U bent hier

Code rood aan code oranje

#veiligsamenzingen

De bijgewerkte leidraad van Koor&Stem stond nog maar goed online, en bam – als een volleerde corona-aerosol dwarrelde een 6e versie basisprotocol cultuur uit de lucht, amper 4 dagen na de vorige update. Het viel echter niet in onze mailbox, noch de voorbereiding ervan, noch de definitieve tekst..

Nee, we mochten van het bestaan weten dankzij de media. In de dagen vooraf was nogal wat ophef ontstaan rond de versoepeling voor zittend publiek in Wallonië, waardoor in Vlaanderen snel geschakeld moest worden. Zo geschiedde het goede nieuws dat met het nieuwe basisprotocol ook in Vlaanderen de zittende evenementbezoekers op 1m van elkaar mogen zitten, als ze een mondmasker dragen. Een versoepeling die we luid en duidelijk toejuichen.

Alhoewel, toch niet zo luid. Luid juichen is namelijk even gevaarlijk als zingen, en terecht dat de GEES hiermee voorzichtig omspringt. Een combinatie van mondmasker, voldoende onderlinge afstand en een goede ventilatie in een grote ruimte wordt door vele onafhankelijke onderzoeken inderdaad gezien als noodzakelijke maatregelen om samen veilig te zingen.

Met verstomming geslagen

We werden nog stiller bij het zien van de kleurencodes in dat nieuwe protocol. Vanaf code oranje mogen zangers niet meer zingen. Letterlijk "met verstomming geslagen". In juni kwamen we in constructief overleg met het kabinet, departement en de GEES nog tot strenge maatregelen – strenger dan in Wallonië, Nederland of Frankrijk – zodat koren opnieuw veilig konden zingen. Op basis van verschillende gidsen, waaronder die van De Federatie, stelde Koor&Stem een uitgebreide corona toolkit samen, die de koren ondersteunen in het veilig en professioneel opstarten van hun koorwerking. Sindsdien ziet Koor&Stem enkel en alleen goede praktijkvoorbeelden van koren die op een verantwoorde manier aan de slag gaan.

Correctie. Enkel de niet-professionele zangers moeten zwijgen tijdens code oranje. Alsof het zingen door een professionele zanger minder risicovol is dan door een niet-professioneel zanger? Alsof die meer effect hebben bij een professionele zanger? Dat onderscheid kwamen wij alvast niet tegen in de onderzoeken. Wij denken dat zingen zingen is, door elke zanger, betaald of onbetaald, professioneel of liefhebber. Ons inziens is er geen valabele reden om hierin een onderscheid te maken.

Waar is het vertrouwen in de amateurkunstensector?

Amper een maand na de boodschap dat verenigingen geen "gewone" samenscholingen zijn, lijkt er nu opnieuw getwijfeld te worden aan de amateurkunstenaars. Amateurzangers zijn liefhebbers, die hun hand in het vuur zouden steken om samen te kunnen zingen. En dat is precies waarom zij zich met een ongezien professionalisme vastbijten in de protocollen en de leidraad: om veilig samen te kunnen zingen en om niet opnieuw hun hobby te verliezen.

Daarom geven wij code rood aan code oranje.

PS: in het nieuwe basisprotocol cultuur, geldig van 1/09, staat duidelijk vermeld dat ALLE culturele activiteiten in code geel starten. Concreet betekent dit dat je kan blijven doorrepeteren met het koor, op basis van de maatregelen in onze leidraad.

Repetitiefoto: C-koren Ekeren
Terug naar boven