MoSaIC staat voor Music for Sound Integration in the Creative sector, een Europees meerjarig samenwerkingsproject waarbij muzikanten van zeer diverse origine samenwerken, gezamenlijke kennis vergaren en elkaars muzikale tradities delen. Dat doen we door een groep artiesten samen te brengen en vervolgens in concerten met de artiesten, en in school – en koorprojecten met kinderen, jongeren en volwassenen. Koor&Stem is een van de vier partners.
Vier Europese partners
Vier partners van over heel Europa werken hier samen aan: Ensemble Amadeus (Italië, projectleider en initiatiefnemer), Swinging Europe (Denemarken), Sound Grup Coral (Roemenië) en Koor&Stem (België).
Artiesten met een verhaal
Elk partnerland stelde creatieve teams samen met 9 artiesten en een artistiek coördinator. Voor België zijn dat muzikanten uit Rwanda, Tunesië, Turkije, Iran, Rusland, Duitsland, Roemenië, Nederland en België. In Italië, Denemarken en Roemenië zijn het o.a. artiesten uit Iran, Syrië, Cuba, Colombia, Zweden, Ierland en Moldavië. Aan de hand van interviews en workshops met de artiesten maken we kennis en hun (muzikale) achtergrond. Bekijk zeker de filmpjes verder op deze pagina. Voor België trokken we tevens Aurélie Nyirabikali Lierman aan om het geheel artistiek coördineren.
Beknopt onderzoek
Sociologe Vida Razavi (Iran) onderzoekt de muziek uit Rwanda, Turkije, Tunesië, Rusland en Venezuela. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de traditionele muziek in deze landen? Welk toonstelsel gebruikt men er? Welke typische instrumenten worden er gebruikt? Wat is het belang van de muziek in het dagelijkse leven in deze landen? Hoe kunnen we de verschillende kenmerken van al die landen samenbrengen in een muzikaal geheel? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die in het onderzoek aan bod komen. Ook de andere partners kiezen enkele landen uit waarvoor ze een beknopt onderzoek opzetten.
Samenwerken met scholen en koren
We zetten samenwerkingsverbanden op met scholen en de negen artiesten. We verbinden de verschillende melodieën, technieken en competenties. Ze vormen de basis voor workshops aan leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs. De artiesten komen op bezoek in de scholen en werken intensief met de leerlingen. Ook voor koren komt er een interessant muzikaal traject dat zowel Westerse als niet-Westerse muzikale tradities omvat.
Concerten
De artiesten zetten concertjes op met school- en koorgroepen en creëren nieuwe muziek. In alle partnerlanden vindt trouwens een dergelijk traject plaats. In het najaar van 2020 brengen we alle artiesten uit de vier partnerlanden samen in Milaan op het World Music Festival, voor workshops, toonmomenten van de trajecten en interdisciplinaire en interculturele concerten!
Contact bij Koor&Stem
Liesbeth Segers, liesbeth.segers [at] koorenstem.be
Educatie, repertoire en uitgaven
Tel. +32 (0)3 237 96 43
Artistieke coördinatie
Deelnemende artiesten
Koor&Stem engageerde Greet Wielemans (België, dirigente Regenboogkoor), Mirjam de Wit (Nederland, muziekpedagoge), Anja Kowalski (Duitsland, gitariste, zangeres, componist), Zeno Popescu (Roemenië, dirigent Singing Molenbeek, zanger Opéra de Wallonie), Natalia Bachtina (Rusland, zangeres), Emre Gültekin (België-Turkije, sas en aanverwante instrumenten), Moufadhel Adhoum (Tunesië, ud), Vida Razavi (Iran, dutar, sociologe) en Paúl Sojo Machado (Venezuela, zanger, dirigent).
Vida Razavi (Iran)
Natalia Bachtina (Rusland)
Zeno Popescu (Roemenië)
Paul Sojo (Venezuela)
Emre Gültekin (Turkije/België)
Anja Kowalski (Duitsland)
Mirjam de Wit (Nederland)
Greet Wielemans (België)
Moufadhel Adhoum (Tunesië)
Partners
MoSaIC wordt gesteund door Creative Europe, het subsidieprogramma van de Europese Unie (2014-2020) ter bevordering en ondersteuning van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sectoren. Koor&Stem werkt daarom voor dit project samen met verschillende partners van over heel Europa. Ensemble Amadeus uit Italië (de projectleider) organiseert grote concerten om zo klassieke muziek breed te verspreiden en zorgt voor de opleiding van muzikanten, met extra aandacht voor bijzondere doelgroepen. De Deense organisatie Swinging Europe wil het netwerk en samenwerking van swingmuzikanten verbeteren op internationaal niveau en zoekt daarbij vooral naar kansen voor jonge muzikanten. Ook het Roemeense koor Sound Grup Coral doet mee aan dit mooie project. Dit actieve koor is altijd op zoek naar nieuwe kansen en innovatieve projecten, zoals MoSaIC.