U bent hier

De World Choir Games 2021 vinden plaats in Gent en Antwerpen en zijn dus een echte thuismatch voor Vlaamse koren! Voor heel wat activiteiten kan je tickets kopen, maar je kan je ook met je hele koor nu al inschrijven. Bepaalde activiteiten zijn namelijk specifiek voor koren bedoeld: de World Choir Games wedstrijden, internationale coachings, evaluatieconcerten, vriendschapsconcerten, het Festival Stage Choir. Inschrijven doe je voor de periode 2-6 juli en/of 8-12 juli 2021. Wegens uitstel van deze editie van 2020 naar 2021, kunnen koren zich opnieuw kandidaat stellen: uiterste deadline van inschrijven is 15 september 2020.

Open Competitie

In de Open Competitie deins je er niet voor terug om je te meten met andere, gelijkaardige koren van waar ook ter wereld binnen eenzelfde categorie. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de Open Competitie. Er zijn 27 categorieën en je wordt beoordeeld door vijf juryleden die ervaren zijn in jouw specifieke categorie. 

Champions Competitie

In de Champions Competitie kom je uit tegen andere (inter-)nationale topkoren binnen 1 van 27 categorieën. Deze reeks is bedoeld voor koren met internationale wedstrijdervaring of gelijkaardige kwaliteit. 

Evaluatieoptreden

Op een evaluatieoptreden kan elk koor zich laten beoordelen door een driekoppige internationale jury, zonder te hoeven aantreden in de wedstrijden. Na het optreden geeft de jury feedback in een open en vriendelijke sfeer. Het koor ontvangt een deelnamecertificaat en aanbevelingen voor een toekomstige deelname aan internationale competities.

Internationale coaching

Koren krijgen de kans om zich te laten coachen door een internationaal gerenommeerde koormuziekdeskundige die met het koor werkt aan een vooraf ingestudeerd lied. Een goede bron voor nieuwe artistieke ideeën en impulsen en doorgaans goed voor de koorklank. Ook hier ontvang je een certificaat en een aanbeveling voor toekomstige deelname aan internationale koorwedstrijden.

Vriendschapsconcert

Altijd al eens op een podium willen staan met andere koren van over de hele wereld? Zin om het internationale netwerk van je koor uit te breiden? Dan kan je intekenen voor een of twee vriendschapsconcerten. Elk koor zingt enkele liederen en kan elkaar aan het werk zien en horen. Het is niet verboden ook samen nog aan het zingen te slaan! Sfeer en verbroedering verzekerd. Koren die zelf een vriendschapscconcert willen organiseren dienen hierover contact op te nemen met de organisatie via info [at] wcg2021.be.

Festival Stage Choir

Tijdens de grote slotceremonie op 12 juli, met alle koren van de tweede helft van de WCG, staat er een groot Festival Stage Choir op het podium. 1000 zangers steken samen het koorvuurwerk aan: een koorfeest met meezingklassiekers, groot orkest,... Daar kan jouw koor deel van zijn. Snel inschrijven is de boodschap want vol is vol.

Contact

Koor&Stem vzw
World Choir Games Vlaanderen
Pater Pirestraat 50, 2018 Antwerpen
wcg2020 [at] koorenstem.be
www.wcg2020.be

Presentatie: deelnemen met je koor aan de World Choir Games 2020

Deelnemen als koor aan de World Choir Games 2020 in Vlaanderen. Wat zijn de mogelijkheden? Wat moet je allemaal weten? Bekijk deze opname (18 min.) van een presentatie tijdens een van de WCG kick-off momenten voorjaar 2019.

Meehelpen als koor?

Een groot internationaal evenement zoals de World Choir Games heeft uiteraard nood aan heel veel vrijwilligers! Ook koren kunnen zich hiervoor opgeven. Mischien willen jullie met het hele koor deelnemerszakjes komen maken, ticketjes controleren bij één van de ceremonies, helpen tijdens de grote Landenparade, etc. Laat het ons weten, dan bezorgen we jou zo spoedig mogelijk meer info over de mogelijkheden! 

