U bent hier

Samen zingen in kleuren

#veiligsamenzingen

Sinds 1 september maakt ook het basisprotocol cultuur gebruik van kleurcodes, net zoals dat in onderwijs en sport het geval is. Voor elke kleurcode worden standaard maatregelen beschreven, aangepast aan de pandemische situatie. Het is een helder en duidelijk kader dat perspectief biedt voor de verdere werking van een culturele vereniging.

Onze verontwaardiging over het verbod op (koor)zang in code oranje werd opgepikt door het kabinet en departement Cultuur. Ook in de Commissie Cultuur werd dit verbod uitvoerig besproken met minister-president Jan Jambon. Koor&Stem kreeg dan ook vrij snel de uitnodiging tot overleg. We berichtten al eerder dat dit overleg constructief was verlopen en zijn dan ook blij dat we vandaag het resultaat ervan kunnen delen met jullie.

Zingen in code oranje mag

Eerst de belangrijkste wijziging: (koor)zingen wordt zowel in code geel als in code oranje van het basisprotocol cultuur toegestaan. Het eerdere verbod in code oranje is dus van de baan. Een verbod op (koor)zingen in code rood blijft wel behouden, net zoals in vele andere sectoren geldt.

Wijzigingen afstandsmaatregelen en mondmaskergebruik

Voor de disciplinespecifieke maatregelen voor zingen kon Koor&Stem ook enkele kleine versoepelingen verkrijgen. Zingen zonder mondmasker wordt nu mogelijk als je 3m onderlinge afstand tussen de zangers kan houden. Die afstand kan je reduceren tot 1,5m als je één van deze bijkomende veiligheidsmaatregelen toepast:

  1. het dragen van een mondmasker (of goedgekeurd alternatief) of
  2. het plaatsen van plexischermen tussen de zangers of
  3. àlle zangers op één rechte lijn en recht voor zich uit zingen (en dus niet naar elkaar toe)

Deze maatregelen zijn zowel in code geel als in code oranje van toepassing.

In vergelijking met de vorige maatregelen (2m afstand met mondmasker) is dit voor alle koren een verbetering (1,5m afstand met mondmasker). Bovendien bestaan er nu mogelijkheden om het mondmasker te vermijden en toch veilig samen te zingen.

Dat het normale koorzingen nog niet kan, is wel duidelijk. Dat we enkel in code groen kunnen terugkeren naar het oude, is meer dan te begrijpen. Toch is Koor&Stem heel blij dat er geluisterd werd naar onze noodkreet en die van vele duizenden zangers. Er ligt nu een helder protocol dat flexibel genoeg is om veilig samen te kunnen zingen, en vooral: om te kunnen blijven zingen.

Repetitiefoto: Terpsichore, Oostrozebeke
Terug naar boven