U bent hier

Voorzichtige versoepelingen - update

Advies

Opgelet, sinds 22/03 gelden er opnieuw strengere regels voor -12jaar. Lees hier de update

Op vrijdag 5 maart kwam het Overlegcomité opnieuw samen om mogelijke versoepelingen te bespreken. Na het lezen van het officiële ministerieel besluit en de aftoetsing van een juist begrip ervan kunnen we jullie in dit artikel een overzicht geven van wat we op dit moment weten. Een ruwe tijdslijn, vanaf 8 maart.

Lichte versoepeling voor kinderen tot en met 12

Dit zijn alle kinderen geboren in 2008 en later. 

 • een groepsactiviteit buiten mag met maximum 25 zangers, exclusief begeleiders
 • een groepsactiviteit binnen mag met maximum 10 zangers, exclusief begeleiders
 • tijdens de paasvakantie (5/04 tem 19/04) mogen kampen met 25 personen georganiseerd worden, exclusief begeleiders - er is nog geen duidelijkheid over de regelgeving rond overnachtingen
 • het basisprotocol cultuur in code rood blijft tijdens deze activiteiten onverminderd van kracht
 • vermijd wisselende contacten en er wordt aanbevolen om max 1 buitenschoolse activiteit per kind te kiezen

Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar blijven de huidige regels

Dit zijn alle kinderen geboren van 2007 tot en met 2002.  

 • een activiteit met jongeren mag enkel buiten
 • de groepen mogen uit niet meer dan 10 zangers bestaan, exclusief begeleiders
 • het basisprotocol cultuur in code rood blijft tijdens deze activiteiten onverminderd van kracht
 • vermijd wisselende contacten en kies max 1 buitenschoolse activiteit per jongere

Ook voor +18 zijn er versoepelingen

De categorie +18 betreft alle jongeren en volwassen geboren in 2001 of vroeger.  

Vanaf 8 maart mag je in openlucht met 10 personen samenkomen. Na overleg met het kabinet en departement Cultuur mogen we dit interpreteren als een toelating om ook in georganiseerd verband buiten met 10 mensen samen te komen.

Dat wil zeggen dat je in openlucht vanaf nu opnieuw activiteiten mag organiseren met maximaal 10 mensen, inclusief begeleiders. Je volgt hierbij natuurlijk de gekende regels in het basisprotocol cultuur in code rood, zoals steeds afstand houden, mondmasker dragen en de zangspecifieke maatregelen tijdens het zingen.


Verdere tijdslijn

Vanaf 1 april zitten er nog meer versoepelingen in de pijplijn. Zo is al beslist dat er vanaf 1 april opnieuw zittende publieksevenementen met maximaal 50 personen buiten terug kunnen doorgaan. We hopen dat vanaf 1 april ook de deelnemersaantallen voor culturele activiteiten buiten opgetrokken zullen worden, maar dat zal mogelijks pas op het volgende overlegcomité beslist worden.
Vanaf 1 mei verwachten we nog verdere versoepelingen en een gefaseerd tijdspad naar een volledige heropening. Van zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen we daarover communiceren.

Wat betekent code rood nu weer?

Voorzie een binnenruimte van 10m² per persoon

 • Je voorziet een binnenruimte waarin je een oppervlakte van 10m² per persoon (zangers én begeleiders) garandeert. Dit is nu enkel toepasselijk op de binnenactiviteiten voor kinderen.  Niet voor jongeren (13 tem 18 jaar) en volwassenen, aangezien hun activiteit momenteel verplicht buiten moet worden georganiseerd.

Draag een mondmasker

 • Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen dragen ten allen tijde een mondmasker! Maar gebruik je een opstelling die het mogelijk maakt om te zingen zonder mondmasker? Dan mag je het mondmasker pas afzetten als je op je plaats staat of zit.

Specifieke maatregelen voor zingen

 • De disciplinespecifieke maatregelen voor zingen zijn van kracht. Zangers mogen dan zingen op 3m afstand zonder mondmasker, of met verkleining van afstand tot 1,5m met mondmasker, gebruik van plexischermen tussen de zangers of alle zangers op één lijn die niet naar elkaar toe zingen.

Ga naar Basisprotocol cultuur

Zit je met vragen of twijfels, aarzel dan niet om die via onze website te stellen! Het hele team van Koor&Stem staat voor jullie klaar. 

Corona-update
Terug naar boven