U bent hier

Coronavirus, koren en Koor&Stem (update 1)

Advies

Het coronavirus dat eind december in China uitbrak, heeft momenteel de hele wereld stevig in zijn greep. Een geleidelijke exitstrategie gaat in vanaf 4 mei. De impact op de samenleving en op de koorwereld is groot, alle culturele evenementen en bijeenkomsten zijn van overheidswege verboden. 

info-coronavirus.be
Nationaal Crisiscentrum
cjsm.be/informatie-covid-19
Cultuurloket.be

Om te beginnen: volg aub de officiële richtlijnen.  Meer informatie kan je vinden op de websites van FOD Volksgezondheid en het Nationaal Crisiscentrum.  Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd, Media en Sport vind je al een eerste reeks FAQ's van Cultuurloket over de mogelijke organisatorische implicaties van de coronamaatregelen. Hou ook deze pagina in de gaten voor eventuele specifieke Koor&Stem updates. 

Een update van 30 april 2020 met advies van Koor&Stem. Lees hier

Huidige maatregelen

De maatregelen die door de Nationale Veiligheidsraad werden afgekondigd, hebben een behoorlijk grote impact op de samenleving, dus ook op de werking van de koorwereld en op die van Koor&Stem vzw zelf.  Repetities, concerten en andere kooractiviteiten, ongeacht hun omvang en of ze openbaar zijn of binnen de eigen vereniging, mogen niet plaatsvinden. Zingen doen wij normaal samen, maar nu even niet. Met gezond verstand en burgerzin kunnen we wél samen de verspreiding van het virus tegenwerken. 

Koor&Stem staat in contact met de Vlaamse Overheid, De Federatie en de overige amateurkunstorgansaties, en eventuele latere richtlijnen zullen daarop worden gebaseerd.

Koor&Stem kijkt ook al verder en nodigt de koren uit om dit ook te doen. Alles komt goed, maar hou met verschillende scenario's rekening. Intussen weten, hopen en wensen wij dat iedereen voor elkaar zorgt. Dat is nu onze koorspirit. Hartverwarmend ook hoeveel koren met een eigen virtual choir deze boodschap van solidariteit verspreiden en hoeveel koren vasthouden aan een vast wekelijks moment om elkaar digitaal te ontmoeten via videoconferencing, ook al is samen online repeteren niet evident.

Hartverwarmend hoeveel koren met een eigen virtual choir deze boodschap van solidariteit verspreiden.

Kantoren van Koor&Stem gesloten

  • Het kantoor van Koor&Stem te Antwerpen en ook dat in Gent is gesloten tot nader bericht. Het vaste telefoonnummer is niet in gebruik, alle professionele medewerkers werken van thuis uit. Je kan ons steeds bereiken via info [at] koorenstem.be. Je vindt ook de persoonlijke e-mailadressen van alle medewerkers hier op onze site. 

Bibliotheek niet toegankelijk

Bestellen in onze webshop

  • Als je nu bestelt in onze webshop hou dan rekening met een eventueel langere levertijd.  We verzenden éénmaal per week. Digitale producten komen na (bevestiging van) betaling automatisch in je mailbox terecht en worden geleverd zoals normaal. 

Vormingsactiviteiten geannuleerd 

  • Koor&Stem annuleert alle geplande vormingsactiviteiten gepubliceerd in onze kalender tot en met eind augustus, zowel de vormingen van de koepelorganisatie als die van de provinciale afdelingen. Betrokkenen en deelnemers worden persoonlijk op de hoogte gebracht, ook om verdere praktische afspraken te maken.

  • Koor&Stem annuleert ook alle geplande koorcoachingsopdrachten

  • Met spijt in het hart beslisten we ook om de 50e editie van de Koordagen voor Kinderen (6 tot 10 april 2020) niet te laten doorgaan. Dit is een serieuze domper op de feestvreugde, maar in samenspraak met alle partners lijkt dit de best mogelijke beslissing.  
  • Met ons digitale aanbod proberen we jullie evenwel geregeld van thuis uit aan het zingen zetten. Blijf gezond, zorg voor elkaar en #zinginuwkot

World Choir Games uitgesteld naar 2021

  • De World Choir Games, de grootste zangwedstrijd voor koren ter wereld, die deze zomer in Vlaanderen zouden plaatsvinden, worden uitgesteld naar volgend jaar, 2 tot 12 juli 2021. De gezondheid, het welzijn en de veiligheid van de deelnemende koren, de meereizende supporters en de vele fans en bezoekers in Vlaanderen is het allerbelangrijkste. Gezien de COVID-19 pandemie kunnen die momenteel niet gegarandeerd worden. Hier meer info

Doortocht Koorvlam gestaakt

  • In het kader van de World Choir Games stonden er vele Koorvlamconcerten gepland. In het licht van de huidige situatie is er besloten om de reeds gestaakte doortocht van de Koorvlam niet meer opnieuw te hervatten. Dankzij het uitstel van de World Choir Games naar de zomer van 2021 kan de vlam op een later moment weer vurig uit de startblokken schieten voor een inspirerende reis langs Vlaanderens mooiste zangmomenten! 
Terug naar boven