U bent hier

De World Choir Games - dé grootste koorwedstrijd ter wereld - komt voor haar 11e editie naar Vlaanderen van 5 tot en met 15 juli 2020. Dat wordt een niet te missen thuismatch voor Vlaamse koren! We ontvangen maar liefst 500 koren uit de hele wereld, samen goed voor 25.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar heel Vlaanderen zal kunnen meegenieten van dit gigantische koorfeest.

Thuismatch voor Vlaamse koren

We willen zoveel mogelijk koren uit Vlaanderen enthousiasmeren om zich in de competitie voor te stellen of om te komen genieten van al die prachtige koren en straffe dirigenten die in ons land op bezoek zijn.

Smeer je stembanden    

In de eerste plaats zijn de World Choir Games (WCG) natuurlijk... games, spelen! Koren kunnen deelnemen aan wedstrijden binnen de 'Open Competition' of de 'Champions Competition'. Alle wedstrijden worden gegroepeerd in een dertigtal verschillende categorieën: bv. Musica Sacra, popkoren, mannenkoren, jeugdkoren, enz. Zo zie je ook andere koren aan het werk met een gelijkaardig profiel. Inspiratie verzekerd! Najaar 2019 starten de presentatieconcerten van Koor&Stem. Daar geven we je advies over de eventuele deelname van jouw koor. Je krijgt nadien ook de kans om in een koorcoachingtraject te stappen.

Zingen zonder wedstrijdstress

Ook aan wie liever niet deelneemt aan de wedstrijden, is gedacht. Doe met je koor mee aan een evaluatieoptreden, laat je coachen door een internationale topdirigent of zet je beste beentje voor tijdens een open zangstonde. Als koor kan je er ook voor kiezen om aan een vrienschapsconcert deel te nemen, dé gelegenheid om koren van over de hele wereld beter te leren kennen! Of kies voor een persoonlijke aanpak: tijdens één van de workshops leer je van andere zangers en experts bij over zangstijlen, uitvoeringstechnieken en nog veel meer.

Spits je oren

Tijdens de World Choir Games vallen er echter nog heel wat andere dingen te beleven. Tijdens de 'celebration concerts' beluister je de beste amateurkoren uit de hele wereld.  Je kan ook genieten van de spectaculaire openings- en slotceremonie of en de grote landenparade die op 11 juli dwars door Antwerpen trekt.

Tal van mogelijkheden dus, niet enkel voor koren, maar ook voor dirigenten, individuele zangers, koorliefhebbers, lokale actoren en het grote publiek. 

Trailer

World Choir Games 2020 - Official Trailer

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.

Nieuws

We werven 5 projectmanagers aan voor de organisatie van het grootste koorevenement ooit in Vlaanderen!
Internationaal
Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan. De World Choir Games 2020 zullen effectief plaatsvinden in Vlaanderen!
Internationaal
Showkoor Rise Up stoomt zich klaar voor deelname aan de World Choir Games, juli 2018 in Zuid-Afrika.

Goed voorbereid

Er is heel wat te beleven tijdens de WCG, dat is duidelijk. Verder op de pagina vind je de hoogtepunten uitgelicht. Maar vrees niet: tijdens enkele kick-off evenementen (mei 2019) en presentatieconcerten (najaar 2019) in de verschillende Vlaamse provincies informeren we je, kan je try-outen en gericht feedback en advies op maat van je koor krijgen over de vele deelname-opties.

Presentatieconcerten najaar 2019

Wie beslist heeft om deel te nemen aan de wedstrijden willen we optimaal ondersteunen.  We nodigen jullie uit om in het najaar van 2019 deel te nemen aan presentatieconcerten, opgebouwd rond de verschillende wedstrijdcategorieën (op basis van de samenstelling van het koor en/of het repertoire). Tijdens dit concert krijgt je koor feedback en aanbevelingen van een jury met het oog op deelname aan de open- of championscompetitie. Nadien bestaat de gelegenheid in te stappen in een coachingstraject op maat van het koor als voorbereiding op de wedstrijden. Later meer info hierover uiteraard!

Steek je handen uit de mouwen!

