U bent hier

De World Choir Games - dé grootste koorwedstrijd ter wereld - komt voor haar 11e editie naar Vlaanderen van 5 tot en met 15 juli 2020. Dat wordt een niet te missen thuismatch voor Vlaamse koren! We ontvangen maar liefst 500 koren uit de hele wereld, samen goed voor 25.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar heel Vlaanderen zal kunnen meegenieten van dit gigantische koorfeest.

Thuismatch voor Vlaamse koren

We willen zoveel mogelijk koren uit Vlaanderen enthousiasmeren om zich in de competitie voor te stellen of om te komen genieten van al die prachtige koren en straffe dirigenten die in ons land op bezoek zijn.

Smeer je stembanden    

In de eerste plaats zijn de World Choir Games (WCG) natuurlijk... games, spelen! Koren kunnen deelnemen aan wedstrijden binnen de 'Open Competition' of de 'Champions Competition'. Alle wedstrijden worden gegroepeerd in een dertigtal verschillende categorieën: bv. Musica Sacra, popkoren, mannenkoren, jeugdkoren, enz. Zo zie je ook andere koren aan het werk met een gelijkaardig profiel. Inspiratie verzekerd! Najaar 2019 starten de presentatieconcerten van Koor&Stem. Daar geven we je advies over de eventuele deelname van jouw koor. Je krijgt nadien ook de kans om in een koorcoachingtraject te stappen.

Zingen zonder wedstrijdstress

Ook aan wie liever niet deelneemt aan de wedstrijden, is gedacht. Doe met je koor mee aan een evaluatieoptreden, laat je coachen door een internationale topdirigent of zet je beste beentje voor tijdens een open zangstonde. Als koor kan je er ook voor kiezen om aan een vrienschapsconcert deel te nemen, dé gelegenheid om koren van over de hele wereld beter te leren kennen! Of kies voor een persoonlijke aanpak: tijdens één van de workshops leer je van andere zangers en experts bij over zangstijlen, uitvoeringstechnieken en nog veel meer.

Spits je oren

Tijdens de World Choir Games vallen er echter nog heel wat andere dingen te beleven. Tijdens de galaconcerten beluister je de beste amateurkoren uit de hele wereld.  Je kan ook genieten van de spectaculaire openings- en slotceremonie of en de grote landenparade die op 11 juli dwars door Antwerpen trekt.

Tal van mogelijkheden dus, niet enkel voor koren, maar ook voor dirigenten, individuele zangers, koorliefhebbers, lokale actoren en het grote publiek. 

Nieuws

Podiumkans
De open competities van de World Choir Games hebben geen voorselectie maar de champions competities wel. Hoe kan je meedoen?
Koorwereld
Het popkoor La-Why? uit Borsbeek is het eerste officieel ingeschreven koor voor de World Choir Games. Wie volgt?
Als je deelneemt aan de WCG-competities kom dan eerst oefenen voor onze jury!
Podiumkans
Het is zover: op 1 maart gingen de inschrijvingen van start voor de World Choir Games 2020.
Podiumkans
Dit voorjaar beantwoorden we al je vragen tijdens infosessies in alle Vlaamse provincies.
Koor&Stem vzw
Voor de organisatie van WCG2020 kwamen er recent een pak nieuwe collega’s in dienst bij Koor&Stem.
Eerste infosessie over de vele facetten en mogelijkheden van de World Choir Games 2020. Zaterdag 24 november te Antwerpen.
Componist en dirigent Maarten Van Ingelgem wordt artistiek leider van de World Choir Games 2020.
Van 5 tot 15 juli 2020 vormt Vlaanderen het decor voor de 11de editie van de World Choir Games. Lees hier de recente persmededeling.
Koor&Stem vzw
Koenraad De Meulder neemt de rol op van WCG director in de lokale projectorganisatie voor de World Choir Games.
Koor&Stem vzw
We werven 5 projectmanagers aan voor de organisatie van het grootste koorevenement ooit in Vlaanderen!
Internationaal
Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan. De World Choir Games 2020 zullen effectief plaatsvinden in Vlaanderen!
Internationaal
Showkoor Rise Up stoomt zich klaar voor deelname aan de World Choir Games, juli 2018 in Zuid-Afrika.
Internationaal
Wat een nieuws! De Vlaamse Regering wil de World Choir Games –de ‘Olympische Spelen voor koren’ – in 2020 laten plaatsvinden in Vlaanderen.

