U bent hier

24 maart - Buitenplan gepauseerD, sTrengere maatregelen

Samen met het volledige openbare leven viel het koorleven voor een eerste keer stil op 12 maart 2020, voor een tweede keer op 28 oktober 2020. Culturele activiteiten (zoals repetities) en evenementen mochten in de periode juli-oktober enige tijd opnieuw plaatsvinden volgens de sectorale protocollen. Op deze pagina stellen we een 'corona toolkit' ter beschikking, die kan je helpen om op een veilige manier te zingen wànneer het opnieuw is toegelaten. 

Basisprotocol cultuur van kracht

Het basisprotocol cultuur is van toepassing op de organisatie van koorwerking, daarin worden de strenge voorwaarden beschreven waaronder koorwerking kan of niet kan plaatsvinden.  Sinds 1 september geldt een gefaseerd protocol met kleurcodes die elk een pandemiescenario voorstellen. In code geel, oranje en rood golden dezelfde (strenge) disciplinespecifieke maatregelen voor zang. Het basisprotocol regelt ook de voorwaarden voor een veilige heropstart van culturele activiteiten in 2021, in een neergaande fase van de epidemie, en zal werken met versoepelingsniveaus. De tijdslijn is nog niet concreet.

Momenteel (gedeeltelijke) lockdown

De slechte cijfers hebben eind vorig jaar gezorgd voor alsmaar strengere maatregelen vanuit de federale regering. Deze maatregelen overstijgen de richtlijnen van het huidige basisprotocol cultuur. Je vindt de federale maatregelen terug op www.info-coronavirus.be/nl.

Buitenplan gepauzeerd en strengere maatregelen

Jongeren en volwassenen 18+ mogen niet langer met 10 afspreken buiten maar opnieuw met 4. Activiteiten voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 deelnemers (excl. begeleiding) en zonder overnachting. Voor jongeren moet dat verplicht buiten. Hou er wel rekening mee dat lokale besturen daar anders kunnen over beslissen. Lees recente update

Een toegepaste leidraad

De leidraad van Koor&Stem gidst je met tekst en uitleg van A tot Z voor een veilige herstart en organisatie van de kooractiviteiten, met een bijzondere focus op de repetities. Dit document is gebaseerd op en afgetoetst met zowel de nationale als de Vlaamse regelgevingen. Met een schematisch overzicht erbij ben je zeker dat je geen stappen overslaat. Het opstellen van een draaiboek per (soort) activiteit is verplicht. We bezorgen je ook een standaard sjabloon daarvoor... De laatste versie van de leidraad dateert van 24 september 2020.  Van zodra er perspectief is op een globale heropstart zal het document worden geüpdatet. 

Veelgestelde vragen

Verder op deze webpagina vind je een FAQ-rubriek met antwoorden op de vragen die momenteel het meeste leven onder de koren in Vlaanderen. Alle faqs over de disiplinespecifieke maatregelen voor het zingen zijn evenwel tijdelijk offline gehaald.

Contact

Opmerkingen of vragen? Hou ons ook op de hoogte van jullie oplossingen, zodat we ze kunnen delen met de koorwereld!

Toolkit corona

Hier heb je toegang tot een toolkit met verschillende documenten: enerzijds de officiële protocollen relevant voor onze sector, anderzijds onze eigen aanvullende documenten. De laatste versie van de leidraad dateert van 24 september 2020.  Van zodra er perspectief is op een globale heropstart (en het kader) zal het document worden geüpdatet. 

Documenten Koor&Stem Leidraad, draaiboek, samenvatting officiële richtlijnen, poster 'veilig samen zingen'
Templates en inspiratie Voorbeeld van een gedragscode, schema zigzagkooropstelling, Semuformulier, ...
Officiële protocollen Basisprotocol cultuur, charter risicogroepen, covid event protocol...
Draaiboeken jeugdwerk Draaiboeken en jeugdwerkregels opgesteld door De Ambrassade


Hier raadplegen

Updates

Advies
Na het pauzeren van het buitenplan op 19 maart nam het overlegcomité van 24 maart ook strengere maatregelen in onderwijs, werk, winkels, vrije tijd, ...
Festival
Jawel, de games gaan door en zullen worden georganiseerd in de herfstvakantie, van 30 oktober tot 7 november 2021.
Advies
Sinds 8 maart 2021 gelden er enkele voorzichtige versoepelingen om samen te zingen.
Advies
Je kan als vereniging contact opnemen met SEMU en ontvangt dan een formulier met enkele keuzeopties.
Advies
Hier lees je de regels rond buitenschoolse activiteiten, die ingaan vanaf 1 februari 2021.
#veiligsamenzingen
De tweede week van februari (8-14) wordt één grote liefdesverklaring aan de Belgische muziek. Breng ook jij een ode?
Het koorleven is op zijn best tijdens kerst. We voorzien een sfeervol alternatief om het gemis aan koorconcerten wat te verzachten.
Dagelijks tot kerst een muzikale tip, lied of filmpje op onze Facebookpagina. Maar evenzeer te (her)ontdekken op onze website.
Een sfeervol alternatief om het gemis aan kerstconcerten dit jaar een beetje te verzachten. Bezorg ons een opname van jouw koor voor 30 november.
Advies
Een (culturele) lockdown dus. Dit betekent dat repetities, concerten, fysieke vergaderingen en andere kooractiviteiten niet kunnen.
Advies
We gaan in code rood en als organisator moet je dan verplicht een oppervlakte van 10m² per persoon voorzien.
#veiligsamenzingen
Sinds 19 oktober 2020 trad het federale alarmniveau 4 in werking. Wat betekent dat voor het koorzingen?

 

 

 

 

 

 

 

 

#samentegencorona

#veiligsamenzingen is opnieuw #korentegencorona. Maar laat ons vooral blijven verbinden, elkaar inspireren en motiveren, zeker in deze moeilijke periode. Op de Instagram of Facebookpagina van je koor: vermeld @koorenstem of gebruik de hashtag #koorenstem. Wij pikken jullie boodschappen op en verzamelen ze hier.

Terug naar boven