U bent hier

Nog maar net het dirigeerstokje ontdekt of heb je al wat ervaring? Of je nu éénstemmige samenzang leidt of complexe koorpartituren aanleert, iedereen komt op een punt dat hij zijn kennis en techniek wil bijschaven of verdiepen. Iedere dirigent kan groeien met de juiste opleiding! 

Opleiding zingen met kinderen

JAARLIJKS, 8 LESDAGEN

Voor iedereen die kinderen op een kwaliteitsvolle manier wil leren zingen. Leer het vocale talent in kinderen wakker te maken, leer hen luisteren, daag hen muzikaal uit en laat hen écht samen zingen! Daar draait het allemaal om in deze opleiding. De opleiding vindt jaarlijks plaats in Lier, in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, en is verspreid over 8 zondagen.


Basisopleidingen koordirectie

JAARLIJKS, 3 LESDAGEN

We organiseren elk jaar een aantal korte basisopleidingen. Tijdens een drietal sessies sessies doe je basiskennis en vaardigheden op en kan je jouw dirigeerskills verfijnen. We werken veel aan slagtechniek en je krijgt de kans om actief met een oefenkoor te werken. De basisopleidingen zijn bedoeld voor beginnende dirigenten en repetitoren die zich willen bekwamen in het dirigeren. Ook dirigenten met ervaring die zich verder willen bijscholen, zijn welkom. We werken met kleine groepen en staan garant voor een individuele aanpak!

Initiatie eenstemmige samenzang

TWEEJAARLIJKS, 4 LESDAGEN

Voor mensen die wel eens eenstemmige samenzang leiden, zoals een kerkkoordirigent, cantor, samenzangleider in een zorgcentrum, catechist, leerkracht, organiseert Koor&Stem een cursus die de basistechnieken van het dirigeren aanbrengt. Cursisten kunnen eigen materiaal meebrengen waarmee tijdens de lessen aan de slag wordt gegaan, zodat de lessen meteen invloed hebben op je eigen praktijk. De cursus bestaat uit een viertal lessen in het ene jaar. Je kunt het jaar erop de vervolgcursus volgen. Elke twee jaar start er opnieuw een groep.

 

Repertoireworkshops of inspiratiedagen
Onze repertoireworkshops staan uiteraard open voor dirgenten en samenzangleiders. Het is een ideale gelegenheid om nieuwe composities te leren kennen, maar ook om aandacht te hebben voor koorklank, stijlkennis, repertoirekeuze… Een inspiratiemoment voor tussendoor!

Opleidingen & repertoiredagen

8 juli 2019 tot 14 juli 2019
Gent
27 april 2019 tot 15 juni 2019
Geel
8 juli 2019 tot 14 juli 2019
Gent

Of misschien is een opleiding in het Deeltijds Kunstonderwijs of aan het conservatorium iets voor jou?

Koordirectie in het DKO

Sinds enige jaren zijn er vier muziekacademies waar je een intensieve opleiding koordirectie kan volgen en waar je een sterke, persoonlijke begeleiding krijgt. Geregeld kan je er beschikken over een oefenkoor.
De muziekacademies van Hasselt (Jos Cuppens & Marcel Lambrichts), Lier (Geert Hendrix & Marleen Deboo), Waregem (Jan Vuye & Wim Verdonck) en Gent (Patrick Debrabandere & Marian Steyaert) bieden deze opleiding aan.

Professionele opleiding aan de hogeschool

In principe gelden alle hier vermelde cursussen en opleidingen voor amateurkoordirigenten. Een professionele opleiding met een bachelor- of masterdiploma als finaliteit kan je volgen aan de Vlaamse hogescholen: LUCA School of Arts (campus Lemmens) en het Koninklijk Conservatorium AP Hogeschool Antwerpen (www.artesis.be/conservatorium)

Postgraduaat kinder- en jeugdkoordirectie

Voor wie een kinder- of jeugdkoor dirigeert en écht de knepen van het vak wil leren, richt het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een postgraduaat kinder- en jeugdkoordirectie in (niveau Hoger onderwijs). Precies omdat kwaliteitsvol zingen met kinderen professionaliteit en een specifieke pedagogische slagkracht vereist. Je krijgt op regelmatige basis lessen over de specifieke didactiek van zingen met kinderen en jongeren. Meer informatie hier

Lees ook

Podiumkans
De open competities van de World Choir Games hebben geen voorselectie maar de champions competities wel. Hoe kan je meedoen?
Podiumkans
De wedstrijd vindt plaats op 29 september 2019 te Sint-Martens-Latem. Volwassen gemengde koren kunnen nog inschrijven tot 14 februari. 
Podiumkans
Ontmoeting en verbroedering van alle soorten koren. Het festival is reeds volzet, het is niet meer mogelijk om je aan te melden.
Terug naar boven