Trailer

World Choir Games 2020 - Official Trailer

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.

Kalender

Tijdens kick-offsessies maken we je wegwijs in de verschillende deelnamemogelijkheden voor je koor aan de World Choir Games 2020. Ook organiseren we presentatieconcerten: daar krijg je feedback en aanbevelingen voor deelname aan de competitie.

18 mei 2019
Oud-Heverlee
dirigenten, koorbesturen
We nodigen je van harte uit op dit kick-off moment in Oud-Heverlee over de World Choir Games 2020.
19 mei 2019
Antwerpen
dirigenten, koorbesturen
We nodigen je van harte uit op dit kick-off moment in Antwerpen over de World Choir Games 2020.
8 juni 2019 tot 9 juni 2019
Turnhout
5 oktober 2019 tot 6 oktober 2019
Genk
2 november 2019
Roeselare

Wie wil deelnemen aan de wedstrijden zullen we optimaal ondersteunen.  In de loop van 2019 kan je aantreden tijdens presentatieconcerten, opgebouwd rond de verschillende wedstrijdcategorieën - op basis van de samenstelling van het koor of het repertoire. Je krijgt dan feedback en aanbevelingen van een jury met het oog op een deelname aan de competitie. Nadien bestaat de gelegenheid in te stappen in een koorcoachingstraject als voorbereiding op de World Choir Games. 

Wie zich geroepen voelt om deel te nemen aan de championscompetitie, dient zelf aan INTERKULTUR voor te leggen of het koor aan de nodige kwalificaties voldoet (wedstrijdervaring) of moet zich tijdens één van de presentatieconcerten van Koor&Stem laten kwalificeren door een jury.

Meehelpen

Steek je handen uit de mouwen! Een groot evenement als dit kan niet plaatsvinden zonder de bereidwillige inzet van heel veel vrijwilligers. Koren verwelkomen en begeleiden, ervoor zorgen dat de vele koren hun weg vinden in de games en in Vlaanderen, promotie voeren, tickets controleren, enz. Genoeg werk aan de winkel. Word een van de 1500 vrijwilligers en bouw meteen je internationale netwerk uit. Wil je dit evenement ten volle voor en achter de schermen beleven? Laat nu al van je horen. 

wcg2020 [at] koorenstem.be (Mail ons)

Deelnameopties

Open Competitie

In de Open Competitie deins je er niet voor terug om je te meten met andere, gelijkaardige koren van waar ook ter wereld binnen eenzelfde categorie. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de Open Competitie. Er zijn 27 categorieën en je wordt beoordeeld door vijf juryleden die ervaren zijn in jouw specifieke categorie. 

Champions competitie

In de Champions Competitie kom je uit tegen andere (inter-)nationale topkoren binnen één van 27 categorieën. Deze reeks is bedoeld voor koren met internationale wedstrijdervaring! Wie nog niet de nodige westrijdervaring kan voorleggen of niet goed weet of open of champions categorie in aanmerking komt, raden we aan om mee te doen aan de presentatieconcerten van Koor&Stem.

Evaluatie-optreden

Koren kunnen zich opgeven om feedback te krijgen van een driekoppige internationale jury over hun artistieke prestaties, zonder te hoeven aantreden in de wedstrijden. Na het optreden geeft de jury feedback in een open en vriendelijke sfeer. Het koor ontvangt een deelnamecertificaat en aanbevelingen voor een toekomstige deelname aan internationale competities.

Internationale coaching

Je krijgt de kans om deel te nemen aan een koorcoaching met een internationaal gerenommeerde koormuziekdeskundige die met het koor zal repeteren aan een vooraf ingestudeerd lied. Zo krijgt jouw koor nieuwe artistieke ideeën en impulsen. Ook hier ontvang je een certificaat en een aanbeveling voor toekomstige deelname aan internationale koorwedstrijden.

