U bent hier

Gent kleurt polyfoon

Eind juni is het weer zover. Gent kleurt polyfoon. De zevende editie van Meer Stemmig Gent belooft heel wat mooie concerten! Bovendien kan je deelnemen aan een workshop met Hendrik Vanden Abeele van Psallentes

Het openingsconcert op vrijdagavond 29 juni brengt ons opnieuw het charmante Tiburtina vrouwenensemble. Daags nadien word je muzikaal verwend door het Weense ensemble Cinquecento met een verzameling renaissance muziek uit de Luikse kathedraal. Psallentes schildert met de Missa de Sancto Martino van Jacob Obrecht muzikaal mee aan het schilderij Diptiek van Maarten van Nieuwenhove van Hans Memling.

El Grillo gooit het over een ander boeg en waagt zich aan het mytische veertigstemmige (5 stemmen over 8 koren verdeeld) psalmmotet Spem in alium van Thomas Tallis, evenals John Sheppards zesstemmige motet Media vita.

Kers op de taart die dag zijn Catalina Vicens en Servir Antico. Geïnspireerd door Oscar Wildes controversiële liefdesbrief 'De Profundis', geschreven tijdens zijn gevangenschap in Reading Gaol, verkennen zij de liefde van haar donkerste kant in het Bourgondische chanson.

Workshop gregoriaans met Hendrik Vanden Abeele

Wil je zelf ook aan het werk kunnen? Heb je minstens vijf jaar koorervaring, hou je van oude muziek, zing je af en toe weleens een gregoriaanse hymne en wil je meer ervaring opdoen in dit schitterende repertoire? Ben je bereid om een partituur thuis voor te bereiden, maar durf je ook wat improviseren?

Tijdens Meer Stemmig Gent kan je deelnemen aan een workshop met Hendrik Vanden Abeele van Psallentes, waar je het gregoriaans kan ontdekken als basis van de meerstemmigheid. Je leert er wegwijs worden in stemgebruik, ritmiek, tempo, etc. Aansluitend kun je overigens naar een lezing door Pieter Mannaerts, die zijn bevlogen visie uiteenzet over het ontstaan en de ontwikkeling van de polyfonie over de eeuwen heen.
 

Praktisch

Meer Stemmig Gent: 29-30 juni, Gent 
Workshop voor koorzangers op zaterdag 30 juni, 10.30 – 13.00u., Sint-Machariuskerk Gent