U bent hier

De European Choir Games in Göteborg

Van 3 tot 10 augustus vonden in Göteborg de European Choir Games plaats. Dat is het kleinere zusje van de World Choir Games die volgend jaar hier bij ons plaatvinden. Om sfeer op te snuiven en expertise op te doen, trok het organiserende team van de World Choir Games 2020 een paar dagen naar Zweden.

World Choir Games 2020

hier vind je alle informatie

Want hoe gaat het er precies aan toe achter en voor de schermen van zo’n groot event? Voor de meesten onder ons was het immers de eerste kennismaking met de organisatie van Interkultur. Er waren 171 koren ingeschreven, iets meer dan een derde van het aantal dat we in Gent en Antwerpen mogen verwachten in 2020.

Bij aankomst trokken we meteen naar het registratiebureau, om ons te laten accrediteren. Meteen vielen wel een aantal punten te noteren die we tegen juli 2020 beter moeten kunnen doen om alles sneller te doen verlopen. Daarna mochten we ons meteen opmaken voor de openingsreceptie, gevolgd door de grootse opening in de Partille-arena, een ijshockeytempel die voor de gelegenheid was omgebouwd tot een grote TV-studio met massaal aanwezig publiek. Daarbij ook Maarten van Ingelgem, die jurylid was voor enkele wedstrijdcategorieën en Aron Wouters en Philippe Anné, die respectievelijk zingen bij Jeugdkoor Waelrant en het Universitair Koor Antwerpen, twee van de drie Belgische koren die hier meededen.

Iedereen die met een badge rondloopt, klampen we aan. Wat ze leuk vinden. Wat beter kan. Wat hun verwachtingen zijn.

De daaropvolgende dagen trokken we naar alle mogelijke activiteiten: juryconcerten, open singings, workshops, een galaconcert vriendschapsconcerten en een award ceremony. We probeerden de catering uit en iedereen die met een badge rondliep, klampten we aan! Wat ze leuk vonden. Wat beter kon. Wat hun verwachtingen waren. De verbroedering met andere koren en andere landen en de sfeer werden vaak aangehaald als het allerleukste. Een minpunt was vooral het gebrek aan watervoorziening op sommige plaatsen. Volgend jaar zullen we dus heel veel aandacht besteden aan voldoende water om jullie stembanden te smeren!

Göteborg was een feest en natuurlijk ook heel veel werken, maar wat is er leuker dan te mogen luisteren naar zoveel muziek, zoveel stemmen en zoveel variatie?Van redelijk OK tot fantastisch, van statisch koor tot acrobatische dansers,  van musica sacra tot indie jazz, iedereen en alles was er vertegenwoordigd en had er plezier in! Een overweldigende ervaring die ik nog lang zal meedragen en die we hopelijk volgend jaar ook met velen onder jullie mogen delen.

An Rydant, directeur marketing en communicatie World Choir Games 2020.

Foto's © Jonas Persson. Meer info en video’s over de European Choir Games en vorige edities van de World Choir Games, vind je ook op Facebook en Instagram#singtogethersharehappiness

Showkoor Rise Up uit Neerpelt werd Champion in de categorie pop-, jazz- en showkoren met 81,38 punten tijdens de European Choir Games in Göteborg.  Jeugdkoor Waelrant heeft een geweldige tweede en een zesde plaats op de Grand Prix of Nations behaald. Universitair Koor Antwerpen deed het schitterend in de open categorie. Proficiat aan alle dirigenten, zangers en begeleiders!

Om sfeer op te snuiven en expertise op te doen, trok het organiserende team van de World Choir Games 2020 een paar dagen naar Zweden.
Terug naar boven