U bent hier

Vijfde versie van het basisprotocol cultuur van kracht

#veiligsamenzingen

Sinds 24 augustus is de 5e versie van het basisprotocol cultuur van kracht. Daarin staan enkele belangrijke wijzigingen die we onder de aandacht willen brengen. Verder nog een update en extra informatie over zingen in erediensten, in het onderwijs en tijdens concerten.

Coronamaatregelen voor koren

In tegenstelling tot de 'algemene mondmaskerplicht' in versie 4 wordt het dragen van een mondmasker in het algemeen aangeraden, zeker in binnenruimtes of waar veel personen samen zijn. Het wordt pas verplicht indien de afstand van 1,5m tussen elk individu niet 100% gewaarborgd kan worden. Voor alle duidelijkheid: zingen doe je hoe dan ook verplicht mét mondmasker.

In de praktijk kan bijvoorbeeld een dirigent wel, wanneer hij niet zingt en op voldoende afstand staat en/of vanachter plexi dirigeert, weer als vanouds de koorleden aanspreken en beter contact maken.

Dat er voor -12jarigen minder strenge veiligheidsvoorschriften gelden, blijft behouden. Maar de regel dat bij gemengde groepen (jonger en ouder dan 12 jaar) iedereen zich moet houden aan de strengste regels, verdwijnt. Dus geen mondmaskers meer voor -12jarigen in gemengde groepen. Wel afstand houden van (+)12jarigen. 

Die update is intussen ook verwerkt in onze toolkit corona: onze leidraad werd in die zin aangepast en de nieuwe versie van het basisprotocol cultuur is er ook te downloaden.

Zingen in erediensten

Vanaf 1 september wordt door de Bisschoppenconferentie opnieuw toegelaten om met je koor te zingen tijdens erediensten. Na overleg met Koor&Stem werden de disciplinespecifieke maatregelen vanuit het basisprotocol cultuur overgenomen. Bovenop vraagt men in het draaiboek dat de zangers geschrankt opgesteld staan. Zo’n zigzag-opstelling werd als tip ook al in de leidraad van Koor&Stem opgenomen. Je vindt een sjabloon in de corona toolkit. 

Zingen in het onderwijs

Met de start van het schooljaar krijgen we heel wat vragen rond het zingen in de klas. Om de geldende regelgeving te kennen moet je hiervoor wel enkele draaiboeken uitpluizen. Zo word je voor bv. zingen in het secundair onderwijs verwezen van het draaiboek secundair onderwijs over het draaiboek deeltijds kunstonderwijs tot het basisprotocol cultuur. In onze leidraad onder hoofdstuk 7.4 vind je een summiere samenvatting. 

Zingen tijdens concerten 

Vanaf 1 september 2020 worden de bezoekersaantallen voor evenementen met publiek opnieuw opgetrokken tot max. 200 personen indoor en max. 400 personen outdoor. De oppervlakte van de ruimte is hierbij steeds bepalend voor de reële mogelijke aantallen – reken hiervoor 4m2 per bezoeker. Het is wel toegelaten om bubbels samen te zetten en genoeg afstand (1,5m) tussen de bubbels te voorzien. 

Repetitiefoto: Amaranthe Oudenaarde
Terug naar boven