U bent hier

Over samenzijn en samen zingen missen

Amateurkunsten

De reeks Cultuur in Nood van De Standaard stond op 19 mei stil bij het wel en wee van sociaal-culturele en amateurkunstenorganisaties in coronatijden: 'Er zijn al 50.000 activiteiten geannuleerd in het socioculturele leven, en het is ondui­delijk hoeveel er nog zullen volgen. Mensen snakken naar een ontmoeting’.

Ze ontmoeten elkaar in koren, voordrachten, uitstapjes, fanfares en crea-ateliers. Soms zijn ze jong, soms oud en soms de twee door elkaar. Ze zijn met ontzettend veel. Sinds het begin van de lockdown zijn er al meer dan 50.000 activiteiten geschrapt, berekende De Federatie, de koepel van socioculturele organisaties en amateurkunstgroepen.

Daardoor konden ruim anderhalf miljoen mensen niet deelnemen aan hun favoriete tijdsbesteding. ‘Ik had nooit gedacht dat ik het zo zou missen’, zegt Lotte Van Gastel (29), die in twee koren zingt. ‘We zijn met bijna veertig en ik ben een van de jongsten. We hebben Zoombabbels opgezet, maar samen zingen lukt niet. Op elk platform dat we uittesten, zit er vertraging. Het wordt kakofonie. ’Haar koordirigent heeft voor het eerst haar stemgroep, die van de sopranen, opgeroepen om samen online een partituur door te nemen. Maar elkaar in levenden lijve ontmoeten, zit er nog niet in. ‘We hebben het advies uitgestuurd om de koorwerking stil te leggen tot eind augustus’, zegt Jeroen Keymeulen van Koor&Stem. ‘Voor 8 juni kunnen we volgens de Veiligheidsraad niet samenkomen. En meestal ligt het koorleven stil tijdens de zomer. Heeft het zin om er voor drie weken nog aan te beginnen? Daarom hebben we eind augustus als richtdatum genomen.’

Dit artikel van Geert Sels verscheen in DS van 19 mei 2020. (reeks: Cultuur in Nood) Ook te lezen op de website van De Federatie.

Lezen op Defederatie.be

Terug naar boven