Workshops

Tijdens de World Choir Games bieden we ook workshops aan voor diverse doelgroepen. Je ontdekt nieuw internationaal koorrepertoire, maakt kennis met vele zangstijlen en verschillende manieren om een werk uit te voeren. Je komt gegarandeerd ogen en oren te kort!

Open Samenzang

In Antwerpen en Gent houden we open samenzangmomenten verspreid over de stad. Iedereen is welkom om samen met andere zangers of liefhebbers liederen te zingen onder begeleiding van internationale topdirigenten die repertoire meebrengen uit hun eigen land. Benieuwd en vooral veel goesting om te komen meezingen? Smeer je stem en sluit je aan!

Openings- en slotceremonie

De grote openingsceremonie vindt plaats op 5 juli. Op deze ceremonie openen we feestelijk de elfde editie van de World Choir Games en dat vieren we door een spetterende show boordevol muziek. Afsluiten en uitkijken naar de volgende editie van de World Choir Games doen we op 15 juli tijdens de slotceremonie. Beide evenementen vinden plaats in het Antwerpse Sportpaleis.

Vriendschapsconcerten

Altijd al eens met je koor willen samen zingen met andere koren van over de hele wereld? Zin om jullie internationale netwerk uit te breiden? Dan kan je intekenen voor een vriendschapsconcert. Jullie zingen elk enkele liederen en zien en horen de andere koren aan het werk. Sfeer en verbroedering verzekerd!

Landenparade, 11 juli

Op 11 juli trekt een kleurrijke stoet van duizenden zangers doorheen Antwerpen. Dit is hét moment om de sfeer te komen opsnuiven van de hele World Choir Games en kennis te maken met de honderden koren die van over de hele wereld naar Vlaanderen gereisd zijn. Bereid je voor op een muzikale en feestelijke namiddag en ervaar de vreugde die tot stand komt door samen te zingen!

Veelgestelde vragen

Waar vinden de WCG plaats?

20 jaar na de eerste editie van de World Choir Games in Oostenrijk, zal de internationale koorwereld voor het eerst weer in Europa kunnen genieten van het grootste koorevenement ter wereld. Duizenden Vlaamse en internationale deelnemers zullen neerstrijken op allerlei locaties in de gaststeden Antwerpen en Gent voor verschillende activiteiten zoals wedstrijdconcerten, galaconcerten, vriendschapsconcerten, open samenzangmomenten, workshops, enz. Ook voor Vlaamse koren een ideale gelegenheid om deze twee steden te herontdekken.

Wanneer kunnen we inschrijven?

Inschrijven voor een van de vele activiteiten van de World Choir Games kan sinds maart 2019 via www.wcg2020.com. Bekijk zeker goed welke activiteiten er allemaal mogelijk zijn binnen en buiten de competities  (max. twee) en check de inschrijvingsvoorwaarden voor elke activiteit of wedstrijdcategorie. Je krijgt een fikse korting als je inschrijft voor 15 september 2019 en daar bovenop helpt ook Koor&Stem de koorkas een handje. De uiterste inschrijfdatum is 2 december 2019.  Check alle info over inschrijven hier.

Je opgeven als vrijwilliger kan nu al! Dat doe je door te mailen naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

Zoveel deelname-opties! Hoe maken we de juiste keuze?

Er zijn zeer veel verschillende manieren om deel uit te maken van de World Choir Games. Indien jullie als koor hebben beslist hieraan deel te nemen, is het belangrijk om te kiezen waar jullie prioriteit ligt: zijn dat wedstrijden, verbroederen, vrijwilligen, workshops meevolgen, internationale coaching, enz.? Laat je hierdoor gerust bijstaan door iemand van Koor&Stem of de provinciale afdelingen. Je kan per koor aan maximaal twee activiteiten + een gratis vriendschapsconcert meedoen. Komen luisteren kan onbeperkt.

Beleef je het evenement graag de ene week voor en de andere week achter de schermen? Dat kan als vrijwilliger! Mailen kan naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

Hoe zien deze tien dagen eruit?

