U bent hier

Koor- en dirigentendag 2021

De koor-en dirigentendag is de plek om je te informeren en je te laten inspireren over bestuurlijke en artistieke koorkwesties. Je maakt kennis met nieuw repertoire en kan netwerken met gelijkgestemden. Dirigenten, voorzitters, bestuursleden zijn van harte welkom! Het wordt een volledig digitale editie op zaterdag 30 januari 2021. Inschrijven kan tot vrijdag 29 januari 12 uur 's middags.

Echt samen zingen gaat natuurlijk niet, maar er zijn tal van zaken die prima online kunnen gebeuren! Er is keuze uit 4 workshops. Pieter De Praetere licht een aantal basisprincipes van digitale communicatie in een koorcontext toe. Samen met Cantabo bekijken we de mogelijkheden met gregoriaanse vespers voor jouw koor. En wat nemen we mee uit deze coronaperiode voor onze toekomstige koorwerking? Dirigent Steve De Veirman biedt je de nodige inspiratie. Je kan ook kennismaken met ons koorproject Gelukkig Zijn. Koorconsulent Erik Demarbaix vertelt er alles over. Veel online dus, maar met een warme vooruitblik naar opnieuw in real life samenzingen.

KEUZEWorkshops 13.30 - 14.30 uur

1. Digitale communicatie

Docent: Pieter De Praetere

Een doordachte digitale communicatie wint in de koorwereld aan belang. Veel koren hebben al een website. Steeds meer koren maken ook gebruik van diverse sociale media. Maar…. hoe maak je nu efficiënt gebruik van deze sociale media? Hoe kan je jouw koor een aantrekkelijke uitstraling geven? Hoe bereik je mogelijke nieuwe zangers en hoe zorg je voor meer bekendheid voor een uitvoering? Pieter De Praetere licht een aantal basisprincipes van wervende communicatie in een koorcontext toe. Hij leidt ons doorheen tips en tricks. Op basis van praktische voorbeelden komen we een aantal do’s en don’t’s te weten.


2. Gregoriaanse vespers

In samenwerking met Cantabo

Heel wat koren zetten bij gelegenheid al eens een stukje gregoriaans op het programma, maar een volledige vesper? Waarom zou je je daar als koor of dirigent aan wagen? Nochtans kan het voor liturgische koren een nieuwe manier zijn om mensen een gebeds- of meditatiemoment aan te bieden (waar je geen priester voor nodig hebt). En ook niet-liturgische koren kunnen hun publiek in hogere sferen brengen met psalmen en hymnes: hét gezamenlijke zen-momentje tijdens je concert. Of wil je de getijdengebeden meemaken in hun oorspronkelijke habitat: de abdij? Tijdens deze workshop bekijken we samen de mogelijkheden die vespers bieden voor jouw koor en nodigen je meteen uit voor samenzingvespers in de lente.


KEUZEWORKSHOPS 15.00 - 16.00 UUR

1. Wat meenemen in je koorwerking uit de corona-periode?

Docent: Steve De Veirman

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de koren niet mochten zingen. Toch zochten veel koren op een creatieve manier naar wat wél samen kon. Elk koor ging wel op één of andere manier digitaal aan de slag … Virtuele koren ontstonden, er werd digitaal gerepeteerd, eventueel met oefenfiles. Ook staken koorbesturen op verschillende manieren hun zangers een hart onder de riem. Welke ervaringen zijn nuttig voor de toekomstige koorwerking? Wat laten we voorgoed achter ons, wat zijn de blijvers? Steve De Veirman biedt je alvast de nodige inspiratie.


2. Gelukkig zijn

Docent: Erik Demarbaix

In de bundel Gelukkig zijn staan prachtige arrangementen van bekende Nederlandstalige kleinkunstliederen. Ik wil je, Porselein, De eerste sneeuw, Ik mis je zo en de titelsong Gelukkig zijn zijn slechts enkele van de hartverwarmende arrangementen van Chris Carlier voor gemengd koor met piano. Van deze liederen werden multitrack-opnames gemaakt zodat zangers er thuis alvast mee aan de slag kunnen. Aan de hand van dit materiaal wordt een boeiend koortraject voorgesteld met een apotheose in juni met koorwandelingen door heel Vlaanderen. Er zal veel online worden gewerkt, maar met een warme vooruitblik naar opnieuw in real life samenzingen! 

 

De koor- en dirigentendag zal digitaal plaatsvinden via het platform ZOOM. Meld je 10 minuten vóór het begin van de sessie aan via de zoomlink, die je een paar uur vóór de sessie per mail doorgestuurd krijgt, samen met de praktische aanwijzingen voor de sessie. Per onderwerp ontvang je een link naar een digitale vergadering. Doordat er in kleine groepen gewerkt wordt, kan de docent ingaan op je specifieke vragen.

Inschrijven

Deelnemer(s)

Enkel velden met * zijn verplicht in te vullen. Je kan één of meerdere deelnemers toevoegen.

 

Contactpersoon

Als contactpersoon ontvang je een bewijs van inschrijving en een betalingsuitnodiging per mail. Standaard nemen we de contactgegevens van de eerste of enige deelnemer. Je kan dit hier wijzigen of aanvullen.

 

Factuur nodig?

Geef aan als je met een bestelbon werkt of een factuur wenst voor jouw administratie. Facturatiegegevens zet je in de openklappende velden, het bestelbonnummer kan je in het opmerkingenvak meegeven of ons achteraf per mail bezorgen.

Bij het indienen van je inschrijving kan je meteen betalen met Bancontact (QR-code of kaart), kredietkaart, online banking of overschrijving. We respecteren jouw privacy en verwerken persoonsgegeven met zorg. Lees hier onze privacyverklaring

Wanneer

30 januari 2021 van 13:30 tot 16:00

Wat

webinar, infosessie of lezing, workshop

Prijzen

€15.00
Basisprijs
€10.00
Lid Koor&Stem

Wie

dirigenten, koorbesturen

Contact

Erik Demarbaix, koorconsulent
erik.demarbaix@koorenstem.be
Terug naar boven