U bent hier

Trapzingen

Zingen op school

De dag al zingend inzetten, dat wil iedereen toch? In de basisschool van Steinerschool Gent gebeurt dat maar liefst honderd dagen per schooljaar.

Twee koren

In de Steinerschool in Gent zingen de leerlingen veel. De klasleerkrachten zingen niet alleen dagelijks in klasverband, er bestaan ook twee schoolkoren met elk zo'n 75 kinderen: eentje voor de jongste klassen (eerste, tweede en derde leerjaar) en eentje voor de oudste klassen (vierde, vijfde en zesde leerjaar). Die koorzangmomenten zijn opgenomen in het lessenrooster en maken deel uit van de schoolwerking. Op die manier zingen alle leerlingen mee: enthousiast of verlegen, toonvast of brommend. 

Trapzingen

Tien jaarfeesten telt de kalender op de Steinerschool. Denk aan Kerstmis en Pasen, maar ook aan Maria Lichtmis of Sint-Jan. Tijdens die jaarfeesten zingt de hele school met instrumentale ondersteuning van leerkrachten en geëngageerde ouders. Twee weken vóór zo een jaarfeest zingen alle kinderen aan de enorme trappen van de school, buiten. Dat gebeurt dan iedere ochtend gedurende 15 à 20 minuten. Tel even na: 2 weken ofte 10 dagen voor elk jaarfeest betekenen 20 weken of 100 dagen ochtendstondes waarbij jong en oud op de speelplaats verzamelen met leerkrachten én ouders, want die mogen ook meezingen. Ieder kind dat deze school verlaat, doet dat met een hoop jaarfeestliederen - a cappella repertoire met zowel blijvende hits als nieuwe liedjes  - die doorheen de jaren gestaag en zorgvuldig in het geheugen gebijteld worden. De evidentie van het samen zingen en het plezier ervan maken deel uit van het pedagogisch project. Zo slaat de school veel vliegen in één klap om het label Zingende School ten volle te verdienen.

 

Terug naar boven