U bent hier

Zuid-Afrikaanse ritmes voor showkoor Rise Up

Internationaal

Showkoor Rise Up stoomt zich klaar voor deelname aan de World Choir Games 2018 in Zuid-Afrika. Op 23 maart 2018 hield een delegatie van het 'Number one' Soweto Gospel Choir een fantastische workshop in Overpelt.

Vanuit Parijs arriveerden ze door het drukke verkeer meer dan een uur te laat in CC Palethe. Het weerhield hen niet om de hele zaal binnen de kortste keren te doen zingen en dansen op het ritme van een Afrikaanse djembe. Drie geselecteerde koorleden, de choreograaf en hun dirigent Jimmy Mashudu Mulovhedzi vertelden aan de hand van hun muziek ook het verhaal van Zuid-Afrika, de geschiedenis, de apartheid. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Nelson Mandela, reizen ze nu door Europa met als missie mensen van alle rassen samen brengen door ze te laten zingen en dansen.

Meer dan 50 zangers van 5 verschillende koren, genoten van een schitterende avond. Dirigent Jimmy, die enthousiast verwelkomd werd op de tonen van een eigen bewerking van het bekende lied Shosholoza, was erg onder de indruk van de warme klank van het koor en van de doordachte choreografie. Zijn woorden waren dan ook: 'No need for instruments to touch the African hearts, just bring your music and Belgian warmth and love'.

No need for instruments to touch the African hearts, just bring your music and Belgian warmth and love.

Voor showkoor Rise Up, de initiatiefnemers van de workshop, was het een unieke gelegenheid om hun komende reis naar Zuid-Afrika nog beter voor te bereiden. Wie had trouwens kunnen denken dat deze onverwachte workshop zou leiden naar een officiële uitnodiging voor een ontmoeting met het Soweto Gospel Choir tijdens de concerttoer in Zuid-Afrika begin juli 2018...
 

Van 4 tot 14 juli vinden in Zuid-Afrika voor de tiende keer de World Choir Games plaats. Gedurende elf dagen nemen koren van over de hele wereld deel aan de competities, de Friendship Concerts en workshops. Twee Vlaamse koren, showkoor Rise Up uit Neerpelt en Jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout, bereiden zich momenteel enthousiast voor op dit muzikale avontuur.

World Choir Games 2018

 

Drie geselecteerde koorleden, de choreograaf en hun dirigent Jimmy Mashudu Mulovhedzi vertelden aan de hand van hun muziek ook het verhaal van Zuid-Afrika, de geschiedenis, de apartheid.
Terug naar boven