Algemeen

Is er ook een activiteit toegankelijk voor publiek?

Als niet-deelnemer aan het  festival ben je van harte welkom om de Choir-to-Choir concerten bij te wonen. Koren uit verschillende landen zullen samen optreden op verschillende locaties in de Gentse binnenstad. Hiervoor hoef je geen kaartjes te kopen of stoelen te reserveren.

Waar kan ik een ticket kopen voor het slotconcert in Opera Gent?

Aangezien de plaatsen zeer beperkt zijn, zal er geen publieke kaartverkoop plaatsvinden. Deelnemende koren krijgen wel de mogelijkheid om hun achterban uit te nodigen. Je kan de concerten volgen via de livestream hier op de website en het wordt ook gedeeld op de socialemediakanalen van Europa Cantat Junior.

Waar kan ik een ticket kopen voor een Choir-to-Choir concert?

Om naar een Choir-to-Choir concert te komen, hoef je geen kaartje te kopen of een zitplaats te reserveren. Je kan gewoon naar het concert komen, vrije en gratis toegang!

ATELIERS & STUDY TOUR

Wat is de voertaal in de ateliers en de study tour ?

De voertaal op het festival is Engels. En natuurlijk de universele taal van de muziek. Zullen je zangers de atelierleider dan wel begrijpen ? Daar zijn we gerust in dat dit geen probleem zal vormen. De atelierleiders zijn gekozen om hun internationale ervaring. Zij zijn gewend te werken met anderstalige groepen en leiden de repetities zonder veel woorden. Als er toch iets specifiek en kort vertaald moet worden dan kan dat via de begeleiders van de koren.  En tussen de jongeren onderling kan google translate tegenwoordig helpen.

Wat als mijn koor niet helemaal in de leeftijdsrange van een atelier past?

Als je koor niet past bij de leeftijdsrange, het niveau of de stemverdeling van één atelier, overweeg dan om je groep op te splitsen. Zo kan je het atelier kiezen dat voor elke zanger het meest interessant is. De oudere of meer ervaren zangers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan een uitdagender atelier. Alle atelierlocaties liggen dicht bij elkaar, sommige in hetzelfde gebouw, maar voor elke groep heb je begeleiders nodig. Bij de lunch is heel de groep weer bijeen.
Bijkomende voordelen als je je koor splitst is het dubbele repertoire dat je meeneemt naar de eigen koorwerking, de extra netwerking enz.

We moeten drie atelierkeuzes opgeven, hoe wordt bepaald welke we krijgen ?

Elk atelier heeft een beperkt aantal plaatsen. Bij de toewijzing van koren aan een atelier houdt men rekening met verschillende factoren.  Hoe goed past je koor bij de vooropgestelde leeftijdsrange, moeilijkheidsgraad, hoe is de totale stembalans. Ook maken we een mix van nationaliteiten en minimum 3 verschillende koren per atelier. We houden ook rekening met je 1e, 2e en 3e keuze. enz. De puzzel om alle aangemelde koren in een atelier te passen wordt gemaakt in maart, na de inschrijvingsdeadline. Je krijgt bericht van ons in april. Het mag geen teleurstelling zijn als je niet je eerste atelierkeuze krijgt. Al onze ateliers worden fantastisch!​
Als, in uitzonderlijke gevallen, het niet mogelijk is je koor in het atelier van je 1e, 2e of 3e keuze in te delen, dan stellen we zo snel mogelijk een alternatief voor (je kan dan ook zonder kost je inschrijving herbekijken). 

Bij inschrijving na 1 maart 2023 kan je geen atelierkeuze opgeven, je kan nog aansluiten in ateliers waar eventueel nog plaats is.

We zijn al ingeschreven, kunnen we extra zangers toevoegen ?

Toevoegen van extra zangers aan je groep kan, als er nog plaats is (festivalaccomodatie, atelierplaatsen). Neem contact met ons op als het aantal deelnemers verandert, we zoeken een oplossing.
Lees ook de algemene voorwaarden op de pagina 'Inschrijvingen', voor info over betalingen en annuleringen.

Kan onze dirigent aan de study tour deelnemen?

Je dirigent kan aan de Study Tour deelnemen en het koor aan de ateliers. Hou er wel rekening mee dat de Study tour een dagprogramma is. Je dirigent zal dus niet altijd beschikbaar zijn om mee de kinderen te begeleiden. Als je dirigent deelneemt aan de Study tour moet je dus voldoende andere begeleidende volwassenen meebrengen. 

Kan ik als individuele belangstellende aan de study tour deelnemen ?

Ja, dat kan. Je vindt een formulier bij Inschrijvingen. Je kan festivalaccomodatie nemen in internaat, of zelf verblijf zoeken in Gent.

deelname

Wie kan deelnemen aan Europa Cantat Junior?

Europa Cantat Junior is een festival voor kinder- en jeugdkoren, zangers van 8-20 jaar oud. Je kan deelnemen met je hele koor of een deel van het koor. Iedereen die geïnteresseerd is in zingen met kinderen, dirigenten, zangleiders, leerkrachten e.a. kan ook individueel deelnemen aan de Study tour.

 

Hoeveel begeleiders moeten we meebrengen?

Je koor neemt deel met eigen begeleiders. Overdag, in het atelier, bij concerten, 's avonds, in de accommodatie: jij bent verantwoordelijk voor je koor. Hoeveel volwassenen moet je meenemen? Dat is voor elk koor anders. Het hangt af van de leeftijd van de zangers, of ze al vaak op reis gingen enz. Jij kent je groep het beste. Maar onderschat deelname aan een 8-daags festival niet, neem voldoende begeleiders mee. Als je dirigent de Study Tour volgt, zal hij/zij een deel van de dag niet beschikbaar zijn om de kinderen te begeleiden.