Een groot evenement als dit kan niet plaatsvinden zonder de bereidwillige inzet van heel veel vrijwilligers. Koren verwelkomen en begeleiden, ervoor zorgen dat de vele koren hun weg vinden in de games en in Vlaanderen, promotie voeren, tickets controleren, enz. Genoeg werk aan de winkel. Word een van de 1200 vrijwilligers en bouw meteen je internationale netwerk uit. Wil je dit evenement ten volle voor en achter de schermen beleven? Laat nu al van je horen. Mail dan naar wcg2020 [at] koorenstem.be en blijf op de hoogte van alle taken die op jou liggen te wachten.

wcg2020 [at] koorenstem.be (Mail ons)

Highlights WCG

Open Competitie

In de Open Competitie deins je er niet voor terug om je te meten met andere, gelijkaardige koren van waar ook ter wereld binnen eenzelfde categorie. In principe is iedereen welkom om deel te nemen aan de Open Competition, maar met het oog op een positieve ervaring raden we enkel koren met enig artistiek niveau en ambitie aan om hieraan deel te nemen.

Champions competitie

In de Champions Competitie kom je uit tegen andere (inter-)nationale topkoren binnen een gekozen categorie. Deze reeks is bedoeld voor koren met internationale wedstrijdervaring! Wie niet goed weet aan welke competitie deel te nemen, raden we aan om te participeren aan de presentatieconcerten van Koor&Stem tijdens het najaar van 2019.

Evaluatie-optreden

Koren kunnen zich opgeven om feedback te krijgen van een driekoppige internationale jury over hun artistieke prestaties, zonder te hoeven aantreden in de wedstrijden. Na het optreden geeft de jury feedback in een open en vriendelijke sfeer. Het koor ontvangt een deelnamecertificaat en aanbevelingen voor een toekomstige deelname aan internationale competities.

Koorcoaching

Je krijgt de kans om deel te nemen aan een koorcoaching met een internationaal gerenommeerde koormuziekdeskundige die met het koor zal repeteren aan een vooraf ingestudeerd lied. Zo krijgt jouw koor nieuwe artistieke ideeën en impulsen. Ook hier ontvang je een certificaat en een aanbeveling voor toekomstige deelname aan internationale koorwedstrijden.

Workshops

Tijdens de World Choir Games bieden we ook workshops aan voor diverse doelgroepen. Je ontdekt nieuw internationaal koorrepertoire, maakt kennis met vele zangstijlen en verschillende manieren om een werk uit te voeren. Je komt gegarandeerd ogen en oren te kort!

Open Samenzangmomenten

In Antwerpen en Gent houden we open samenzangmomenten verspreid over de stad. Iedereen is welkom om samen met andere zangers of liefhebbers liederen te zingen onder begeleiding van internationale topdirigenten die repertoire meebrengen uit hun eigen land. Benieuwd en vooral veel goesting om te komen meezingen? Smeer je stem en sluit je aan!

Openings- en slotceremonie

De grote openingsceremonie vindt plaats op 5 juli. Op deze ceremonie openen we feestelijk de elfde editie van de World Choir Games en dat vieren we door een spetterende show boordevol muziek. Afsluiten en uitkijken naar de volgende editie van de World Choir Games doen we op 15 juli tijdens de slotceremonie. Beide evenementen vinden plaats in het Antwerpse Sportpaleis.

Vriendschapsconcerten

Altijd al eens met je koor willen samen zingen met andere koren van over de hele wereld? Zin om jullie internationale netwerk uit te breiden? Dan kan je intekenen voor een vriendschapsconcert. Jullie zingen elk enkele liederen en zien en horen de andere koren aan het werk. Sfeer en verbroedering verzekerd!

Landenparade, 11 juli

Op 11 juli trekt een kleurrijke stoet van duizenden zangers doorheen Antwerpen. Dit is hét moment om de sfeer te komen opsnuiven van de hele World Choir Games en kennis te maken met de honderden koren die van over de hele wereld naar Vlaanderen gereisd zijn. Bereid je voor op een muzikale en feestelijke namiddag en ervaar de vreugde die tot stand komt door samen te zingen!

Veelgestelde vragen

Waar vinden de WCG plaats?

