U bent hier

Opleiding Zingen op maat

Zingen is een universele taal waarmee we taalbarrières, sociale en culturele verschillen kunnen overbruggen. Samen zingen verbindt en brengt mensen samen, dat is al jaren het motto van Koor&Stem. Met onze nieuwe opleiding 'Zingen op maat' gaan we nog een stapje verder.

In deze opleiding leer je hoe je met gevarieerde werkvormen en methodieken diverse groepen met plezier aan het zingen kunt krijgen, ook al lezen je zangers geen noten of spreken ze geen Nederlands. De opleiding komt tot stand in samenwerking met onze partners Kunst in Zicht en Polyfante.

Ben je koordirigent of samenzangleider? Of leerkracht DKO? Studeer je aan een conservatorium of ben je net afgestudeerd en vind je de opleiding interessant als aanvulling op je studie? Of ben je misschien leraar of workshopleider met al wat ervaring met de non-formele sector en met het werken met diverse groepen en wil je je meer verdiepen in de link tussen theorie en praktijk? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Docenten

Onze docenten zijn Greet Wielemans en Luk Lenoir, beiden veelzijdige kunstenaars en bedreven in diverse methodieken. Greet is orthopedagoog, zangeres en sound-therapeut. Luk is filmmaker en kunsteducatief ontwikkelaar-docent.

4 lesdagen

De opleiding bestaat uit 4 lesdagen en een stage.

Dag 1: Laagdrempeligheid en veiligheid in de groep

Tijdens deze dag gaan we in op thema's als: op welke manier creëer je veiligheid in een groep om groepsprocessen te kunnen stimuleren. Procesmatig zingen: hoe krijg je niet-zangers aan het zingen? Hoe kan je een meerstemmig lied op het gehoor aanleren?

Dag 2: Communicatie, verbaal en non-verbaal

Onderwerpen die in deze dag aan bod komen zijn: wat is 'flow', waarom is het belangrijk om flow te creëren in een proces en wat kan dit doen met de stem en de klank van de groep. Wat is het effect van opstellingen van een zanggroep, hoe werk je empowerend met je groep. Wat zijn de valkuilen en houvasten bij het omgaan met diversiteit. Vanuit het werkveld geven we hiervoor praktische aanbevelingen mee. Gastspreker op deze dag is Hans Van Regenmortel, artistiek coördinator van Musica.

Dag 3: Praktijken participatief en procesmatig werken

In dag 3 kijken we over de muren van de koorwereld: hoe wordt in kunsteducatie op een participatieve manier gewerkt. Dit passen we daarna toe op het zingen: hoe schrijf en creëer je samen met je groep nummers en welke methodieken zijn hiervoor. We doen dit ook zelf. Gastspreker op deze dag is Kristof Van Gestel, kunstenaar en docent aan School of Arts van HOGENT en Howest.

Dag 4: Zingen op maat in onze huidige samenleving

In de laatste dag gaan we in op de manieren om 'community dirigent' te worden. Hoe gaan we 'voorbij' het sociaal artistieke project en kan elk project/ koor inclusief zijn, sociaal artistiek, en tegelijk zijn eigenheid behouden. Hoe past het project/ koor in onze maatschappij. Hoe denkt het beleid hierover en kun je daar als samenzangleider op inspelen. 

Stage

De opleiding is nauw verbonden met de praktijk. De theorie en workshops worden aangevuld met een observatie- en praktijkstage. Na dag 2 en dag 3 van de opleiding krijg je opdrachten mee waarbij je projecten en vormingen in de praktijk kunt meemaken en observeren.
Wij zorgen voor een lijst van mogelijke stageplaatsen. Je kan je voorkeuren doorgeven, wij wijzen stageplaatsen toe en vervolgens neem je zelf contact op met je stageplaats om praktisch af te spreken.

Cursusmateriaal inbegrepen

In het deelnamegeld zijn volgende zaken inbegrepen:

  • vier opleidingsdagen 
  • twee praktijk- en observatiestages
  • syllabus
  • toegang tot een digitaal platform met aanvullend cursusmateriaal 
  • toegang tot een breed netwerk in het werkveld
  • catering (indien de coronamaatregelen dit toelaten)

Inschrijven

Deelnemer(s)

Enkel velden met * zijn verplicht in te vullen. Je kan één of meerdere deelnemers toevoegen.

 

Contactpersoon

Als contactpersoon ontvang je een bewijs van inschrijving en een betalingsuitnodiging per mail. Standaard nemen we de contactgegevens van de eerste of enige deelnemer. Je kan dit hier wijzigen of aanvullen.

 

Factuur nodig?

Geef aan als je met een bestelbon werkt en/of een factuur nodig hebt voor je administratie. Facturatiegegevens zet je in de openklappende velden, het eventuele bestelbonnummer kan je in het opmerkingenvak meegeven of ons achteraf per mail bezorgen.

We respecteren jouw privacy en verwerken persoonsgegeven met zorg. Lees hier onze privacyverklaring

Wanneer

5 september 2021 tot 3 oktober 2021
Lesmomenten
5 september 2021 van 9:30 tot 17:00
12 september 2021 van 9:30 tot 17:00
26 september 2021 van 9:30 tot 17:00
3 oktober 2021 van 9:30 tot 17:00

Wat

meerdaagse opleiding

Waar

Nog onbekend

Prijzen

€350.00
basisprijs
€325.00
leden Koor&Stem
€325.00
studenten

Wie

dirigenten, leerkrachten

Contact

Lucille Lamaker
lucille.lamaker@koorenstem.be
Terug naar boven