U bent hier

Ventileren tijdens het repeteren: groepsaankoop CO2-meters

Een goede ventilatie en verluchting van je binnenruimte kan het risico op besmetting aanzienlijk verminderen. Daarom doet Koor&Stem mee aan een groepsaankoop van CO2-meters. Wil je een degelijke en betaalbare CO2-meter om te gebruiken tijdens de kooractiviteiten?

In slecht geventileerde ruimtes kunnen microdruppels, waarin het virus mogelijk aanwezig is, tot 3 uur lang in de lucht blijven. Het kan dat personen besmet geraken door deze zgn. aerosollen, zelfs als je 1,5m afstand houdt. Door te ventileren en te verluchten worden die microdruppels naar buiten afgevoerd en beperk je het aantal in de binnenlucht. Zo verkleint de kans op besmetting. Het is een extra laag van bescherming tegen het virus en vaak gemakkelijk te realiseren.

Ventileren en/of verluchten?

Ventileren is voortdurend (24/7) lucht verversen van een binnenruimte. Dit kan mechanisch gebeuren met een actieve aanvoer van verse lucht en actieve afvoer van vervuilde lucht. Dergelijke systemen zijn niet altijd voorzien, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Eén of meerdere ramen blijvend open zetten, op kip-stand, zorgt vaak ook al voor voldoende luchtdoorstroming.
Verluchten is eigenlijk een boost geven aan je ventilatie door kortstondig veel verse lucht de ruimte binnen te brengen, bv. door alle ramen en buitendeuren te openen. De combinatie van ventileren (continu) en verluchten (kortstondig en geregeld) is een effectieve manier om de verzadiging van aerosollen tegen te gaan.

De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een indicator voor de luchtkwaliteit. Dit kan je gemakkelijk zelf meten met een CO2-meter

De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht is een indicator voor de luchtkwaliteit.  Dit kan je gemakkelijk zelf meten met een CO2-meter. Ook daarom gaven we in onze leidraad "Veilig samenzingen" (september 2020) als tip mee om een CO2-meter aan te schaffen. Tijdens de repetitie kan je dan de verzadiging in het oog houden. Is die te hoog? Dan is het tijd om ramen en buitendeuren open te gooien. In het basisprotocol cultuur lezen we dat je moet streven naar waarden die standaard niet hoger zijn dan 900 ppm (parts per million) en onder het niveau van 1200 ppm blijven. Een CO2-meter is dus geen overbodige luxe!

groepsAANKOOP CO2-METERS tot 31/12

Daarom doen we mee aan een groepsaankoop van CO2-meters, georganiseerd door Scwitch, Sociare, Formaat en De Federatie. Die kunnen we ook openstellen voor onze aangesloten koren. Wil je een degelijke en betaalbare CO2-meter om te gebruiken tijdens de kooractiviteiten?

Scwitch ging op zoek naar CO2-meters die voldoen aan de richtlijnen van de overheid. Na marktonderzoek en advies van experts viel de keuze op 3 toestellen van ATAL op basis van prijs-kwaliteit, expertise, ervaring en garantie en oog voor duurzaamheid. Je kan zelf kiezen voor een toestel dat het beste aansluit bij de werking van je organisatie. Een koor dat een CO2-meter wil gebruiken in het repetitielokaal heeft nu eenmaal andere behoeftes dan een organisatie die een volledig beleid rond luchtkwaliteit wil opzetten. De drie toestellen zijn kwalitatief evenwaardig en allemaal verplaatsbaar. Het verschil zit vooral in de extra mogelijkheden. 

Basistoestel (MB450NV)

Dit toestel meet correct de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-waarden en geeft duidelijk, via kleurencode en cijfers, aan wanneer je maatregelen moet nemen. Ideaal als je als organisatie het toestel vooral gebruikt om de luchtkwaliteit tijdens je activiteit in het oog te houden. Stekker in het stopcontact en meten maar. 

  • Scwitch-tarief:  €139 incl. btw (€114,88 excl. btw)
  • Prijsvoordeel:  het toestel kost normaal €204,49 incl. btw (€169 excl. btw)

Toestel met externe opslag (MB450SD)

Dit toestel heeft een SD-kaart waardoor je de waarden ook kan opslaan in je computer. Zo kan je de historiek bijhouden in Excel en grafieken trekken om na te gaan in welke periode bepaalde waarden al dan niet overschreden werden. Handig om op basis van die info in te schatten op welke momenten pieken of dalen verschijnen. Als je dit koppelt aan de activiteit die op dat ogenblik plaatsvond, kan je per soort activiteit maatregelen nemen. Met additionele Easy View software kunnen van verschillende metingen overzichtelijke grafieken worden gemaakt.

  • Scwitch-tarief: €175 incl. btw (€144,63 excl. btw)
  • Prijsvoordeel:  het toestel kost normaal €228,69 incl. btw (€189 excl. btw)

Toestel met WIFI (MB450SD-W)

Deze versie beschikt naast externe opslag ook over WIFI en stuurt realtime data naar de webapplicatie www.onlinesensor.be  waardoor je op ieder moment beschikt over de huidige metingen. Wanneer de door jou ingestelde meetwaarden worden overschreden, kan er naar een onbeperkt aantal gebruikers een e-mail worden verzonden. Ook belanden er uitgebreide dag-, week- of maandrapporten automatisch in je mailbox. Deze data worden minimaal twee jaar bewaard. Het permanent meten van het binnenklimaat was nog nooit zo eenvoudig.

  • Scwitch-tarief: €319 incl. btw (€263,64 excl. btw)
  • Prijsvoordeel:  het toestel met 3 jaar software-abonnement kost normaal: €536,03 incl. btw (€443 excl. btw)

Meer informaties over de 3 types toestellen

De verzendkosten bedragen 15 euro (excl. BTW) per levering. Bestel je meerdere toestellen in één keer (op hetzelfde adres), dan betaal je dus €15 (excl. BTW) voor het geheel. Als je meer dan 10 toestellen op één adres laat leveren, vervallen de transportkosten. 

HOE BESTELLEN?

  1. Download de bestelbon, vul die in en sla het bestand op; 
  2. Stuur de bestelbon naar Koor&Stem via e-mail naar tessa.janssen [at] koorenstem.be (met als titel: Bestelling CO2-meter + naam vereniging)
  3. In samenspraak met Scwitch verzamelt Koor&Stem alle bestellingen van haar leden om ze vervolgens gebundeld en op regelmatige tijdstippen (wekelijks) aan Scwitch te bezorgen, die eveneens wekelijks bestellingen plaatst.

Lees meer over ventileren en verluchten

Agentschap Zorg & Gezondheid

Terug naar boven