Meer weten

Ondersteuning door Koor&Stem

Koren die lid zijn van Koor&Stem en deelnemen aan de wedstrijden kunnen per categorie waaraan ze deelnemen €250 terugvorderen van Koor&Stem. Wie dat wenst kan aantreden op een presentatieconcert en jullie kunnen ook genieten van 12 uur koorcoaching.

Financieel

Koren die lid zijn van Koor&Stem en deelnemen aan de wedstrijden, kunnen per categorie waaraan ze deelnemen €250 terugvorderen van Koor&Stem. Deze bedragen worden na afsluiting van de inschrijvingen terugbetaald. De enige voorwaarden hiervoor is dat je een compositie of arrangement van een Vlaams componist opneemt in het programma van de wedstrijd waarvoor je het bedrag wil terugvorderen. Want we willen buitenlandse koren meteen ook laten kennismaken met muziek van bij ons!

Koorcoaching

Koren die lid zijn van Koor&Stem en zich voorbereiden op de wedstrijden van de World Choir Games hebben recht op 12u coaching tussen 16 september 2019 en de start van de World Choir Games. De aanvraag van deze coaching verloopt via dezelfde weg als de reguliere koorcoaching die Koor&Stem aanbiedt. Je kan je laten coachen op diverse vlakken: koorklank, stemtechniek, podiumattitude, choreografie,... Voor advies omtrent het samenstellen van je wedstrijdprogramma kan je ook altijd terecht bij onze koorconsulenten.

Presentatieconcerten

In het voorjaar van 2021 kan je aantreden tijdens presentatiefestivals, opgebouwd rond de verschillende wedstrijdcategorieën. Je krijgt er feedback en aanbevelingen van een jury met het oog op een deelname aan de competitie. 

Inschrijven

Uiterste deadline: 15 september 2020

Inschrijven doe je niet bij Koor&Stem, maar bij INTERKULTUR, de organisatie achter de World Choir Games. Ga naar hun website: onder 'registrations & costs' staat alle nodige informatie en vind je de downloadbare registratieformulieren (Let op, kies zeker het registratieformulier voor Belgische koren!).

Hier inschrijven

Hou rekening met het volgende

 • Je kiest voor deelname aan deel 1 (van 5 tot 9 juli 2020) en/of deel 2 (van 11 tot 15 juli 2020)
 • Per festivalhelft kan ieder koor aan 2 activiteiten deelnemen (dit mag 2x hetzelfde zijn)
 • Te kiezen uit: open of champions competitie, vriendschapsconcert, evaluatieconcert, internationale coaching, Festival Stage Choir
 • Deelname aan één extra gratis vriendschapsconcert is mogelijk
 • Enkel amateurkoren mogen inschrijven, professionele koren niet!
 • Opgelet: beperkte plaatsen voor het Festival Stage Choir want men streeft naar een internationale mix
 • Als zanger kan je maar met één koor per festivalhelft deelnemen aan de competities, men kan niet garanderen dat de wedstrijden en repetities van je koren niet zullen overlappen (kan wel op eigen risico...)

Brochure met details deelname

Als je koor inschrijft voor de competities

 • Iedereen kan deelnemen aan de 'open competities', er zijn geen preselecties
 • Koren met internationale wedstrijdervaring kunnen zich aandienen voor de 'champions competities'.
 • Kom je hiervoor niet in aanmerking, maar wil je toch je kans wagen?
  Presenteer je dan aan de jury tijdens één van de presentatieconcerten van Koor&Stem. 
 • Kies in welke van de 27 categorieën je wil deelnemen en check de deelnamevereisten in de competitiedeelnamegids
 • Selecteer repertoire dat voldoet aan de deelnamevereisten (je kan je programma nog wijzigen tot december).
 • Als je repertoire is goedgekeurd, moet je originele partituren van elke compositie (op papier) bezorgen aan Koor&Stem
 • Raadpleeg ook onze frequently asked questions!