Kunnen we op 12 juli 's avonds vertrekken, betalen we dan minder ?

Het slotconcert is op 12 juli in de namiddag en vooravond. Daarna is er avondeten en een gezamenlijke afsluiter. Als je niet te ver moet reizen kan je dus op 12 juli 's avonds vertrekken. De gezamenlijke afsluiter is wel belangrijk voor de herinnering van jongeren aan het festival ! Blijf dus zeker tot 20-21u.
In dat geval kan één overnachting van het bedrag van deelname afgetrokken worden, afhankelijk van de gekozen accommodatie. Op het inschrijvingsformulier kan je dit aangeven, wij berekenen dan je exacte deelnameprijs.

Wat is voorzien voor deelnemers met speciale behoeften?

Als er zangers met speciale behoeften zijn in je koor, dan kan je dit op het inschrijvingsformulier aangeven. Wij zullen contact opnemen om de beste praktische oplossing te vinden zodat iedereen van het festival kan genieten.
Een noodzakelijke 1-op-1 begeleider van een deelnemer met een beperking hoeft geen deelnameprijs te betalen.
De toegankelijkheid van de festivallocaties wordt opgelijst, deze info is later ter beschikking.

Toegankelijkheid van de accommodatie is te vinden op de website van de betreffende lokaties. Toegankelijkheid van de internaten: contacteer ons op info [at] ecj2023.be

Waarom betalen onze volwassen begeleiders ook de deelnameprijs?

De deelnameprijs wordt gevraagd van ieder die op één of andere manier aan het festival deelneemt en de faciliteiten van het festival gebruikt, deelname aan de ateliers of study tour, Open Singing, concerten, namiddagactiviteiten, maar ook wie festivalmaaltijden neemt en festivalaccommodatie. Je koordirigent, begeleidende volwassenen, zijn allen deelnemers.

accomodatie en maaltijden

Wat kunnen we verwachten van verblijf op internaat?

- eenvoudige eenpersoonskamers met een wastafel met koud water
- toiletten en douches in de gangen, gedeeld door verschillende groepen
- geen aparte jongens/meisjes gangen. Wel aparte jongens/meisjes douches.
- zelf slaapzak, lakens (verplicht), kussen meenemen
- in sommige internaten kunnen de kamers niet op slot (we zorgen voor een afgesloten plek voor elk koor om waardevolle spullen op te bergen, maar dit is altijd op eigen risico)
- internaatkamers zijn alleen om te slapen. Geen spelmomenten, vrienden uitnodigen op je kamer enz.
- de kinderen moeten te allen tijde onder toezicht staan als ze in de kamers zijn. Kinderen mogen niet zonder toezicht naar de kamers gaan.
- het internaat sluit na het ontbijt tot de middag

-de poorten van het internaat sluiten om 22u30
-niemand zonder festivalpasje kan de internaten binnen.

Kunnen we ook zelf accomodatie zoeken?

Ja, je kunt je eigen verblijf regelen. Er zijn veel hotels in en rond Gent, maar niet veel low budget hostels. Wacht niet te lang met het zoeken naar accommodatie, de zomermaanden zijn toeristisch hoogseizoen  in Gent.

Welke maaltijdkeuzes zijn er ?

Twee schoolrestaurants verzorgen de maaltijden. Ze volgen daarbij de menu's en richtlijnen van de Stad Gent. De maaltijden zijn regulier (vlees/vis/vegetarisch op sommige dagen) of vegetarisch (veganistisch op sommige dagen). Er zijn ook aangepaste opties voor gluten- en lactoseintolerantie. Deelnemers met ernstige voedselallergieën: neem contact met ons op. We zullen proberen een praktische oplossing te vinden.

NB:Gent heeft de titel "veggiehoofdstad van Europa" gekregen omdat de stad meer vegetarische restaurants heeft dan metropolen als Parijs of Londen?  "Donderdag- veggiedag" is een campagne die zijn wortels heeft in Gent en nu wijd verspreid is. Op donderdag serveren alle schoolrestaurants uitsluitend vegetarische maaltijden.
 

Choir-to-choir-concerten

Wat is een choir-to-choir-concert?

Een choir-to-choir concert is een concert waarbij 3 koren hun eigen repertoire zingen. Een kans om je koor aan het festival te tonen, breng repertoire uit je eigen land mee! Je concertprogramma mag max. 15-17 minuten duren. Een piano zal beschikbaar zijn.  De choir-to-choir concerten zijn 's avonds en op sommige namiddagen. Je kunt niet enkel zelf zingen maar ook luisteren naar andere koren, bv je ateliergenootjes. Je festivalbadge geeft je toegang.

Moet je een choir-to-choir-concert zingen?

Nee, het is jouw keuze of je een concertje wil zingen of niet. Geen verplichting.
Als publiek naar een koorconcert gaan kan ook een leuke avondactiviteit zijn.

Moeten we onze eigen pianist meebrengen?

Er zullen festivalpianisten zijn die je koor kunnen begeleiden. Maar er zal niet veel repetitietijd zijn met deze pianist, slechts één sessie van ongeveer 20 minuten. Je brengt de partituren voor de pianist mee om af te geven bij de start van het festival. 

Zijn er nog andere gelegenheden om een eigen concertje te geven?

Meer info volgt.

Terug naar boven