Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Projecten > Voorbije projecten > Spelenderwijs

Spelenderwijs
Spelenderwijs

Praktijkdag zingen met kinderen
Hoe hou je ademhalingsoefeningen boeiend voor kinderen? Hoe leer je een lied op een speelse manier aan? Hoe buig je de beweeglijkheid en de energie die kinderen hebben om naar iets constructiefs op het podium? Zingen met kinderen vergt specifieke methodes, om niet te spreken over repertoire. Koor&Stem organiseert op 18 oktober 2014 i.s.m. Odisee, Campus Waas in Sint-Niklaas en de Stad Sint-Niklaas een praktijkdag Zingen met kinderen, gericht op basisschoolleerkrachten (in spe) en kinderkoordirigenten. Tijdens ‘Spelenderwijs’ staan verschillende workshops gepland, gegeven door binnen- en buitenlandse gasten. Alle workshops zijn praktijkgericht en focussen specifiek op het werken met kinderen.


 Online tickets via:

Een greep uit het aanbod van de dag: na een eerste samenzangmoment opent Klara-presentatrice Cara Van der Auwera de dag met een inspirerend verhaal over het belang van zingen in de klas en daarbuiten. Het veelgeprezen Britse Singing Playgrounds toont hoe leerkrachten en leerlingen zangspelletjes kunnen integreren op het schoolplein. Landgenoot Musical Futures laat zien hoe moderne technologie ingezet kan worden om het zingen in de klas te promoten.

Ook aan materiaal wordt ruimschoots aandacht besteed. Het Nederlandse 123ZING! richt zich specifiek tot basisscholen om met behulp van hun digitale platform het zingen laagdrempeliger te maken. Stempedagoge Christine Kydd uit Schotland laat haar licht schijnen op stemvorming met kinderen en maakt erfgoed op een creatieve manier toegankelijk. Daarnaast deelt Mariëtte Effing uit Nederland haar ervaringen met het werken met jongens op een interactieve manier tijdens de workshop ‘Wat doen we met de jongens?’ Tenslotte stelt Petter Ekberg uit Zweden de nieuwe bundel Do you like music? van Koor&Stem voor en laat hij verschillende manieren zien om liedmateriaal in de klas zo afwisselend mogelijk aan te leren.

Lees of download hier de folder.
 

    

Dagindeling

9.30 Onthaal

10.00 Verwelkoming en muzikale opening onder leiding van Barbara Vanderdriessche

10.30 Opening door Cara Van der Auwera

11.00 – 12.00: workshops reeks 1: Een keuze uit:

 • 123... Zing!  VOLZET
 • Zingen op de speelplaats. VOLZET
 • Stemvorming  VOLZET
 • Hoe zingen we vandaag?


12.00 – 13.30: middagmaal – infomarkt – muzikale momenten

13.30 – 14.30: workshops reeks 2: Een keuze uit:

 • Find your voice deel 1 (let op: deze workshop duurt 2 uur en is niet te combineren met de andere workshops uit reeks 3) VOLZET
 • Wat doen we met de jongens? VOLZET
 • Zingen op de speelplaats Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar
 • Wat zingen we vandaag? 

14.30 – 15.00: pauze en infomarkt

15.00 – 16.00: workshops reeks 3: Een keuze uit:

 • Find your voice deel 2 - vervolg VOLZET
 • The Singing Sofa VOLZET
 • Do you like music?
 • In een nieuw kleedje VOLZET

16.00 – 16.30: toonmoment en afsluiting

16.30 - 17.00:: slotdrink en napraten
  

Interactieve markt

Tussen de workshops door is er volop mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s of rustig te luisteren naar een concertje. Op de interactieve infomarkt kun je allerlei organisaties ontmoeten uit de wereld van muziek en educatie uit de stad Sint-Niklaas en daarbuiten. Daarnaast kun je van alles beleven: van de stemdokter die een drie-minuten-spreekuur houdt tot de kindermuziekwinkel die boomwhackers verkoopt en alles daartussenin! 


Muzische workshop kinderen

Parallel aan het programma voor volwassenen loopt er ook kinderprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Verschillende muzikanten komen langs om samen te zingen, te spelen en nog veel meer. Op het programma staat onder andere een workshop van 123zing uit Nederland (www.123zing.nl), die speciaal voor kinderen een website maakte met meezingliedjes en filmpjes. Op het einde van de dag, tijdens het slotmoment, laten we kort zien wat we gedaan hebben. Natuurlijk mogen ouders, vriendjes, vriendinnetjes en al wie wil dan komen luisteren. De begeleiding is in handen van studenten van de lerarenopleiding Odisee en vrijwilligers van Koor&Stem. Deze workshop is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via deze link.

Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar


Docenten

De docenten van ‘Spelenderwijs’ zijn allen experts op het gebied van zingen, repertoire, didactiek, zingen met groepen kinderen, stemvorming... Voor meer informatie over de docenten en hun projecten:

Let op: in de workshops met de docenten uit het Verenigd Koninkrijk en Zweden is de voertaal Engels!

Praktisch

Doelgroep

Spelenderwijs - praktijkdag zingen met kinderen is bedoeld voor iedereen op een kwaliteitsvolle manier wil zingen met kinderen: studenten in de lerarenopleiding, leerkrachten in het lager onderwijs, leerkrachten AMV en samenzang uit het DKO, dirigenten van kinderkoren… Noten kunnen lezen of mooi kunnen zingen is in ieder geval geen vereiste! Neem gerust ook je kinderen mee: voor hen is er parallel een muzisch programma.


Schrijf snel in

Het aantal plaatsen per workshop is beperkt, dus schrijf snel in!
Het inschrijvingsgeld bedraagt:

 • 50 € voor niet-leden Koor&Stem
 • 45 € voor leden Koor&Stem
 • 25 € voor studenten

Het inschrijvingsgeld voor deze dag omvat: deelname aan workshops, koffie/thee en een informatiemap. Lunch en lesboeken zijn niet in de prijs inbegrepen. Inschrijven en betalen kan via deze link. De inschrijving is definitief na betaling van het inschrijvingsgeld. Het programma voor kinderen is gratis, maar ischrijving vooraf is verplicht, ook via de inschrijvingslink.

Heb je nog vragen over de dag? Neem dan contact op met Mirjam de Wit, mirjam.de.wit@koorenstem.be of via 03 237 96 43.
 


Locatie

Spelenderwijs wordt gehouden bij de lerarenopleiding van Odisee, Campus Waas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas.
Campus Waas van Odisee is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: buslijn 4 stopt voor de deur. Vanaf het station van Sint-Niklaas is het ca. 15 min. te voet.
Ben je met de auto, dan kun je gebruik maken van de parkeergelegenheid aan de campus. Je kunt ook terecht in de parking van het AZ Nikolaas. Dit is een betaalparking.
Meer informatie vind je op de website van Odisee of download hier de plattegrond.
 


A voice for vocal training

‘Spelenderwijs: praktijkdag zingen met kinderen’  wordt georganiseerd in het kader het project A voice for vocal training. Meer over het project 'A voice for vocal training' Het project wordt ondersteund door het Cultuurprogramma van de Europese Commissie, de Vlaamse overheid en het Forum voor Amateurkunsten.

Spelenderwijs wordt georganiseerd i.s.m. Odisee, Campus Waas (Sint-Niklaas) en de Stad Sint-Niklaas.

VOICE

A voice for vocal training is onderdeel van het Europese samenwerkingsproject VOICE.  VOICE wordt gecoordineerd door de European Choral Association - Europa Cantat (Duitsland) in samenwerking met Chorverband Österreich (Oostenrijk), Expertisecentrum Stem (België), Koor&Stem (België), Epilogi (Cyprus), UCPS (Tsjechië), A Coeur Joie (Frankrijk), Polyfollia en IFAC (Frankrijk), KÓTA and Central-Eastern European Centre (Hongarije), ZSÖK - Zsolnay Heritage Management Nonprofit Ltd (Hongarije), FENIARCO (Italië), Moviment Coral Catalá and Mediterranean Office for Choral Singing (Spanje), Länsmusiken met de Swedish International Choral Centre Örebro (Zweden (van 2012 tot 2013)) en the University of York (Verenigd Koninkrijk), samen met een groot aantal geassocieerde partners. Het project wordt ondersteund door het Cultuurprogramma van de Europese Commissie.

Meer informatie is te vinden op de website van de European Choral Association - Europa Cantat: http://www.thevoiceproject.eu, via voice@thevoiceproject.eu en op www.facebook.com/thevoiceproject.eu.

De verantwoordelijkheid voor deze mededeling ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.