Birgitte Næslund Madsen (DK)

EXPLORING THE NORTH

  • Stemmen: SSA(A)
  • Leeftijd: 12-20 jaar
  • Moeilijkheidsgraad: level C

In dit atelier verkennen we de folkloremuziek uit de Scandinavische landen en dompelen we ons onder in de muzikale klanken en talen. Birgitte Næslund Madsen begeleidt je op deze reis naar Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland. De muziek uit deze landen is rijk en gevarieerd, maar net zoals de landen nauw met elkaar verbonden zijn, geldt dit ook voor de muziek die je kan ontdekken. Je woont een Noorse bruiloft bij, rijdt op een IJslands paard (Raudi Riddarin van H.I. Thorsteinsson), danst in de Deense midzomernacht op een prachtig arrangement van Uti vår hage en zingt een Finse yoik. Voor de meeste stukken zullen we ook bewegingen en choreografische elementen toevoegen.  

Het klinkt misschien als een gevaarlijk avontuur waarbij we zouden kunnen verdwalen in veel moeilijke teksten in veel verschillende talen, maar vrees niet! De folksongtraditie heeft soms veel teksten maar ook enkele zeer zingbare delen die alleen uit lettergrepen bestaan.  

 

⭠ Alle ateliers

Studeer de partituren op voorhand in

Wanneer je voor een C-atelier kiest, vereist dit dat je de partituren thuis bestudeert, voor je naar het festival komt. Eind maart ontvang je de partituren en instructies over wat je voor elk van de liederen moet voorbereiden. Zorg er dus voor dat je in april-mei-juni 2023 repetitietijd hebt om je voor te bereiden.

Dirigent

Birgitte Næslund Madsen is afgestudeerd in muziek en Engels en heeft zich als dirigent gespecialiseerd in koorwerk met kinderen en jongeren. Ze is de oprichtster van verschillende jeugd- en jongerenkoren en dirigeert tegenwoordig 5 koren, waaronder EVE en het Aarhus Girls Choir. Haar belangstelling voor de uitvoering heeft ertoe geleid dat zij een aantal jaren heeft gewerkt met het jeugdtalentenprogramma van De Deense Nationale Opera en haar brede belangstelling voor muziek wordt weerspiegeld in het koorrepertoire voor haar groepen, waaronder hedendaagse, klassieke en volksmuziek, maar ook popmuziek en improvisatie. Als dirigent geeft zij workshops voor koororganisaties in Denemarken en daarbuiten.  

Video's

A linden tree stands on my father's land
Der star en lind i min faders gard maakt deel uit van een trilogie van Deense volksliederen gearrangeerd voor EVE.

A deluge of angels
A Deluge of Angels werd geschreven voor het Deense meisjeskoor EVE om uit te voeren op de 50ste verjaardag van World Earth Day.

Ave generosa
Aarhus Pigekor voert Ave Generosa (Ola Gjeilo) uit.

Let my beloved come into his garden
Let my beloved come into his garden maakt deel uit van een trilogie. Alle liedjes hebben te maken met de gekoesterde liefde vanuit het vrouwelijk perspectief ten opzichte van een geliefde, een rolmodel en een kind.

  • In this atelier we will explore folklore music from the Nordic countries and emerge ourselves into the musical sounds and languages. Birgitte Næslund Madsen is ready to guide you on this trip to Norway, Sweden, Denmark and Iceland.
Terug naar boven