U bent hier

Oproep aan componisten door VRK en ComAV

Naar aanleiding van de World Choir Games 2020 lanceren het Vlaams Radiokoor en ComAV een oproep voor het insturen van nieuwe Vlaamse koormuziek. Via deze weg willen ze oproepen om bestaande (21ste-eeuwse) of nieuwe koorwerken in te zenden van maximum 4 minuten.

Als je vandaag kijkt naar de nieuwe muziek die geschreven wordt, kan je vaststellen dat er in heel veel verschillende stijlen geschreven wordt. Er is geen overheersende stijl of predominant kader waar componisten zich aan (moeten) houden. Meer en meer kiezen componisten voor een hele individuele taal waarin elementen uit het verleden en verwijzingen naar andere muziekstijlen en ander kunstvormen aan bod komen. De vocale a capella muziek heeft in de middeleeuwen en de renaissance een zeer dominante rol gespeeld. Vanaf de Barok verdween de a capella muziek meer naar de achtergrond en werden koren meer ingezet samen met instrumentale ensembles.

Vandaag zien we een sterke toename van het belang van de vocale muziek zowel op gebied van nieuwe composities maar ook op gebied van publieke interesse. We zien bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, de Baltische staten, Scandinavië componisten die zich toespitsen op de vocale muziek die een mooi internationaal palmares kunnen voorleggen. De Vlaamse nieuwe koormuziek wordt vaak stiefmoederlijk behandeld en is daardoor op internationaal vlak grotendeels onbekend en daarom vaak onterecht onbemind.

De geselecteerde stukken worden opgenomen onder leiding van Bart Van Reyn en uitgebracht via digitale kanalen en op cd. Deze eerste cd zal gepresenteerd worden ter gelegenheid van de World Choir Games.

website vrk

Wij hebben in Vlaanderen wetenschappers, beeldende kunstenaars, theater regisseurs, schrijvers en sportmensen die internationaal tot de wereldtop behoren. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dat talent er niet is op gebied van muziekcreatie.

Daarom willen wij een eerste aanzet geven om op zoek te gaan naar dat talent en de componisten een platform geven om hun muziek in optimale omstandigheden te kunnen aanbieden. Daarvoor gaan het Vlaams Radiokoor en dirigent Bart Van Reyn de komende jaren in samenwerking met ComAV en eventuele andere partners die hieraan willen meewerken een traject uitstippelen waarin de goede, nieuwe Vlaamse muziek een kans krijgt om te bloeien. Dit zal gebeuren door opnames, integreren in onze eigen programma’s en formele en informele promotie via onze netwerken. We zullen dit niet doen door compositiewedstrijden uit te schrijven maar op basis van ingezonden muziek.

Als we de ambitie willen hebben om op internationaal vlak met de nieuwe Vlaamse muziek aansluiting te vinden, moeten we ook kritisch durven zijn. De ingezonden muziek zal gescreend worden op kwaliteit, originaliteit, uitvoerbaarheid en programmeerbaarheid net zoals dat gebeurt met internationaal repertoire.

richtlijnen

  • Bestaande werken uit de 21ste eeuw of nieuw geschreven werk van max. 4 min.
  • Bezetting:
    • 24-koppig koor (6+6+6+6 of 3+3+3+3+3+3+3+3 of …)
    • koor a capella of koor met piano (geen orgel)
  • Indien er tekst gebruikt wordt dient deze rechtenvrij te zijn of nieuw geschreven
  • Alle werken dienen opgestuurd te worden in pdf-formaat ter attentie van Alain De Ley naar adl [at] vlaamsradiokoor.be

Deadline inzendingen: uiterlijk 1 augustus 2019

De geselecteerde stukken worden opgenomen onder leiding van Bart Van Reyn en uitgebracht via digitale kanalen en op cd. Deze eerste cd zal gepresenteerd worden ter gelegenheid van de World Choir Games.
 

Stuur jouw koorwerk in uiterlijk 1 augustus 2019. Geselecteerde stukken worden opgenomen door het VRK en uitgebracht naar aanleiding van de World Choir Games 2020.
Terug naar boven