U bent hier

Koorbox om online samenzang mogelijk te maken

Koorwereld

In het kader van de World Choir Games slaan Koor&Stem en het Leuvense onderzoekcentrum Imec de handen in elkaar. Er wordt momenteel onderzoek verricht naar het effectief mogelijk maken van online samenzang, in real time dus en met de koorzangers op verschillende locaties.

De geluidskwaliteit en vertraging op het signaal van klassieke online vergadersoftware zoals Zoom of Teams laat het momenteel niet toe om samen te zingen, elke vertraging van meer dan 10 tot 20 milliseconden leidt tot een ondraaglijke kakofonie. Dat hebben we met z'n allen kunnen ervaren tijdens de lockdown. Ter vergelijking: bij een gewoon online gesprek valt een vertraging van 40 milliseconden amper op.

De uitdaging bestaat er dus in om de vertraging zo klein mogelijk, bijna onmerkbaar te krijgen. In een eerste fase streeft Imec naar vier prototype 'koorboxen', eentje voor elke stem, voorzien van een koptelefoon, een microfoon en een scherm waarop de dirigent te zien is. Een snelle internetverbinding, misschien wel 5G, moet het geheel stroomlijnen. 

Hilde Crevits, Vlaams minister voor Innovaties (CD&V), financieert het onderzoeksproject. Imec stelt na afloop van het project alle kennis en technologie ter beschikking via open source, zodat ook anderen of commerciële partners snel op de kar kunnen springen.

meer op website Imec

Beluister hier het interview op Radio2 met Jan Adriaenssens, Imec Antwerpen 

Terug naar boven