U bent hier

Open brief door onze directeur Jeroen Keymeulen

Amateurkunsten

Geachte mevrouw Berx

Neen, dit wordt geen politiek schrijfsel. Niet de zoveelste tirade waar een rechts beleid wordt aangehaald als doodsteek aan de cultuursector. Niet de zoveelste opinie waar ook de linkse zijde het moet ontgelden. Neen, aan zo’n tekst begin ik niet - links en rechts interesseren me nu vooral als ik een drukke straat oversteek. 

Neen, het is ook geen klaagzang over hoe moeilijk het was om in de cultuursector een sociaal vangnet voor iedereen te verkrijgen tijdens deze corona-crisis. Ik ga niet zeuren over hoe lang er werd gewacht om de sector opnieuw te starten. En in deze verwarrende tijden kon ik een onduidelijke maand juni met regelgevingen op federaal niveau, die (te) laat doorsijpelden naar het Vlaamse niveau, ook nog wel verdragen.

Neen, het lijkt een positief verhaal, dat ik vertel. Over hoe de cultuursector hier en daar als eerste de deuren sloot, nog voor de lockdown dat verplichtte. Over hoe ik zag dat de culturo’s hun maatschappelijke meerwaarde belangeloos inzetten tijdens de eenzame quarantaine-maanden. Over hoe belangenbehartigers, koepelorganisaties, verenigingen en artiesten een online aanbod creëerden, en zichzelf probeerden heruit te vinden. Over hoe de sector met uitgewerkte protocollen voor een veilige heropstart kwam, lang voordat de politiek ze klaar kreeg. Over hoe de zware klappen een constructieve dialoog toch niet in de weg stonden.

Maar nu is het op. Het afkondigen van strenge maatregelen voor de volledige provincie Antwerpen had opnieuw een harde impact op zowel de professionele als de amateur cultuursector. Alle culturele evenementen werden afgelast, amateurkoren en -orkesten mogen blijkbaar met slechts 10 personen repeteren en theatergezelschappen voorzien misschien best monologen? 

De cultuur wordt neergeslagen, alsof het het virus zelf is. 

Dit is een roep tot een transparante argumentatie. Geef ons inzicht, en we kunnen volgen. Toon ons welk cultureel evenement of welke koorrepetitie in de provincie Antwerpen deze tweede golf veroorzaakt heeft. 

Dit is tevens een noodkreet tot een onderbouwde argumentatie. Vertel ons waarom, en we zullen het begrijpen. Stuur ons dus niet weg met theatergangers die nadien een praatje doen, als reden voor de sluiting van theater, maar niet voor bioscopen.

Dit is vooral een dringende vraag tot dialoog en overleg. Dan kan ik u vertellen dat in onze protocollen 1,5m afstand houden niet als voldoende wordt beschouwd. Dan kan ik u uitleggen aan welke strenge richtlijnen de cultuursector zich dient te houden. Dan kijk ik uit naar uw verduidelijking waarom een veilig georganiseerde culturele activiteit gelijkgesteld wordt met een ongecontroleerde samenscholing. Dan luister ik graag naar uw verheldering waarom fitnesscentra wel open mogen en waarom u een beslissing over koning voetbal wel terugstuurt naar de bevoegde minister. 

No mercy voor het coronavirus, zegt u?
No mercy voor de cultuur, lijkt het mij.


Hoogachtend

Jeroen Keymeulen
directeur Koor&Stem vzw

 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven