U bent hier

Opleiding Zingen op maat

Koor&Stem

Zingen is een universele taal waarmee we taalbarrières, sociale en culturele verschillen kunnen overbruggen. Samen zingen verbindt en brengt mensen samen, dat is al jaren het motto van Koor&Stem. Met onze opleiding 'Zingen op maat' gaan we nog een stapje verder.

Ben je koordirigent of samenzangleider? Of leerkracht DKO? Studeer je aan een conservatorium of ben je net afgestudeerd en vind je de opleiding interessant als aanvulling op je studie? Of ben je misschien leraar of workshopleider met al wat ervaring met de non-formele sector en met het werken met diverse groepen en wil je je meer verdiepen in de link tussen theorie en praktijk? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Wat deze opleiding zo bijzonder maakt, is de aandacht voor gevarieerde werkvormen en methodieken om diverse groepen met plezier aan het zingen te krijgen. Of je zangers nu noten kunnen lezen of Nederlands spreken, deze opleiding voorziet je van de tools en inzichten om een inclusieve en boeiende zangomgeving te creëren. Ontdek hoe je met passie en diversiteit de wereld laat zingen. Zingen op Maat leert je de juiste noten te raken.  

De opleiding komt tot stand in samenwerking met verschillende docenten en gastsprekers. Deze samenwerking zorgt voor een rijke, inspirerende en diverse leerervaring. Onze vaste docent is Greet Wielemans.

De deadline voor inschrijven is 7 januari 2024

Docent

Greet Wielemans

Greet Wielemans is orthopedagoog, zangeres en sound-therapeut, geboren en getogen in België. Als jongvolwassene woonde ze drie jaar in Kameroen, waar ook haar oudste zoon geboren werd. Het leverde bijzondere inzichten op en beïnvloedde de rest van haar leven. Als orthopedagoog gebruikt ze muziek en klanktherapie bij het begeleiden van bijzondere doelgroepen. In Genk leidt ze het Regenboogkoor, een divers koor met mensen van verschillende socio-culturele achtergronden.

Praktisch

4 lesdagen

 • Laagdrempeligheid en veiligheid in de groep
  ​Tijdens de eerste dag van de opleiding gaan we dieper in op thema’s als: op welke manier creëer je veiligheid in een groep om groepsprocessen te kunnen stimuleren. We hebben het uitvoerig over procesmatig zingen: hoe krijg je niet-zangers aan het zingen? En hoe kan je een meerstemmig lied op het gehoor aanleren?
   
 • Communicatie, verbaal en non-verbaal
  Waarom is het belangrijk om 'flow' te creëren in een proces en wat kan dit doen met de stem en de klank van de groep. Wat is het effect van opstellingen van een zanggroep, hoe werk je empowerend met je groep. Wat zijn de valkuilen en houvasten bij diversiteit. Nadruk ligt op het (vocaal) werken met groepen. Een sessie vol actie, discussie en duiding, met concrete aanknopingspunten voor de eigen praktijk.
   
 • Praktijken participatief en procesmatig werken
  In dag 3 kijken we over de muren van de koorwereld: hoe wordt in kunsteducatie op een participatieve manier gewerkt. Dit passen we daarna toe op het zingen: hoe schrijf en creëer je samen met je groep nummers en welke methodieken zijn hiervoor. We doen dit ook zelf.  
   
 • Zingen op maat in onze huidige samenleving
  In de laatste dag gaan we in op de manieren om ‘community dirigent’ te worden. Hoe gaan we ‘voorbij’ het sociaal artistieke project en kan elk project/koor inclusief zijn, sociaal artistiek, en tegelijk zijn eigenheid behouden? Hoe past het project/koor in onze maatschappij? Hoe denkt het beleid hierover en kun je daar als samenzangleider op inspelen?

Stage

De opleiding is nauw verbonden met de praktijk. De theorie en workshops worden aangevuld met opdrachten waarbij je projecten en vormingen in de praktijk kunt meemaken en observeren.