  Raadpleeg de competitiedeelnamegids

  Christo Burger, dirigent Akustika Chamber Singers | World Choir Games 2020

  Aan het woord is Christo Burger, dirigent Akustika Chamber Singers. 'Bij de vorige editie van de World Choir Games in (Tshwane 2018) besloten de Zuid-Afrikaans koren om samen te werken en om ervoor te gaan! We wilden tonen hoe groot onze korengemeenschap wel niet is...'

  Kostprijs

    Early bird* Standaard Korting***
  Activiteit 1 € 250 € 500 - € 250
  Activiteit 2 € 250 € 250 - € 250
  Festivalbandje**  € 60 pp. € 60 pp.  

  *De early bird deadline (vroegboekkorting) is op 16 september 2019. Daarna wordt deelname duurder. **Ieder deelnemend koorlid moet bijkomend ook individueel ingeschreven worden en ontvangt hiervoor een festivalbandje. ***De subsidie van Koor&Stem voor het brengen van een werk van een Vlaams componist tijdens de wedstrijden (zie hierboven) blijft na de early bird deadline 250€ per activiteit. 

  Event package

  Belgische koren zijn niet verplicht een 'event package' te boeken voor overnachtingen, maar kunnen hier indien gewenst wel gebruik van maken. Het volstaat voor Vlaamse zangers om een participatiekost te betalen, dat wil zeggen een festivalbandje te kopen, want voor velen is pendelen natuurlijk perfect doenbaar.

  Een festivalbandje geeft toegang tot

  • De grote opening- of slotceremonie in het Sportpaleis
  • Je eigen prijsuitreiking(en)
  • Alle wedstrijdconcerten in alle categorieën: 27 categorieën, goed voor een 12-tal concertmogelijkheden per dag!
  • Het festivalterrein van de World Choir Village
  • Trein, tram en bus in Vlaanderen

  Opgelet, een festivalbandje is énkel geldig tijdens de festivalhelft waarvoor je bent ingeschreven. Workshops en galaconcerten zijn niet toegankelijk met een festivalbandje. Tickets hiervoor worden afzonderlijk verkocht.

  PRELUDE OP DE WCG: DE KOORVLAM!

  Naar aanleiding van de World Choir Games laat zingend Vlaanderen zijn mooiste en meest veelzijdige kanten zien! Begin 2020 steekt Vlaanderen de VLAM aan en die gaat een half jaar lang van hand naar hand, onderweg zijn licht schijnend op de warmste, mooiste en speciaalste zanginitiatieven. Van grote koorconcerten tot intieme zangmomentjes met bijzondere doelgroepen, iedereen die zingt kan deel zijn van de reis van de VLAM door Vlaanderen. Zo zal iedere stem een beetje aanwezig zijn op de openingsceremonie op 5 juli waar de VLAM de enige echte World Choir Games aansteekt.

  Meer weten

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Faq

  Ik zing in meerdere koren die willen inschrijven voor de WCG, wat nu?

  Als zanger van twee (of meerdere) koren kan je niet met beide koren deelnemen aan de competitie tijdens dezelfde periode. Ongeacht de competitiecategorieën waarvoor beide koren zich inschrijven, kunnen we immers niet garanderen dat er geen tegenstrijdigheden in jouw competitieprogramma zullen voorkomen. Indien beide koren elk in een andere periode (d.w.z. ofwel deel I ofwel deel II van de WCG) ingeschreven zijn, is er geen enkel probleem en kan je dus naar hartelust aantreden met beide koren. In dat geval moet je echter wel twee maal inschrijven.

  We willen graag een vriendschapsconcert zingen met buitenlandse koren. Kan dat?

  Jazeker kan dat. Tijdens de World Choir Games vinden er in Gent en Antwerpen diverse vriendschapsconcerten plaats waarop Vlaamse en buitenlandse koren samen zingen. Deze concerten zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Het kan voor buitenlandse koren die aan de WCG deelnemen echter ook leuk zijn om een uitstapje te maken naar Ieper, Brugge, Mechelen, Aalst, Hasselt, en zoveel andere plaatsen. Een vriendschapsconcert is hiervoor de uitgelezen aanleiding. Om aan een vriendschapsconcert deel te nemen schrijf je je koor in voor de World Choir Games, optie vriendschapsconcert (combineerbaar met wedstrijden, workshop, coachings,...).

