U bent hier

Wat weten koorzangers over het stemapparaat?

Onderzoek

In het kader van een bachelorproef van de opleiding Logopedie & Audiologie voert studente Chréscènthyâ Blanchard momenteel een onderzoek uit waarin ze wil nagaan wat koorzangers weten over het stemapparaat en wat ze doen of niet doen om voor hun stem te zorgen. 

Koor&Stem verleent graag haar medewerking aan dit onderzoek, dat onder meer een brede bevraging voor zangers bevat. We nodigen jullie massaal uit om hieraan deel te nemen: het invullen van deze vragenlijst neemt ongeveer 10 minuutjes in beslag. Wat denk je te weten over de werking van je stem? Welke klachten ervaar je? Wat doe je er zelf aan? Het zijn dit soort vragen die aan bod komen.

Vragenlijst hier invullen

Samenwerking met Thomas More

De samenwerking met Thomas More reikt verder dan dit ene onderzoek, ook verschillenden andere studenten worden begeleid in hun bachelorproef, in relatie tot koorzingen. 
Alexander Van de Sande doet bijvoorbeeld research naar opwarmingsoefeningen voor de ouder wordende stem: welke oefeningen zijn het meest geschikt en waarom.  Anne-Elies Labaere koos als doelgroep de zangers van popkoren en had met zangers van verschillende koren online sessies. Centrale vraag daar: hoe belangrijk is de duurtijd van een stemopwarming? 
Jongensstemmen in kinder- en knapenkoren worden op een bepaald moment geconfronteerd met stemmutatie.    Als dirigent moet je hiermee op een gepaste manier op reageren.  Caroline Van de Wiele bevraagt een schare dirigenten over hun ervaring en aanpak bij stemmutatie. 

De resultaten van al deze onderzoeken zullen in samenspraak met de studenten en hun docenten in het najaar bekend worden gemaakt. Daarnaast zal Koor&Stem ook tijdens het schooljaar 2021-2022 de studenten bij hun onderzoeken begeleiden.

Terug naar boven