U bent hier

Toontje Hoger

Allemaal lachende gezichten bij ons bezoek aan Toontje Hoger, het schoolkoor van Klim-op uit Bavegem.

Eén van de fijne effecten van het Zingende Schoollabel is dat we regelmatig nieuwe schoolkoren ontdekken. Zo ook in Bavegem. Onder leiding van Jolien D'Hondt zingt het schoolkoor Toontje Hoger vol overgave bij ons bezoek. De leerkracht uit het vijfde leerjaar leidt een groep van een dertigtal kinderen met ook flink wat zingende jongens. Ze repeteren iedere week tijdens de middagpauze.

Jong geleerd

Juf Jolien zong vroeger jarenlang zelf in het schoolkoor van haar lagere schoool in Sint-Lievens-Houtem en heeft er mooie herinneringen aan. Daarom dat ze besloot ook in haar huidige school een schoolkoor op te richten. En dat bestaat ondertussen al meer dan tien jaar.

Betrokken bij schoolse activiteiten

Het schoolkoor wordt regelmatig betrokken bij schoolse activiteiten. Zo ondersteunen de kinderen bij de eerste communie, zingen ze op het grootoudersfeest van de kleuters, bij het schoolfeest of tijdens de viering aan het einde van het jaar. Dat heeft als voordeel dat alle kinderen van de school het schoolkoor goed leren kennen. Juf Jolien werkt in het schoolkoor namelijk alleen met de bovenbouw en door het contact met de kinderen uit de onderbouw tijdens andere momenten, is de aangroei van het koor nooit een probleem. Integendeel!

Ook buiten de school

Ook buiten de school laat Toontje Hoger van zich horen. Dit jaar trok het het schoolkoor in de kerstperiode met de derde kleuterklas naar het WZC Ter Kimme in Sint-Lievens-Houtem. De kleuters speelden het kerstverhaal en het schoolkoor bracht kerstliedjes voor alle bewoners. Niets mooier dan de fonkeling in de ogen van het publiek bij het horen van heldere kinderstemmetjes.

Tijdens de eerste week van 2023 gebruikten leerlingen van de lagere school het samen zingen als middel om geld op te halen voor het goede doel. Door in het dorp van deur tot deur te gaan met een lied en een nieuwjaarswens verzamelde de school een mooi bedrag op voor Ride2Live.

Bekend in de buurt

De parochie en de buurt kennen het schoolkoor en engageren hen waar nodig. Zo mocht Toontje Hoger enkele jaren geleden zingen bij koninklijk bezoek in de fabriek van de gemeente. Een onvergetelijk moment. Op die belangrijke momenten trekken de kinderen natuurlijk hun Toontje Hoger T-shirt aan, een gegeerd item dat je als geëngageerde schoolkoorzang na je lagere schooltijd mag meenemen als souvenir. Goed bezig, Toontje Hoger!

Wist je dat?

Je als schoolkoor ook apart kan aansluiten bij Koor&Stem? Je kan dan koorcoaching aanvragen en krijgt bezoek van een professionele zanger of dirigent. Zeker de moeite waard!

Terug naar boven