  Interesse om zelf een vrienschapsconcert te organiseren? Neem dan contact op via lieselotte.goessens [at] wcg2020.be, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

  Als Vlaams koor heb je verschillende mogelijkheden. Ofwel schrijf je je in voor de World Choir Games en geef je je op voor een vriendschapsconcert. In dat geval zal de WCG jou koppelen aan enkele buitenlandse koren en voor jou een concert organiseren in Gent of Antwerpen. Lekker makkelijk! Bovendien zorgt de WCG dat dit mooi combineerbaar is met je andere deelnames, zoals bijvoorbeeld aan de competities of coachings. Je hebt ook een festivalbandje en kan in Gent en Antwerpen elk uur van de dag wel een interessante activiteit vinden! 

  Ben je een koor of andere vereniging of organisatie, gemeente of Stad van buiten Gent of Antwerpen en heb je zin om zelf een vriendschapsconcert met Vlaamse en buitenlandse koren te organiseren in jouw stad of gemeente zonder aan de rest van de World Choir Games deel te nemen? Laat het ons weten. Dan geven wij jouw gekozen locatie door als locatie voor een vriendschapsconcert van de World Choir Games, jij organiseert het concert en de WCG zorgen dat er ingeschreven buitenlandse koren bij jou terechtkomen. Je hoeft in dat geval niet zelf in te schrijven voor de WCG en bovendien hoef je deze concerten voor publiek niet gratis te houden, maar mag je zelf een ticketing opzetten. Meer uitgebreide info en ondersteuning volgt nog. Je kan je echter alvast aanmelden via wcg2020 [at] koorenstem.be

  Zoveel deelname-opties! Hoe maken we de juiste keuze?

  Er zijn zeer veel verschillende manieren om deel uit te maken van de World Choir Games. Indien jullie als koor hebben beslist hieraan deel te nemen, is het belangrijk om te kiezen waar jullie prioriteit ligt: zijn dat wedstrijden, verbroederen, vrijwilligen, workshops meevolgen, internationale coaching, enz.? Laat je hierdoor gerust bijstaan door iemand van Koor&Stem of de provinciale afdelingen. Je kan per koor aan maximaal twee activiteiten (bv. een wedstrijd en een coaching, of twee wedstrijden) + een gratis vriendschapsconcert meedoen. Komen luisteren kan onbeperkt.

  Beleef je het evenement graag de ene week voor en de andere week achter de schermen? Dat kan als vrijwilliger! Mailen kan naar wcg2020 [at] koorenstem.be.

  Hoe kan Koor&Stem ons ondersteunen?

  Koor&Stem ondersteunt haar aangesloten koren die willen deelnemen aan de competities op drie manieren:

  1. Enerzijds biedt Koor&Stem artistieke ondersteuning door presentatieconcerten in te richten. Koren kunnen zich presenteren voor een jury - een goede oefening! - en krijgen een constructief evaluatieverslag waarmee ze de maanden nadien aan de slag kunnen.  Van een optimale voorbereiding op de juryconcerten gesproken! Lees er hiermeer over.
  2. De jury van de presentatieconcerten kan koren ook helpen om de juiste koorcoach te vinden, want Koor&Stem biedt alle aangesloten koren die meedoen aan de competities van de WCG een pakket aan van 12 uur koorcoaching tussen 5 juli 2019 en 5 juli 2020. Lukt het niet om aan een presentatieconcert mee te doen, kan elk koor op eigen initiatief bij Koor&Stem aankloppen ivm dit koorcoachingspakket.
  3. Tot slot betaalt Koor&Stem €250 registratiekosten terug per competitie-categorie waarvoor een aangesloten koor zich inschrijft, en dit met een maximum van €500. De enige voorwaarde is dat je minimaal één compositie of arrangement van een componist uit Vlaanderen op je wedstrijdprogramma zet. Schrijf je je in voor één of twee competities en zing je in elk wedstrijdprogramma één Vlaams stuk? Dan wil dat zeggen dat dankzij Koor&Stem deelnemen aan de competities volledig gratis is. 