20 jaar na de eerste editie van de World Choir Games in Oostenrijk, zal de internationale koorwereld voor het eerst weer in Europa kunnen genieten van het grootste koorevenement ter wereld. Duizenden Vlaamse en internationale deelnemers zullen neerstrijken op allerlei locaties in de gaststeden Antwerpen en Gent voor verschillende activiteiten zoals wedstrijdconcerten, celebration concerten, vriendschapsconcerten, open zangstondes, workshops, enz.

Wanneer kunnen we inschrijven?

Inschrijven voor een van de vele activiteiten van de World Choir Games kan vanaf het najaar van 2019. Nu al beslist dat jullie er zeker willen bijzijn? Bekijk dan zeker goed welke activiteiten jullie willen meedoen (max. twee) en houd vanaf de zomer van 2019 onze communicatiekanalen goed in het oog. Je krijgt een fikse korting als je inschrijft voor half september 2019. De uiterste inschrijfdatum ligt in december 2019. Je opgeven als vrijwilliger kan nu al! Dat doe je door te mailen naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

Zoveel deelname-opties! Hoe maken we de juiste keuze?

Er zijn zeer veel verschillende manieren om deel uit te maken van de World Choir Games. Indien jullie als koor hebben beslist hieraan deel te nemen, is het belangrijk om te kiezen waar jullie prioriteit ligt: zijn dat wedstrijden, verbroederen, vrijwilligen, workshops meevolgen, komen luisteren, enz.? Je kan per koor aan maximaal aan twee activiteiten meedoen. Laat je hierdoor gerust bijstaan door iemand van Koor&Stem of de provinciale afdelingen. Beleef je het evenement graag de ene week voor en de andere week achter de schermen? Dat kan als vrijwilliger! Mailen kan naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

Hoe zien deze tien dagen eruit?

De World Choir Games vinden plaats tussen 5 en 15 juli 2020. Tijdens de eerste vijf dagen vindt 'deel 1' van de World Choir Games plaats, gevolgd door een rustdag. De volgende vijf dagen vindt 'deel 2' plaats. De beide delen zijn zeer gelijkaardig opgebouwd en kennen eenzelfde verloop. Uiteraard vindt de openingsceremonie enkel plaats aan het begin van deel 1 en worden enkel de deelnemers van deel 2 aan het einde getrakteerd op de slotceremonie. De landenparade, de landen- en vlaggenstoet door de stad, is op 11 juli 2020, de eerste dag van deel 2. De wedstrijdconcerten, workshops, coachings en evaluaties, zangstondes, vrienschapsconcerten, enz. vinden plaats tijdens zowel deel 1 als deel 2 van het evenement. Daarnaast kunnen ingeschreven koren steeds een bezoekje brengen aan de World Choir Village of verbroederen met de andere koren. Indien jullie geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de competities, moeten jullie dus rekening houden met wanneer welke wedstrijdcategorieën zullen ingericht worden. Momenteel is dit nog niet gekend.

Kan ik ook als individu meedoen?

Dat kan! Je hoeft geen koorzanger te zijn of met het hele koor deel te nemen om je gading te vinden in alle activiteiten die tijdens de World Choir Games her en der zullen plaatsvinden. Als individu ben je welkom om te komen luisteren naar de talloze vrienschaps-, wedstrijd- en celebration concerten, een bezoekje te brengen aan de World Choir Village, opgeslorpt te worden door de kleurrijke landenparade, te komen kijken naar de openings- of slotceremonie, enz. Je kan ook inschrijven om aan de workshops deel te nemen of mee te zingen tijdens de open samenzangmomenten. Uiteraard mag je je ook steeds als vrijwiliger opgeven om de handen uit de mouwen te komen steken. Geef je daarvoor op via wcg2020 [at] koorenstem.be!

Praktisch

Contact

Koor&Stem vzw
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
wcg2020 [at] koorenstem.be
+32(0)3 237 96 43
 Evenement op Facebook

Belangrijke data

  • 5 juli 2020, Openingsceremonie
  • 5 - 9 juli 2020, World Choir Games deel I
  • 11 juli 2020, Landenparade
  • 11 - 15 juli 2020, World Choir Games deel II
  • 15 juli 2020, Slotceremonie

Flyer

Wil je graag een pakketje flyers ontvangen om uit te delen aan je koorleden? Dat kan! Neem contact met ons op en we zorgen ervoor.  
Download flyer

Sfeerbeelden

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.