U bent hier

De volgende editie van het Internationaal Koorfestival Vlaanderen - Genk vindt plaats in het laatste weekend van september 2022, van vrijdag 30 september tot zondag 2 oktober. We verwijzen je graag door naar de festivalwebsite voor alle informatie!

Ga naar website

In het weekend van 30 september tot 2 oktober 2022 zal voor de 16e keer het Internationale Koorfestival Vlaanderen plaatsvinden. Deze welbekende koorwedstrijd werd uitgebreid tot een echt koorfestival en een dertig jaar lange traditie in Maasmechelen, vindt de wedstrijd sinds de vorige editie plaats in C-Mine in Genk, in hartje Limburg.  Het verleden en de charme van de oude mijngebouwen gaan er hand in hand met hedendaagse creativiteit: de geschikte plek dus voor dit fantastische koorfestival!

Internationaal in Limburg

Elke editie van IKV wordt Limburg verwarmd met stemmen van over heel de wereld, van België tot Kroatië, van Rusland tot Indonesië. Elk koor laat zich van zijn beste kant zien en probeert de professionele jury te overtuigen met bekende en minder bekende muziek, melodieën uit eigen land en natuurlijk met het opgelegd werk dat telkens speciaal voor IKV geschreven wordt door een gerenommeerde Vlaamse componist.  

Competitie en muzikale vriendschappen

Het muzikale weekend opent traditioneel met een concert op vrijdagavond. Vanaf zaterdag gaat de wedstrijd van start, met in de twee categorieën (gelijkstemmige en gemengde koren) telkens twee juryconcerten. De zangers krijgen ook de kans om andere koren beter te leren kennen en samen te zingen tijdens vriendschapsconcerten op verschillende plaatsen in Limburg. Zondagavond sluit IKV af met een spetterend slotevent en de bekendmaking van de resultaten van de wedstrijd.  

Hoe het begon in 1987...

Het jaar 1987 was voor het koor Cantate uit Maasmechelen een jubileumjaar. Toenmalig voorzitter Frans Meyers en dirigent Maurice Delporte vierden het twintigjarig bestaan van dit koor niet alleen met feestconcerten maar ze organiseerden ook voor het eerst de prestigieuze Internationale Koorwedstrijd Cantate, waaraan meteen zes Vlaamse en vijf buitenlandse koren deelnamen. De toon was gezet voor een prachtige traditie. 30 jaar lang bleven de leden van Cantate de drijvende kracht achter dit internationale evenement. Ondertussen groeide het uit tot een internationale vaste waarde in Vlaanderen.   

English

This page in English

Na een dertig jaar lange traditie in Maasmechelen, wijkt de wedstrijd dit jaar uit naar C-Mine in Genk, in hartje Limburg. Acht prachtkoren zullen er te zien zijn in een prachtsetting: welkom!
Jos Venken, voorzitter IKV

Nieuws

Lees hier de officiële uitslagen van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen die plaatsvond op 5-6 oktober 2019 in Genk.
Naast de wedstrijdconcerten overdag, biedt de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen ook tal van avondconcerten in de regio.
Nieuwsgierig wie deze editie in de internationale jury van de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen zetelt in Genk? We vertellen je er alles over
Festival
Vlaams componist Jan Van der Roost schrijft dit jaar de plichtwerken voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen.
Koorwereld
Drie (!) koren werden geselecteerd voor deze editie van de prestigieuze Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen, 5-6 oktober 2019.
Dirigeren
Tijdens de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen kunnen dirigenten deelnemen aan een observatiestage olv Joris Derder.
Festival
The King's Singers openen de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen op 4 oktober 2019. Wees er snel bij om een ticket te bemachtigen!
Podiumkans
IKV strikte deze zes gentlemen voor het openingsconcert, een workshop en een masterclass voor koren.
Heuglijk nieuws uit de wedstrijd. Amaranthe o.l.v. Johannes Dewilde wint in de categorie gelijke stemmen. Helemaal verdiend!

blijf op de hoogte

Volg de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen via Facebook, bekijk de fotoalbums op Flickr

Terug naar boven