Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Vorming & Opleiding > Koor- & Dirigentendag > Koor- en Dirigentendag 2013

Koor- en Dirigentendag 2013

De Koor- en Dirigentendag 2013 stond in het teken van podiumpresentatie voor koren. Voor koordirigenten waren er workshops over de bundels Flemish Choral Music from Flanders en Ready to Sing Groovy. Voor koorbesturen waren er informatiesessies over fondsenwerving voor koren en artistieke vergoedingen in het koor.

De Koor- en Dirigentendag in Gent werd georganiseerd in samenwerking met Koor&Stem Oost-Vlaanderen. De Koor- en Dirigentendag in Leuven werd georganiseerd in samenwerking met Koor&Stem Vlaams-Brabant.


Workshop podiumpresentatie

Centraal in deze workshop stond: wat is je algemene uitstraling en je communicatie wanneer je zingt? Hoe ga je om met het publiek? Walter Roozendaal, docent 'drama en bewegingslessen' aan het Conservatorium van Amsterdam, auteur van het 'Handboek Podiumpresentatie', ging op deze vragen in tijdens een sessie met praktische oefeningen en een bekend lied als voorbeeld. Het boek is te bestellen via www.muzemuzette.com

 

Voor dirigenten: Workshop Vlaams romantische koormuziek

Marc Van den Borre en Filip Martens (Gent) en Ludo Claesen (Leuven) stelden interessante werken voor uit de bundel 'Romantic Choral Music from Flanders' (uitgave van Musikproduktion Höflich, München). Deze bundel bevat werk van componisten geboren tussen 1828 en 1907, o.a. Peter Benoit, Edgar Tinel, Jules Van Nuffel en Flor Peeters. De bundel is via deze link te bestellen.

 

Voor dirigenten: Workshop Ready to Sing Groovy

Studiemoment voor dirigenten rond lichte muziek. 'Ready to Sing Groovy' is het nieuwe vocal pop project van Koor&Stem. In de gelijknamige bundel staan verschillende arrangementen van pop songs voor gelijke of gemengde stemmen in een mix van oldies en recente hits. In de workshop wordt de bundel voorgesteld. Florence Huby (Gent) en Patrick Windmolders (Leuven) gaven tips om deze muziek in het koor aan te brengen. De bundel is via deze link te bestellen.

  

Voor koorbesturen: Infosessie (artistieke) vergoedingen

Hoe betaal ik vrijwilligers, dirigenten en andere medewerkers? Mag ik aan vrijwilligers een forfaitaire onkostenvergoeding betalen en hoe ga ik dan te werk? Op welke manier kan ik solisten of muzikanten engageren voor een concert? Het Kunstenloket, aanspreekpunt voor zakelijk en juridisch advies voor kunstenaars en creatieven, gaf antwoord op al deze vragen. De docent was Michael Van den Eynde. www.kunstenloket.be. De presentatie die werd gegeven vind je hier.

 

Voor koorbesturen: Infosessie fondsenwerving

Fondsen werven voor kooractiviteiten is een steeds terugkomende vraag bij veel koren. Hoe vinden we geld voor onze kooractiviteiten? Hoe begin je aan fondsenwerving, wat komt er allemaal bij kijken en hoe maak je het renderend? Ilja De Coster, senior consultant fondsenwerving bij het toonaangevende Belgische consultancybureau Delius deed nadenken over fondsenwerving en stelt enkele methodieken voor waarmee koren zelf hun fondsenwerving kunnen opzetten. www.delius.be. De presentatie die werd gegeven vind je hier.