  Let op! Ieder koorlid moet wel afzonderlijk nog €60 deelnamekosten betalen voor een persoonlijk festivalbandje; dit omvat de deelname aan alle activiteiten (Openings- of Slotceremonie, Landenparade, World Choir Village, toegang tot wedstrijdconcerten van andere disciplines, jullie prijsuitreiking, enz.) tijdens het gedeelte waarvoor jullie zich inschrijven. Voor meer informatie over de registratie- en deelnamekosten, verwijzen we naar deze paginaen naar de deelnamebrochure.

  Hoe en bij wie moeten we ons inschrijven?

  Inschrijven doe je via www.wcg2020.com. Je kan daar de inschrijvingsformulieren vinden via 'Registrations & costs'.

  Wij zijn van plan om mee te doen! Kan Koor&Stem dit bekendmaken?

  Uiteraard maken we graag bekend dat jouw koor mee zal doen aan de World Choir Games 2020! Laat het ons dan ook zo snel mogelijk weten op twee manieren:

  1. stuur ons een mailtje! wcg2020 [at] koorenstem.be

  2. plaats een aankondiging met foto op je facebookpagina met de hashtag #WCGwijdoenmee en dan delen wij jouw berichtje op de facebook pagina van World Choir Games 2020 Vlaanderen.

  Hoe weet ik of ons koor goed genoeg is om mee te doen aan de World Choir Games?

  De World Choir Games biedt aan koren wedstrijden aan, maar ook coachings, evaluatieconcerten, vriendschapsconcerten en deelname aan het grote Festival Stage Choir.

  De wedstrijden bestaan uit een open competitie zonder preselecties, en een champions competitie mét preselecties. In de open competitie is ieder koor welkom dat bereid is om zich hier ten volle op voor te bereiden en het beste van zichzelf te geven. Je hoeft nog geen wedstrijdervaring te hebben om aan de open competitities mee te doen! 

  Koren mét wedstrijdervaring kunnen zich al wagen aan de champions competities.

  Geen zin om punten te krijgen van een jury en je te plaatsen in de wedstrijd, maar wil je wel deel zijn van de games en profiteren van een constructieve feedback van de internationale jury? Schrijf je dan in voor een evaluatieconcert. Dat gebeurt privé met drie juryleden. Perfect voor koren die hun eerste stappen zetten naar het grote podium of naar de wereld van koorfestivals en -wedstrijden!

  Geen zin om geëvalueerd te worden, maar des te meer om buitenlandse koren te ontmoeten en om gewoon lekker samen te kunnen zingen? Schrijf je dan in voor één of meerdere vriendschapsconcerten! Je siert podia overal in Gent, Antwerpen en zelfs de rest van Vlaanderen, samen met koren uit het buitenland.

  Moeten mijn koorleden ook 60€/persoon betalen als we niet aan de wedstrijden meedoen, maar wel een vriendschapsconcert willen zingen?

  Als je wil deelnemen aan één van de vrienschapsconcerten van de World Choir Games, moet het hele koor zich inderdaad inschrijven voor de World Choir Games en moet dus ieder koorlid 60€ betalen. Voor die prijs krijg je echter allemaal een festivalbandje waarmee je vier dagen lang naar talloze mooie concertjes mag gaan kijken en waarmee je binnenmag op de grote openings- of slotceremonie in het Sportpaleis. Een niet te missen evenement! Schrijf je dus in met je hele koor en geniet samen zoveel mogelijk van alle leuke dingen die er tijdens de WCG te doen zijn!

