U bent hier

Hulde aan Vic Nees

Dirigeren

Vijf jaar geleden overleed Vic Nees (8 maart 1936 – 14 maart 2013). In deze periode programmeren koren werk van hem, als eerbetoon, maar ook omdat het zo ontzettend fijn om zingen is. En laten we dat vooral blijven doen!

Koorcomponist, (omroep)dirigent, radioproducer, jurylid, musicoloog, verdediger van muziek uit Vlaanderen, mentor voor velen, ereburger van Grimbergen, gezongen door elk koor uit Vlaanderen, columnist voor ons tijdschrift Stemband. Vic Nees was het allemaal.

Geen beter eerbetoon dan zijn muziek te blijven zingen. Daarom ook dat de abonnees van ons tijdschrift Stemband onlangs enkele partituren van Vic Nees cadeau kregen bij de editie van maart 2018. Op papier. En om meteen mee aan de slag te gaan.  Want naast grote composities die niet voor ieder koor haalbaar zijn, schreef Nees heel wat kleine juweeltjes, gebruiksmuziek voor iedereen. We kozen vier werkjes uit, zowel profaan als religieus, zowel voor gemengd koor als voor gelijke stemmen: Repleatur os meumNachtlied, Jezus, uw naam is honig en De zomer is voorbijgegaan.

Elk van deze werkjes is vanaf heden ook gratis beschikbaar via Koorklank. Surf naar de website, beluister de werkjes en download de partituur voor je hele koor. Zoek je nog meer werk van Vic Nees? Je vindt heel wat opnames van zijn werk aan de luisterpaal op Koorklank! De partituren van die werken liggen op jou te wachten in de bibliotheek van Koor&Stem.

Ga naar Koorklank.be
 

Remember Vic Nees op 28 maart 2018

Musa Horti zong destijds tijdens het verjaardagsconcert voor 75 jaar Vic Nees een onberispelijke uitvoering van het Trumpet Te Deum. Nu kiest Peter Dejans voor het Concerto per la beata Vergine, een prachtig concerto voor hobo en koor. Daarnaast zingt het koor het briljante en meeslepende
Singet den Herren ein neues Lied. Als omkadering horen we werk van Daan Manneke voor koor en saxofoon, van Rudi Tas en een creatie van Kurt Bikkembergs: Tombeau à 5, Déploration sur la mort de Vic NeesHerdenkingsconcert, 28 maart 2018, Abdijkerk Grimbergen (Concert van CC Strombeek)
Info en tickets

 

Meer weten over het leven en werk van Vic Nees?

Voor zijn 75ste verjaardag gaven Koor&Stem en Uitgeverij Davidsfond in 2011 samen het boek O Song – Vic Nees, portret van een koorcomponist uit. In dat boek lees je alles over Nees’ leven en werk als componist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog, zijn liefde voor het woord, zijn nationale én internationale uitstraling. De monografie werd aangevuld met een volledige catalogus van zijn werken. Het bevat ook een prachtige compilatie-cd met fraaie studio-opnamen van zeer hoog niveau uit het VRT-archief waarbij Vic Nees zijn eigen Omroepkoor dirigeert. 

Beschikbaar in webshop

Surf naar onze website Koorklank, beluister de vier gratis werkjes en download de partituur voor je hele koor.