U bent hier

Vocal leadership

Dirigeren

In Nederland bestaat nu zo’n drie jaar de opleiding Vocal Leadership: over een vernieuwende manier van koor leiden ontwikkeld in Denemarken. Maar wat is het precies en voor wie is het bedoeld?

Vocal Leadership is de vernieuwende manier van koor leiden die in de afgelopen tien jaar is ontwikkeld in Denemarken door Jim Daus Hjernøe. Sinds 2015 wordt de methode aangeboden op Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam en Fontys Academy of Music and Performing Arts Tilburg. De term ‘koordirectie’ wordt vervangen door ‘vocaal leiderschap’. Het grootste speerpunt van de methode is dat de verantwoordelijkheid voor de muziek wordt gedeeld met de koorleden. 

Bij Vocal Leadership wordt het hoofdvak gegeven door verschillende docenten. Daarbij wordt een combinatie gemaakt van het werken vanaf bladmuziek en het vergroten van de muzikale ‘comfort zone’ door te werken met improvisatie. De oorsprong van Vocal Leadership ligt in de Scandinavische, ritmische koormuziek, maar zoals uit de titel blijkt is de methode stijlvrij. De voertaal in de lessen is afwisselend Engels en Nederlands. Een deel van de lessen vindt online plaats met behulp van een videoconnectie met Denemarken.  

De opleiding is gericht op zowel studenten van conservatoria als op professionals die al werkzaam zijn als koordirigent, zangleraar, muziekdocent of vocal coach en die hun vak een nieuwe impuls willen geven. De voertaal binnen de opleiding is Engels. Nationaal en internationaal gerenommeerde dirigenten en coaches geven de lessen, waaronder Peder Karlsson (voormalig zanger The Real Group uit Zweden), Jesper Holm (Dirigent Vocal Group Touché Denemarken) en de succesvolle Nederlandse dirigenten Merel Martens en Tijs Krammer. De lessen vinden plaats bij Fontys Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en Codarts in Rotterdam.

Meer weten?

In Nederland bestaat nu zo’n drie jaar de opleiding Vocal Leadership. De parttime-opleiding gaat in het najaar weer van start. Deadline van aanmelding is 1 september. Deze duurt 2 jaar en bestaat uit 3 weekenden per semester (12 in totaal).

vocalleadership.nl

 

Terug naar boven