Cursusmateriaal

In het deelnamegeld zijn volgende zaken inbegrepen:

 • vier opleidingsdagen

 • toegang tot een breed netwerk in het werkveld

 • koffie, thee en water

Solidiaire prijzen

Koor&Stem hanteert voor deze activiteit flexibele, solidaire prijzen. Je kiest met andere woorden zelf het tarief dat op jou van toepassing is. Wie bereid is om meer te betalen, weet dat dit dient om mensen die een lagere prijs kiezen te ondersteunen.

 

Prijs

 

Plustarief 

€437,5 Kies dit tarief en je maakt Koor&Stem betaalbaar voor iedereen.

Standaard

€350 Tarief voor wie geen lid is van een koor dat is aangesloten bij Koor&Stem.

Leden en studenten

€325 Tarief voor wie lid is van Koor&Stem, indirect via het koor of individueel.

Verminderd

€262,5 Tarief voor wie het niet vanzelfsprekend is om het standaardtarief te betalen.

Kansentarief

€70

Wie beschikt over een UiTPAS met kansentarief krijgt 80% korting.
 

 


Louise-Marie Schollaert, deelnemer

De opleiding sloot perfect aan bij mijn masterthesis over community music. Ik kwam hiervoor met plezier uit Oostende naar Antwerpen. Vooral de persoonlijke verhalen en voorbeelden uit de praktijk zijn me bijgebleven. Ik gebruik vandaag in mijn muzieklessen nog steeds de inzichten over creativiteit die ik toen gekregen heb. Greet Wielemans is zo aanstekelijk in haar enthousiasme dat je alles meteen in praktijk wil uitproberen!

Lotte Van Havere, deelnemer 

De opleiding was voor mij een zeer leerrijk en breed traject. Er werd vanuit verschillende invalshoeken bekeken hoe we de integratie van kwetsbare groepen konden bevorderen. Er werd ingezet op zingen, improviseren, musiceren, beeldopdrachten, expressie, … om dit doel te bereiken. Het praktische werd steeds theoretisch onderbouwd. Naast de vaste docent kwamen er ook gastdocenten vanuit andere disciplines en met andere expertise workshops geven. Dat maakte het geheel nog boeiender.  

Inschrijven

Deelnemer(s)

Enkel velden met * zijn verplicht in te vullen. Je kan één of meerdere deelnemers toevoegen.

 

Contactpersoon

Als contactpersoon ontvang je een bewijs van inschrijving en een betalingsuitnodiging per mail. Standaard nemen we de contactgegevens van de eerste of enige deelnemer. Je kan dit hier wijzigen of aanvullen.

Werk je met een bestelbon, dan moet die in ons bezit zijn ten laatste op de datum van de inschrijvingsdeadline via info@koorenstem.be. Zoniet, dan factureren we de vorming rechtstreeks aan de deelnemer.
Bestanden moeten kleiner zijn dan 2 MB.
Toegestane bestandstypen: pdf doc docx odt.

 

Facturatiegegevens

Wil je graag een factuur ontvangen voor je administratie? Bezorg ons hieronder de nodige facturatiegegevens.

Na het indienen van je inschrijving heb je de mogelijkheid om veilig online te betalen met Bancontact (QR, app of kaartlezer), overschrijving, kredietkaart, iDEAL of online banking van KBC, Belfius, … 

Wanneer

4 februari 2024 tot 17 maart 2024
Lesmomenten
4 februari 2024 van 9:30 tot 17:00
18 februari 2024 van 9:30 tot 17:00
3 maart 2024 van 9:30 tot 17:00
17 maart 2024 van 9:30 tot 17:00

Wat

meerdaagse opleiding

Waar

Pater Pirestraat 50
2018 Antwerpen

Prijzen

€437.50
Plustarief
€350.00
Standaard tarief
€325.00
Leden en studenten
€262.50
Verminderd tarief
€70.00
Kansentarief

Wie

dirigenten, leerkrachten

Contact

Lise Polfliet
lise.polfliet@koorenstem.be
Terug naar boven