U bent hier

Het Kompas Hoboken: hoe kunstkuren Zingende Scholen maken

Zingen op school

Zingende School in de kijker: Stedelijke Basisschool het Kompas uit Hoboken. De school neemt al jaren deel aan Kunstkuren, de stedelijke variant van het Vlaamse Kunstkuur.

Bij Kunstkuren zet men een een samenwerking op tussen een stedelijke academie in Antwerpen en het basis- en secundair onderwijs. Een muzische leerkracht uit de academies geeft dan zowel les in de dagschool als in de academie en is de aanspreekfiguur voor muzische vorming in de dagschool. En terwijl Kunstkuur van de Vlaamse Overheid een beperking in de tijd van 3 jaar oplegt, valt die bij Kunstkuren weg. Een upgrade van het concept met andere woorden.

Brede uitbouw van kunstkuren in Hoboken

De Academie van Hoboken heeft verschillende kunstkurenprojecten lopen in maar liefst vijf scholen in Hoboken. Door een DKO-leerkracht te verbinden aan de dagscholen, verbetert het muzisch aanbod tijdens de daguren en wordt er op veel locaties ook naschools in de scholen muziekles aangeboden. Zo is de stap naar het DKO kleiner.

Inspanningen werpen vruchten af

In de meeste gevallen stijgen de inschrijvingen in het naschoolse aanbod op de school zelf ieder jaar. Het blijven wel kwetsbare afdelingen, die veel extra inspanningen vragen van de DKO-leerkracht die er staat. Die inspanningen werpen wel hun vruchten af, niet alleen ziet de academie de leerlingen in het naschoolse aanbod langzaam stijgen, men merkt ook een doorstroom van leerlingen uit de wijkafdelingen (in de dagscholen) naar de hoofdvestiging. Die doorstroom komt geleidelijk maar zeker op gang en is volledig te wijten aan de inspanningen die de inschoolse DKO-leerkrachten leveren: ze doen uitstappen naar de muziekacademie, doen er concertjes of opnames, spreken ouders en leerlingen gericht en aanklampend aan om hun opleiding verder te zetten in de hoofdvestiging. Ze nemen de leerlingen spreekwoordelijk bij de hand, om hen helemaal te begeleiden tot in de academie.

Enthousiaste DKO-leerkracht en dito directie

Maar de basis legt men dus in de dagschool. In het Kompas zorgt Sara Raes voor die ondersteuning. Ze gaat langs in alle klassen om er te zingen en staat er voor het schoolkoor. Dat doet ze met veel enthousiasme. Dat merk je aan de kinderen, aan het schoollied dat iedereen kent, maar ook aan de directie en de leerkrachten. Ze worden geprikkeld door de manier van werken en supporteren voor Sara's werk. Het label Zingende School mag nu ook hier schitteren, tot op de pennendoos.

Terug naar boven