Contact Word lid Zoekertjes Bibliotheek

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
+32 (0)3 237 96 43 [T]
+32 (0)3 248 16 05 [F]
info@koorenstem.be
Start > Vorming & Opleiding > Koor- & Dirigentendag > Koor- en Dirigentendag 2016

Koor- en Dirigentendag 2016

koor-en dirigentendag

 
De Koor- en Dirigentendag is dé plek om je te informeren, je te laten inspireren en om te netwerken met gelijkgestemde dirigenten en koorbesturen. In 2016 vond de Koor- en Dirigentendag plaats in Limburg, 24 april, CC Palethe, Overpelt. Op het programma: de nieuwe liedbundels 'Oude liederen verrassend nieuw' en 'Les Voix Perdues' in de workshops voor dirigenten en 'ledenwerving' en 'digitale media' in de workshops voor koorbesturen. 


WORKSHOPS DIRIGENTEN

Oude liederen verrassend nieuw

‘Ze kennen onze volksliederen niet meer’ hoor je wel eens zeggen. Zonde, want er is genoeg interessant materiaal voor koren. Koor&Stem Limburg vindt het voornaam het culturele erfgoed te bewaren door het te laten leven. Koor&Stem Limburg verzamelde daarom een groot aantal oude volksliederen en liet ze bewerken door Limburgse componisten als Martin Slootmaekers, Paul Steegmans, Geert Malisse, Joost Termont, Bert Appermont, enz  De liederen werden in een eigentijds kleedje gestoken. De nieuwe zettingen zijn vooral bedoeld voor driestemmig basiskoor (gelijke en gemengde stemmen). De bundel ‘Oude liederen verrassend nieuw’ komt dit najaar uit. Tijdens deze workshop kun je nu alvast kennismaken met deze nieuwe liedbundel. De workshop stond onder leiding van Martin Slootmaekers.


Les Voix Perdues

Les Voix Perdues is een a capella kwartet waarin 4 mannenstemmen zich op een doorleefde manier verbinden tot een puik staaltje close harmony. Bezield als ze zijn door de gruwel van de oorlog, met WO I als prototype, zoeken ze steeds nieuwe uitdagingen om de herinnering te bezingen. Bart Pilate, de bariton van het kwartet, selecteerde samen met Koor&Stem enkele liederen uit het repertoire van Les Voix Perdues en herwerkte ze samen met componist Geert Van der Straeten voor gemengd basiskoor. De bundel bestaat uit vijf bewerkingen van Engelstalige oorlogsliederen en één in het Frans voor SATB en SAB.
In de workshop stelde Jeroen Beckers de bundel.
 

 Koop liedbundel in kooroplage in de webshop van Koor&Stem

 

WORKSHOPS KOORBESTUREN

Haal meer uit je digitale communicatie

Een website is onmisbaar voor de promotie en voor het imago van je koor. Maar als zo’n koorwebsite er eenmaal is, moet deze ook gaan leven. Wat wil je als koor vertellen? Hoe lok je bezoekers naar je site en hoe zorg je ervoor dat ze daar blijven? Moet elke activiteit die je koor ooit gedaan heeft op de website blijven staan? Waarom is Facebook belangrijk? Dit zijn vragen die aan bod komen in de praktische workshop van Kristof D'hanens van I Like Media (www.ilikemedia.be). Aan de hand van bestaande websites van koren legt hij uit hoe je op eenvoudige manier een website opzet of je huidige website optimaliseert. Ook geschikt voor diegenen onder ons die geen computerexpert of programmeur zijn!

 

 Bekijk presentatie van deze sessie

 

Nieuwe ideeën voor ledenwerving

Uit de enquête die we recent onder al onze koren deden, bleek dat koren veel manieren hebben om leden te werven: via persoonlijke contacten, concerten, flyers en koorwebsites worden veel nieuwe leden voor het koor gevonden. Toch is ledenwerving een bekommernis van veel koren. Vooral het aantrekken van jongere zangers en mannenstemmen blijkt een uitdaging. In deze workshop geeft Nathalie Winters, procesbegeleider bij Kwadraet (www.kwadraet.be), je nieuwe ideeën mee om je netwerk in te zetten om leden voor je koor te vinden. Daarnaast laten we verschillende koren aan het woord die erin slagen regelmatig nieuwe leden binnen te halen of koren die zelfs een ledenstop hebben moeten instellen omdat er teveel geïnteresseerden zijn. Hoe doen ze dat? En kan hun aanpak iets zijn voor jouw koor? Er is volop kans om ervaringen uit te wisselen.

 

De Koor- en Dirigentendag was een initiatief van Koor&Stem en Koor&Stem Limburg i.s.m. CC Palethe.