dat kan! Koor&Stem biedt ook live koorcoaching met een ervaren coach, waarbij je er onder andere voor kan kiezen om op een bepaalde partituur door te werken en tips te krijgen in verband met de moeilijke passages. 

 


 

De partituren die hier besproken worden, kan je verkrijgen bij Koor&Stem. Contacteer hiervoor Liesbeth Segers
(03 237 96 43 of liesbeth.segers@koorenstem.be). 

 

Jan Van der Roost

Autumn voor SSA (meisjes- of vrouwenkoor)

In 1993 componeerde Jan Van der Roost (°1956) A Year Has Four Lives voor meisjeskoor en gitaar. De vier delen – Summer, Autumn, Winter en Spring – werden voorzien van tekst door Linda De Bruyn-Taylor. Jeroen Keymeulen geeft tekst en uitleg bij Autumn dat bij Stemband#15 als koorbijlage verscheen.

  Download

August De Boeck

O salutaris hostia voor SATB en orgel

Naar aanleiding van het August De Boeckjaar bespreekt Wim Verdonck O salutaris hostia, een eenvoudig maar erg mooi vierstemmig werkje dat verleden jaar in september 2011 als koorpagina bij StemBand#15 verscheen.

  Download

Lode Dieltiens

Caro mea vere est cibus voor SATB

Caro mea vere est cibus van Lode Dieltiens (°1926). Dit motet is geschreven voor 4 gemengde stemmen en orgel. Lode Dieltiens heeft met deze compositie nogmaals bewezen dat hij als ervaren organist en dirigent het medium en de mogelijke moeilijkheden kent. Met eenvoudige middelen, een haalbare tessituur voor de stemmen en een goed in de hand liggende begeleiding weet hij in dit werk de juiste sfeer te creëren.

  Download

Alain Craens

A Lullaby voor SABar

A Lullaby van Alain Craens is een eenvoudig maar sfeervol wiegenliedje met twee strofen, waarin dezelfde melodie op twee manieren bewerkt wordt. De zetting is voor sopraan, alt en mannenstem en daardoor veelal bruikbaar voor ieder koor.

  Download

Emmanuel Geeurickx

Egidius voor SABar

Met vrij beperkte tonale (modale) middelen wist Emmanuel Geeurinckx een uiterst dankbaar koorwerk te schrijven voor een frequent gevraagde SAB-bezetting. Dirigent Ludo Claesen zorgde voor nuttige aanwijzingen bij Egidius, waer bestu bleven, een aanrader voor elk basiskoor.

  Download

 

 

Thomas De Baets

Wolkje voor tweestemmig kinderkoor

De kinderkoorpagina bij Stemband#13 komt van de hand van Thomas De Baets (°1982) op tekst van Jan Wouters (°1961). Wolkje werd opgedragen aan Villanella. Dirigente An Alen nam de nieuwe koorpagina voor kinderkoor onder de loep en gaf ons enkele tips mee.

  Download

 

Michaël Vancraeynest

Shall I compare thee voor SA en piano

Met Shall I compare thee to a summer’s day schreef Michaël Vancraeynest een niet te moeilijk, expressief en gevarieerd werkje met een kleurrijke klavierbegeleiding voor vrouwenkoor. Aan de slag!

  Download

Geert Van der Straeten

De straat waar ik woon voor SABar

In 2005 componeerde Geert Van der Straeten De straat waar ik woon op tekst van Christina Guirlande voor de koorpagina’s bij StemBand. Het is een pittig, folky nummer voor gelijke stemmen in de stijl van Laïs. Ondertussen schreef hij ook een versie voor gemengde stemmen. Nele Dufait bespreekt de gelijkstemmige versie en zet die naast de nieuwe voor gemengd koor.

Download

 

Stephen Collins Foster/ Jeroen D'hoe

Beautiful Dreamer voor SATB

Stephen Foster (1826-1864) schreef Beautiful Dreamer in de laatste jaren van zijn leven, het werd twee maanden na zijn dood uitgegeven. Oorspronkelijk schreef hij het als serenade voor sopraan met een eenvoudige arpeggiopianobegeleiding. Jeroen D'hoe (°1968) bewerkte deze klassieker voor vierstemmig gemengd basiskoor.

Download

Emile Wambach

Adoramus te, Christe voor SATB

Emile Wambach, kapelmeester van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekerk van 1894 tot 1912 voorzag de tekst Adoramus te Christe van een zetting die nauw aansluit bij de principes van het toen gangbare Caecilianisme: een sobere zetting met polyfone trekjes en een harmonisch verloop zonder grote verrassingen. De orgelpartij is volledig colla parte al kan deze zetting ook perfect a capella uitgevoerd worden. Een a capella uitvoering is voor een Goede Vrijdagviering ook de meest logische keuze.

Download

Zangmakers

Papapaya voor kinderkoor

Papapaya is een kinderlied van de organisatie Zangmakers uit Nederland. Zangmakers levert compact zangtrainingen, didactiek en repertoire. Op hun website vind je meezingvideo's voor digibord en computer, lessuggesties en een groot aantal nieuwe liedjes. Zo ontdekten we het liedjes Papapaya dat zo in de smaak viel dat het als titel van het nieuwste Koor&Stemproject voor kinderkoren gekozen werd. Het lied bruist van energie en levendigheid. De tekst nodigt iedereen uit om mee te zingen, maar ook de melodie werkt zeer aanstekelijk. Het lied is te vinden in de gloednieuwe bundel van Koor&Stem die ook de titel Papapaya draagt.

Download

 

 

 

Luc Ponet

Op vleugels van liefde

Dit gloednieuwe werkje uitgegeven door het Vlaams Centrum Liturgische Muziek (VCLM) kreeg zijn creatie op de Leuvense zangdat van 8 april 2013. Alle bestaande koorwerken uitgegeven bij het VCLM werden gebundeld op de cd Cantate.

Download

 Liselotte Sels

Water van Kharâbât 

Je zou bij de berichtgeving over Iran bijna de rijke culturele traditie van het land vergeten. Vandaag denk je dan misschien aan Marjane Satrapi, Abbas Kiarostami of Jafa Panahi, en bij uitbreiding aan het spanningsveld tussen kunst en politiek. Met Water van Kharâbât keren we terug naar de tijd van Patrarca, Boccaccio of, in onze streken, het Egidiuslied.

Download

 

 

Roland Coryn

La fourmi

La Fourmi uit Une Ménagerie minuscule is het 5de stuk uit een suite op een gedicht van Robert Desnos, op toon gezet door Roland Coryn (°1938). De vocale composities nemen een belangrijke plaats in in het oeuvre van Coryn. Een partituur van hem is als een puzeel die perfect in elkaar steekt: inspirerende en boeiende teksten, kleurrijke toonzetting, op de adem geschreven vocale bogen: een luxe om als dirigent mee aan de slag te gaan.

Download