U bent hier

Veilig samen zingen mag

#veiligsamenzingen

De afgelopen weken kon je er niet naast kijken: het aantal coronabesmettingen stijgt exponentieel snel, waardoor er nood is aan verstrengingen en (nog) grotere voorzichtigheid. Daarom werden er op het Overlegcomité van vrijdag 16 oktober 2020 nieuwe maatregelen beslist. Welke impact hebben deze federale beslissingen op het basisprotocol cultuur, en wat betekent dit dan concreet voor de kooractiviteiten?

Het belang van het Vlaamse basisprotocol cultuur

Het was een vraag die Koor&Stem al even bezig hield: hoe zullen de nieuwe federale maatregelen, en de veelbesproken barometer, impact hebben op het basisprotocol cultuur? De laatste maanden onderhandelden we intensief, tezamen met De Federatie en de andere amateurkunstenorganisaties, over de bepalingen in het protocol cultuur. In overleg met de GEES en later CELEVAL kwamen we tot strenge disciplinespecifieke maatregelen die het veilig samen zingen mogelijk maken. De afgelopen maanden repeteerden dirigenten, zongen zangers en bloeide onze favoriete hobby weer op, waarbij iedereen zich verantwoord en verstandig aan het protocol hield.

Koor&Stem is aangenaam verrast en dankbaar dat het Overlegcomité deze inspanningen, zowel in grondige voorbereiding als in veilige uitvoering, waardeert en erkent door niet halsoverkop in te grijpen op de cultuursector. Wel wordt er deze week overleg gepland om de huidige, "heel goeie" (dixit Frank Vandenbroucke) protocollen te herbekijken om ze in lijn te brengen met de federale barometer. 

Samen met onze partners zullen we deze harmonisatie-oefening van dichtbij opvolgen.

Je kan veilig blijven samen zingen...

Het protocol cultuur, en de leidraad van Koor&Stem, scheppen een duidelijk kader om veilig samen te zingen. De disciplinespecifieke adviezen werden gebaseerd op verschillende internationale onderzoeken. CELEVAL vertaalde die bovendien in voorzichtigere regels dan dat de onderzoeksresultaten adviseerden. Verantwoord, verstandig en secuur organiseren volgens de regels van het protocol maakt nog steeds dat je veilig kan blijven samen zingen.

Voorlopig mag je koor dus blijven repeteren volgens de regels van basisprotocol cultuur in code geel. 

...maar blijf waakzaam

Koor&Stem keek de voorbije maanden met bewondering naar tal van voorbeelden van verantwoorde en veilige organisatie van kooractiviteiten. Het is mede dankzij jullie inspanningen, jullie voorzichtigheid en jullie verantwoordelijkheidszin dat er vanavond vertrouwen werd gegeven aan de cultuursector. Koor&Stem hoopt dan ook ten stelligste dat jullie blijven samen zingen, maar roept wel op tot een blijvende waakzaamheid.

Zit je met vragen of twijfels, aarzel dan niet om die via onze website te stellen!

Corona Toolkit

 
Repetitiefoto Couleur Vocale, Berchem
Terug naar boven