U bent hier

Nieuwe inspiratiegids zingen met personen met dementie

Wist je dat samen zingen een gratis activiteit is waarbij mensen met dementie en familie opnieuw verbinding kunnen maken? Als het moeilijk wordt om je emoties onder woorden te brengen of als de woorden reeds zijn weggevallen, is het niet evident om contact te blijven maken. Via muziek kan er opnieuw verbinding gemaakt worden, daarom is samen zingen met personen met dementie zo waardevol! 

1 op de 5 Vlamingen heeft kans om geconfronteerd te worden met dementie. Tegen 2030 verwachten we een stijging van 25% en tegen 2070 zou het aantal personen met dementie verdubbeld zijn. 70% van de personen met dementie woont thuis en wordt begeleid door een mantelzorger. Beide groepen riskeren in een sociaal en maatschappelijk isolement te raken. Die verwachte stijging stelt ons voor enkele maatschappelijke uitdagingen. In onze projecten rond zingen met (thuiswonende) personen met dementie willen we een antwoord bieden op die uitdagingen door de kracht van het samen zingen te gebruiken als middel om contact te leggen tussen de persoon met dementie en de familie. Samen zingen met mensen met dementie zorgt voor hernieuwd contact en verbinding. Zingen bevordert de levenskwaliteit en  heeft tal van voordelen: zingen reduceert stress, geeft meer mentale weerstand, brengt mensen bij elkaar en haalt personen uit hun isolement. 

We trachten met Koor&Stem alle initiatieven rond zingen met personen met dementie te ondersteunen. Tegelijkertijd borrelen allerlei vragen op over de opstart van dergelijke initiatieven. Daarom schreven we deze inspiratiegids. Een praktische en hands-on methode om zelf aan de slag te gaan, met de optie om dieper op bepaalde onderdelen in te gaan aan de hand van verdiepingsmateriaal op onze website. We focussen ons in deze gids op samenzanginitiatieven in groep en nodigen je uit om de mogelijkheden van samen zingen te ontdekken. We bieden een antwoord op de vaak gestelde vragen, bespreken de belangrijkste startmogelijkheden en geven je handvaten en voorbeelden vanuit het werkveld.

Meer informatie?

Neem een kijkje op de projectpagina en download gratis jouw inspiratiegids

Meer info nodig? 

Aarzel niet om te mailen of te bellen: lise.polfliet [at] koorenstem.be, 03 237 96 43

Terug naar boven