U bent hier

Elektronisch betalen verplicht vanaf 1 juli 2022

Advies

Vanaf 1 juli 2022 verplicht de overheid ondernemingen om elektronisch betalen voor consumenten mogelijk te maken. Wat is een onderneming? En vallen koren hier dan onder? We zetten het voor jou op een rijtje.

Waarom?

Elektronisch betalen kent uiteraard enkele voordelen: gemakkelijke transacties, meer veiligheid, eenvoudigere boekhouding. Bovendien kan het ook kostenbesparend zijn, want dikwijls zijn er administratiekosten om cash geld te verwerken in de bank. Tot slot is elektronisch betalen steeds meer ingeburgerd door het bestaan van verschillende toegankelijke systemen. Daarom besliste de overheid dat ondernemingen de mogelijkheid verplicht moeten aanbieden.

Voor wie?

De verplichting geldt voor alle ondernemingen, te verstaan als natuurlijke personen of rechtspersonen  die op duurzame wijze een economisch doel nastreven. Strikt genomen komen dus zowel vzw's als feitelijke verenigingen in aanmerking. Toch ligt er een belangrijke nuance in het begrip 'duurzaam'. Met duurzaam bedoelt men regelmatige handelingen, die op de markt in concurrentie gaan met andere ondernemingen. In dat opzicht geldt de verplichting dus niet voor het koor dat per jaar 2 of 3 concerten organiseert, maar eerder wel voor de vereniging die elke maand een activiteit organiseert.

De verplichting is sowieso uitgesloten voor diensten die de vereniging aanbiedt aan haar leden in het kader van haar statutair doel.

Ons advies

Of je nu bij wet verplicht bent of niet, wij denken dat je concertbezoekers elektronisch betalen zullen appreciëren, zowel online als ter plekke. Daarenboven betekent het voor de organisatie ook minder zorgen: een duidelijk overzicht van transacties, geen gedoe meer met wisselgeld, geen kassa meer om te bewaken, ... Het lijkt ons daarom een goed idee om de verschillende mogelijkheden te verkennen en geven we je alvast wat inspiratie mee.

1. Payconiq is een heel bekende aanbieder van elektronisch betalen via je smartphone. De bezoeker scant de QR-code op je sticker, geeft het te betalen bedrag in en "het is zo gebiept". Al organisatie betaal je een kleine kost per transactie - voor het overige is deze service volledig gratis.

2. Je eigen bank-app! Vele bank-apps hebben een ingebouwde QR-code scanner, waardoor het mobiel betalen nog gemakkelijker is.

3. Een betaalterminal kan je ook overwegen om elektronische betalingen ter plaatse te doen. Je kan zo'n terminal aankopen of huren; vaak vind je meer info hierover bij je bank.

4. Online betalingen worden ook aanzien als elektronisch betalen en zijn handig als vooraf betalen mogelijk is. Daarvoor bestaan er verschillende platformen zoals bv. Mollie of Pom.

Meer info

Illustratiefoto
Terug naar boven