U bent hier

Ultima voor The Ostend Street Orchestra

Amateurkunsten

The Ostend Street Orchestra wint de Vlaamse cultuurprijs voor Amateurkunsten. Het initiatief heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van het integreren van muzikanten met heel verschillende muzikale én sociale achtergronden.

kleinVerhaal is een sociaalartistieke organisatie met hoofdkwartier in Oostende. Mensen uit alle geledingen van de maatschappij komen er samen in muziek- en filmateliers. En één daarvan is The Ostend Street Orchestra. TOSO ontstond in 2014 als antwoord op de perceptie die de Oostendse dak- en thuis­lozen reduceerde tot ‘overlast’. kleinVerhaal wilde de negativiteit ombuigen in iets constructiefs door met hen een muziekgroep te beginnen. Intussen is het orkest allang geen ‘daklozenorkest’ meer, maar een super­diverse mix van professionals en liefhebbers uit alle lagen van de bevolking. 

TOSO groeide ondertussen uit tot een weerbarstig muziekorkest met in de rangen een 25-tal muzikanten van erg uiteenlopende sociale en muzikale achtergronden: mét en zónder dak boven het hoofd, geboren en getogen Oostendenaars, maar ook ‘nieuw aangespoelden’, jong en oud, mensen met kleine en grote littekens. Jazzmuzikanten Ilse Duyck (Ilse Duyck Group), Giovanni Barcella (BackBack), Bart Maris (Flat Earth Society) en Yamen Martini (Jaune Toujours) zijn de vaste coaches en sleutelen samen met de groep aan een organisch en voortdurend wisselend repertoire, gestoeld op improvisatie, ongehinderd door stijl of genre.

Ga naar ultimas.be
Over kleinverhaal

Ultimas 2018 - The Ostend Street Orkestra

Het orkest opende vorige zomer Theater Aan Zee en verscheen de afgelopen jaren op podia van onder meer CC De Grote Post, Leffingeleuren, C-Mine, Manifiësta, De Figuranten en Kunstencentrum Vooruit. TOSO maakte in 2016 het album ‘TOSO Studio Compilation Volume I’ en ging samenwerkingen aan met onder andere Le Grand Orchestre National Lunaire uit La Louvière en het collectief Lucinda Ra met Simon Allemeersch. In 2016 draaide regisseur Dany Deprez een documentaire waarin de groep en haar leden werden geportretteerd. Afgelopen jaar organiseerde het orkest de tweede editie van de fameuze TOSO Big Jam op de kiosk in het Oostendse Leopoldpark, een muziekfeest waarop iedereen welkom was om samen te komen jammen en zingen. Daarnaast maakte TOSO in 2018 samen met KRANKLAND de dadaïstische rouwstoet “Danse Massacre” in kader van GoneWest.

Het straatorkest uit Oostende wint de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten 2019.
Terug naar boven