U bent hier

Zingende muziekacademie STAP

Zingen op school

Elke muziekacademie is natuurlijk één en al muziek, toch zetten sommige academies extra in op zingen. Zo ook in STAP Roeselare. 

Maak kennis met de koren van STAP

De Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP) zet sterk in op koorzingen: een koor voor iedere graad van de opleiding. Het koor van de eerste graad heet Sing In en ontvangt zangertjes vanaf 6 jaar. Leerlingen kunnen koorinitiatie kiezen als alternatief voor muziekinitiatie, of beide volgen. Zowel ritmiek, beweging, expressie, zang en articulatie komen aan bod.

Heb je de zangkriebels goed te pakken? Dan stroom je aan het einde van de eerste graad door naar Sing In+, het kinderkoor van de tweede graad. De kinderen leren liedjes van over de hele wereld in verschillende talen met veel aandacht voor expressie en maken kennis met eenvoudige meerstemmigheid. De leerlingen nemen deel aan concerten en er is een jaarlijks koorweekend. Zowel Sing in als Sing In+ staan onder leiding van Hans Helsen.

Vanaf de derde graad kom je terecht in het jongerenkoor Schwoeng, onder leiding van Kristof Allaert en Anna Nuytten en met een heuse stemcoach: Lidwien Van Winckel.

In de vierde graad krijg je als volwassene de kans om mee te zingen in Majeur, opnieuw onder leiding van dirigent-componist Hans Helsen.

STAP is op die manier een prachtig voorbeeld van een muziekacademie waarbij zingen volledig en volwaardig is opgenomen in het curriculum van de school. Een schitterend docententeam krijgt bovendien de kans interessante projecten op te zetten of deel te nemen aan externe projecten.

Muziekacademie met schoollied

Deze academie heeft een eigen schoollied! Naar aanleiding van 100 jaar STAP - of beter 101 jaar omwille van corona -  vorig schooljaar, liet de school een eigen schoollied schrijven door Mirjam de Wit: Luchtballet. Het lied werd gecreëerd met honderden kinderen MCV en zal in de toekomst regelmatig te horen zijn tijdens toonmomenten in diverse contexten.

Zingen buiten de muurtjes, een stimulans voor de regio

De academie profileert zich ook buiten haar muren als Zingende School. Zo werkte de academie vorig jaar een project uit waarbij kinderen uit lagere scholen in en rond Roeselare door een reeks workshops toewerkten naar een sfeervol optreden in een heuse spiegeltent. Een aantal van die kinderen zong ook aan het einde van het schooljaar mee in het slotconcert van de academie. Op die manier deelde de school haar expertise met de lagere scholen, liet ze zonder onderscheid kinderen proeven van het zingen en verkleinde ze de stap richting muziekacademie.

Zingeling
Overhandiging logo aan directeur Dirk Lievens ©Guido Rommel

Een aantal projecten verraadt de liefde voor het zingen. Zingeling op reis verenigt alle MCV-klassen van de STAP-filialen en zet hen zingend op het podium. Het Zingelingkamp aan het einde van de zomervakantie staat open voor kinderen van 6 tot 12 om al zingend kennis te maken met STAP. Eén en al Zingende School dus. Wij zijn fan!

©STAP
Terug naar boven