  Interesse om zelf een vriendschapsconcert te organiseren? Dat kan, maar wel enkel buiten het centrum van Antwerpen in Gent. Voor koren die aan de World Choir Games meedoen is het aan te raden om een vriendschapsconcert niet zelf te organiseren in dezelfde deelnamehelft als de wedstrijden. Voor koren die enkel een vrienschapsconcert willen organiseren en verder geen deel willen nemen aan de World Choir Games: zij hoeven geen inschrijvingsgeld te betalen. Neem contact op via lieselotte.goessens [at] wcg2020.be en dan bekijken we samen of jouw koor in aanmerking kan komen als organisator van een vrienschapsconcert buiten Gent of Antwerpen of in de rand van één van de twee steden.

  Kunnen we zelf kiezen of we in Gent of in Antwerpen deelnemen?

  Neen. De wedstrijden en andere activiteiten van de World Choir Games (coachings, vriendschapsconcerten,...) vinden paralel in Antwerpen en Gent plaats. Afhankelijk van de categorie waaraan je deelneemt en de locatie die voor deze categorie wordt geselecteerd, zal je voor een wedstrijd of andere activiteit naar één van beide steden gestuurd worden. Mogelijk is dat de ene dag Gent en de andere dag Antwerpen.

  Ik weet nu nog niet precies wie er allemaal gaat meezingen, kan ik mijn koor dan wel al inschrijven?

  Jazeker, dat kan. Je moet je eerst een idee vormen met hoeveel zangers je koor 'ongeveer' zal deelnemen. Je geeft dat aantal door bij inschrijving (zonder namen). Voor dat aantal krijg je van INTERKULTUR een invoice om te betalen. Later kan je doorgeven hoeveel extra mensen er zullen aansluiten bij het koor. Pas op je kan geen aantallen annuleren. Je krijgt ook daar opnieuw een invoice van om te betalen. In geen enkele fase wordt inschrijvingsgeld terugbetaald. Pas in het late voorjaar van 2020 zal INTERKULTUR om veiligheidsredenen een ledenlijst van je koor opvragen.

  Waarom staan de workshops niet als optie vermeld in de inschrijvingsformulieren voor de WCG? En waar vind ik het programma?

  De workshops van de World Choir Games staan los van een koordeelname aan de WCG. Inschrijven als koor doe je op dit moment enkel voor wedstrijden, internationale coachings, evaluatieconcerten, vrienschapsconcerten en het festival stage choir. Voor de workshops kan je vanaf december het programma raadplegen en individuele tickets kopen. Je kan dus alleen gaan of je kan voor je hele koor tickets kopen. Doet je koor in dezelfde periode mee aan één van de hiervoor vermelde activiteiten, wacht dan eerst je programma af en kies enkel een workshops die valt op een moment dat je niet op een repetitie, wedstrijd,... moet zijn. Of doe gewoon een workshop mee in de andere periode van de WCG!

  Moet ons programma voor ons vriendschapsconcert andere muziek zijn dan voor onze wedstrijd of mag dat hetzelfde zijn?

  Dat mag gewoon hetzelfde programma zijn.

  Maar als het publiek fan is van je koor en graag nog eens komt luisteren op een vrienschapsconcert, is het boeiender als de twee concerten niet precies hetzelfde zijn. Bovendien leent misschien niet alle wedstrijdmuziek zich tot een vriendschapsconcert, dat vaak in openlucht plaatsvindt.

  Wij willen graag een vriendschapsconcert organiseren. Kan dat?

  Ja dat kan. Neem contact op met lieselotte.goessens [at] wcg2020.be om de mogelijkheden af te tasten.

  Ons koor wil een arrangement brengen van een bestaand lied, mag dat?

  Wanneer je andermans muziek gebruikt moet je altijd de reflex maken om aan de ​auteursrechten​ te denken. Auteursrechten geven aan de oorspronkelijke makers bepaalde exclusieve rechten. Daarom moet je in bepaalde gevallen toestemming vragen om bestaande nummers te gebruiken. Kijk voor meer info op deze pagina.

  Terug naar boven