De World Choir Games vinden plaats tussen 5 en 15 juli 2020. Van 5 tot 9 juli vindt DEEL 1 van de World Choir Games plaats, gevolgd door een rustdag. Deel 1 wordt geopend met de grote Openinsceremonie in het Sportpaleis. De volgende dagen zijn er wedstrijden, workshops, coaching, evaluaties, samenzang, vriendschapsconcerten, galaconcerten,.... Aan het eind volgt de prijsuitreking. Na een rustdag vindt van 11 tot 15 juli DEEL 2 plaats. Deze periode opent met de landenparade, de landen- en vlaggenstoet door de stad op 11 juli. Daarna volgen dezelfde activiteiten als in deel 1: workshops, wedstrijden, concerten, coachings,... Deel 2 wordt afgesloten met opnieuw prijsuitreikingen en tot slot de grote Slotceremonie in het Sportpaleis. Daarnaast kunnen ingeschreven koren tijdens beide gedeelten een bezoekje brengen aan de World Choir Village of verbroederen met de andere koren. Pas op, de 27 wedstrijdcategorieën zijn verdeeld over de twee periodes, dus indien je koor geïnteresseerd is om deel te nemen aan de competities, moet je rekening houden met wanneer welke wedstrijdcategorieën zijn ingepland. Deze informatie vind je terug in de deelnamebrochure of competitiebrochure.

Kan ik ook als individu meedoen?

Dat kan! Je hoeft geen koorzanger te zijn of met het hele koor deel te nemen om je gading te vinden in alle activiteiten die tijdens de World Choir Games her en der zullen plaatsvinden. Als individu ben je welkom om te komen luisteren naar de talloze vrienschaps-, wedstrijd- en galaconcerten, een bezoekje te brengen aan de World Choir Village, opgeslorpt te worden door de kleurrijke landenparade, te komen kijken naar de openings- of slotceremonie, enz. Je kan ook inschrijven om aan de workshops deel te nemen of mee te zingen tijdens de open samenzangmomenten.

Uiteraard mag je je ook steeds als vrijwiliger opgeven om de handen uit de mouwen te komen steken. Geef je daarvoor op via wcg2020 [at] koorenstem.be!

Hoe zal Koor&Stem ons ondersteunen?

Koor&Stem ondersteunt haar aangesloten koren die willen deelnemen aan de competities op drie manieren:

 1. Enerzijds biedt Koor&Stem artistieke ondersteuning door presentatieconcerten in te richten. Koren kunnen zich presenteren voor een jury - een goede oefening! - en krijgen een constructief evaluatieverslag waarmee ze de maanden nadien aan de slag kunnen.  Van een optimale voorbereiding op de juryconcerten gesproken! Lees er hier meer over.
 2. De jury van de presentatieconcerten kan koren ook helpen om de juiste koorcoach te vinden, want Koor&Stem biedt alle aangesloten koren die meedoen aan de competities van de WCG een pakket aan van 12 uur koorcoaching tussen 5 juli 2019 en 5 juli 2020. Lukt het niet om aan een presentatieconcert mee te doen, kan elk koor op eigen initiatief bij Koor&Stem aankloppen ivm dit koorcoachingspakket.
 3. Tot slot betaalt Koor&Stem €250 registratiekosten terug per competitie-categorie waarvoor een aangesloten koor zich inschrijft, en dit met een maximum van €500. De enige voorwaarde is dat je minimaal één lied van een Vlaamse componist op je wedstrijdprogramma zet. Schrijf je je in voor één of twee competities en zing je in elk wedstrijdprogramma één Vlaams stuk? Dan wil dat zeggen dat dankzij Koor&Stem deelnemen aan de competities volledig gratis is. 

Let op! Ieder koorlid moet wel afzonderlijk nog €60 deelnamekosten betalen voor een persoonlijk festivalbandje; dit omvat de deelname aan alle activiteiten (Openings- of Slotceremonie, Landenparade, World Choir Village, toegang tot wedstrijdconcerten van andere disciplines, jullie prijsuitreiking, enz.) tijdens het gedeelte waarvoor jullie zich inschrijven. Voor meer informatie over de registratie- en deelnamekosten, verwijzen we naar deze pagina en naar de deelnamebrochure.

