U bent hier

De winnaars van de Ultima's 2020

Amateurkunsten

Op 18 mei werden de Ultima's uitgereikt tijdens een digitale awardshow vanuit de Landcommanderij Alden Biesen en in aanwezigheid van minister van Cultuur Jan Jambon. De Ultima's worden sinds 2003 jaarlijks gegeven aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen door de Vlaamse minister van Cultuur. Wie viel er in de prijzen uit onze sector?

Meer op ultimas.be

Algemene Culturele verdienste voor Philippe Herreweghe 

Philippe Herreweghe ontving de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Philippe Herreweghe (°1947), vaak in één naam genoemd met zijn grootste verwezenlijking Collegium Vocale Gent, wordt door de jury geroemd voor het uitbouwen van het kamerkoor tot een wereldbekend klassiek merk. Collegium Vocale Gent – dat in 2020 zijn 50ste verjaardag vierde - is een instituut met mondiale faam. 

Collegium Vocale Gent


Dansgezelschap Moving Ground is laureaat Ultima voor Amateurkunsten 

Moving Ground is een dansgezelschap uit Borgerhout voor jongeren met onontgonnen talent. De organisatie is het geesteskind van Evelyne Van Hecke (°1989): 'Ik zie Moving Ground als een nomadische dansorganisatie waarin iedereen een liefdevolle thuis kan vinden. Dans heeft door de eeuwen heen een verbindende en versterkende rol gespeeld in de samenleving. Moving Ground wil die rol opnieuw opnemen, in de superdiverse buurt waar we actief zijn.'

Over Moving Ground

Fanfarecultuur als immaterieel erfgoed

In 2020 werd de fanfarecultuur door Vlaanderen erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Onze collega-organsiatie VLAMO nam het initiatief voor deze erfgoedaanvraag en moedigde betrokkenen binnen de fanfarecultuur aan om mee te denken en te werken via onder meer een enquête, rondetafelgesprekken en een werkgroep.

Dit is een fantastische erkenning voor muzikanten, bestuursleden, componisten en dirigenten tot hun publiek en entourage, en bij uitbreiding de hele amateurmuzieksector, over alle disciplines heen. Proficiat!

www.vlamo.be

Terug naar boven