Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Projecten > Voorbije projecten > Hartverwarmend

Hartverwarmend
Hartverwarmend

 Op 9 mei 2009 stelde Koor&Stem het cross-overproject 'Over Art' onder grote belangstelling aan de koorwereld voor. Met het deelproject 'Overbruggen' wil Koor&Stem een creatieve samenwerking met andersvaliden op gang te brengen. Componiste Hanne Deneire en tekststrijver Dimitry Leue sloegen de handen in elkaar voor een uniek project met koor en andersvalidenkoor: de compositie 'Hartverwarmend'.


Deze videoreportage biedt je een blik achter de schermen van het repetitieproces, waarbij het sociale even belangrijk is als het creatieve aspect. Het Bloemetjeskoor uit Sint-Niklaas en het OptimaT-koor uit Lichtervelde gingen gretig van start met het project. In één woord: hartverwarmend.

 

 

Samen zingen met groepen waarvoor de drempels heel wat hoger liggen, zijn eerder de uitzondering. Wie bijvoorbeeld andersvaliden wil betrekken in samenzangprojecten, moet bereid zijn zich volledig in de wereld van de andersvaliden te verplaatsen. Het vergt een ommezwaai, een volstrekt andere benadering. Omgaan met beperkingen is leren zien wat haalbaar is, kansen optimaliseren, creativiteit leren ontdekken, de beperkingen overstijgen.

De compositie Hartverwarmend op muziek van Hanne Deneire en op tekst van Dimitri Leue werd geschreven om die brug te slaan. Wij hopen dat veel koren dit werk zullen aangrijpen om concrete projecten met andersvaliden uit de eigen lokale gemeenschap op te zetten. Het is verbazend hoeveel menselijke warmte uit een dergelijk project opborrelt.
work in progress

De partituur van Hanne Deneire is geen afgewerkt product. Hartverwarmend is bedoeld als een work in progress. Wanneer tijdens het repetitieproces blijkt dat bepaalde motieven beter werken dan andere, wordt de partituur aangepast. De componiste wil graag nauw samenwerken met de deelnemende groepen om zo gaandeweg de meeste ideale partituur te ontdekken.

Geïnteresseerd om deze uitdaging aan te gaan? Je wil de partituur bestellen of meer informatie en contact met ons opnemen hierover? 

 

 

 


Contact: Dimitry Goethals, 03 237 96 43, dimitry.goethals@koorenstem.be