Ik zing in meerdere koren die willen inschrijven voor de WCG, wat nu?

Als zanger van twee (of meerdere) koren kan je niet met beide koren deelnemen aan de competitie tijdens dezelfde periode. Ongeacht de competitiecategorieën waarvoor beide koren zich inschrijven, kunnen we immers niet garanderen dat er geen tegenstrijdigheden in jouw competitieprogramma zullen voorkomen. Indien beide koren elk in een andere periode (d.z.w. ofwel deel I ofwel deel II van de WCG) ingeschreven zijn, is er geen enkel probleem en kan je dus naar hartelust aantreden met beide koren. In dat geval moet je echter wel twee maal inschrijven.

Wij willen graag een vriendschapsconcert zingen met buitenlandse koren, kan dat?

Jazeker kan dat. Tijdens de World Choir Games vinden er in Gent en Antwerpen diverse vriendschapsconcerten plaats waarop Vlaamse en buitenlandse koren samen zingen. Deze concerten zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Het kan voor buitenlandse koren die aan de WCG deelnemen echter ook leuk zijn om een uitstapje te maken naar Ieper, Brugge, Mechelen, Aalst, Hasselt, en zoveel andere plaatsen. Een vriendschapsconcert is hiervoor de uitgelezen aanleiding.

Als Vlaams koor heb je verschillende mogelijkheden. Ofwel schrijf je je in voor de World Choir Games en geef je je op voor een vriendschapsconcert. In dat geval zal de WCG jou koppelen aan enkele buitenlandse koren en voor jou een concert organiseren in Gent of Antwerpen. Lekker makkelijk! Bovendien zorgt de WCG dat dit mooi combineerbaar is met je andere deelnames, zoals bijvoorbeeld aan de competities of coachings. Je hebt ook een festivalbandje en kan in Gent en Antwerpen elk uur van de dag wel een interessante activiteit vinden! 

Ben je een koor of andere vereniging of organisatie, gemeente of Stad van buiten Gent of Antwerpen en heb je zin om zelf een vriendschapsconcert met Vlaamse en buitenlandse koren te organiseren in jouw stad of gemeente zonder aan de rest van de World Choir Games deel te nemen? Laat het ons weten. Dan geven wij jouw gekozen locatie door als locatie voor een vriendschapsconcert van de World Choir Games, jij organiseert het concert en de WCG zorgen dat er ingeschreven buitenlandse koren bij jou terechtkomen. Je hoeft in dat geval niet zelf in te schrijven voor de WCG en bovendien hoef je deze concerten voor publiek niet gratis te houden, maar mag je zelf een ticketing opzetten. Meer uitgebreide info en ondersteuning volgt nog. Je kan je echter alvast aanmelden via wcg2020 [at] koorenstem.be

Praktisch

Contact

Koor&Stem vzw - World Choir Games
Pater Pirestraat 50
2018 Antwerpen (Berchem)
wcg2020 [at] koorenstem.be
Evenement op Facebook

wie is wie

Belangrijke data

 • 16 maart 2019, Kick Off Gent (Sint-Baafshuis)
 • 17 maart 2019, Kick Off Genk (Stadhuis)
 • 1 april 2019, Kick Off Roeselare (CC De Spil)
 • 19 mei 2019, Kick Off Antwerpen (De Singel)
 • 5 juli 2020, Openingsceremonie
 • 5 - 9 juli 2020, World Choir Games deel I
 • 11 juli 2020, Landenparade
 • 11 - 15 juli 2020, World Choir Games deel II
 • 15 juli 2020, Slotceremonie

Flyer

Wil je graag een pakketje flyers ontvangen om uit te delen aan je koorleden? Dat kan! Neem contact met ons op en we zorgen ervoor. 

Download flyer


In deze brochure krijg je alle details over de deelnamemogelijkheden, een evenementenkalender, deelnamevoorwaarden, etc.


In deze brochure krijg je alle details over de competitiestructuur, de verschillende categorieën, het reglement etc.

Sfeerbeelden

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2020 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.

Terug naar boven